[plan9] Josey Wales » https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml Hämtat: 03:27

”Lyssna på personalen som kör bussarna” »»
Kristoffer Tamsons (M) bör fråga sig om han själv skulle vara intresserad av ett yrke med 26 300 kronor i ingångslön, där toapauser rationaliserats bort, skriver Anna Sehlin (V) i en replik.

Klart: Stockholms nya landshövding »»
Anna Kinberg Batra, tidigare riksdagsledamot och partiledare för Moderaterna, har utsetts till ny landshövding Stockholms län. Förordnandet gäller från och med den 1 mars 2023 till och med den 28 februari 2029. Sedan 2018 har hon haft flera styrelseuppdrag. Sedan 2020 är hon även särskild utredare i Betalningsutredningen, som har i uppdrag att se över statens roll på betalningsmarknaden.  

S kritiserar polisen – får inte veta om medlem är gängkriminell »»
I torsdags fick S i Botkyrka ett tips om att en gängkriminell skulle ha koppling till partiet. Men när arbetarekommunens ordförande Jens Sjöström vände sig till polisen kunde han inte få några uppgifter därifrån. ”Jag blir jäkligt upprörd”, säger han.

Professor varnar för osunt nätverkande – ”Kan påverka kommunala beslut” »»
Skadlig samförståndsanda och osunt nätverkande. Enligt Claes Sandgren, tidigare ordförande för Institutet mot mutor, finns stor risk för maktmissbruk i kommunerna. Professor emeritus om: • Kritiken mot en paragraf i kommunallagen • Så bör kommunerna jobba med policys • Då blir upphandlingen riskfylld

Skjutningar och it-attack – då blev stabsläge räddningen: ”Viktigt att rutinerna sitter” »»
Flera skjutningar låg bakom Eskilstunas senaste stabsläge. Norrköping tog efter ett massivt it-angrepp till samma åtgärd före jul. Erfarenheterna från pandemin har bidragit till att göra båda kommunerna mer snabbfotade.

Hon ska leda Sickla rektorsområde »»
Gunilla Winberg blir efter tio år som skolledare i Nacka kommun nu rektor för hela Sickla rektorsområde. Därmed får hon strategiskt ansvar för två grundskolor, en grundsärskola, tre förskolor och Modersmålsenheten i Nacka.

Så ska kampanjen mot socialtjänsten stävjas »»
Socialstyrelsen får i uppdrag att motverka ryktesspridning och desinformation mot socialtjänsten. Det är en av regeringens åtgärder mot den pågående LVU-kampanjen.

Ny vd på Tyresö Bostäder »»
Kent Lundén är ny vd för Tyresö Bostäder. Han kommer närmast från kommunägda bostadsbolaget OsbyBostäder AB där han haft en liknande roll.

Lunds första ungdomschef på plats »»
Brita Jervidalo Jensen är ny ungdomschef i Lund, kommunens första. Vid årsskiftet delades idrotts- och fritidsverksamheten i två separata verksamheter och den sistnämnda bytte namn till Ungdom. Brita kommer närmast från Helsingborgs stad och rollen som chef för utvecklingsenheten på Fritid Helsingborg.

Debattsvepet 3 februari: ”Ska kvinnor förebygga gängvåld ska lönen upp” »»
Det grundläggande arbetet med att förebygga gängkriminalitet utförs främst av kvinnor – som behöver få bättre betalt. Elpriset, det utlovade gasstödet och behovet av att stärka kulturstödet till landsbygden är andra ämnen på dagens debattsidor.

Extrem press på vården – då skippar sjukhuset stabsläget »»
Covid, influensa och RS-virus – och lägg till det personalbrist. Stabsläge har blivit svaret när sjukhusen ska klara verksamheten under tuffa förhållanden. Men Sahlgrenska tycker sig ha hittat en bättre modell.

”Statens stöd till kultur behöver gynna landsbygden” »»
Bara 12 procent av landets musik- och kulturskolechefer bedömer att Kultursamverkansmodellen är mest gynnsam för landsbygdskommuner, skriver Jalle Lorensson, Kulturskolerådet.

Stadsmissionen: Kommunerna allt tuffare mot hemlösa barnfamiljer – ”Prioriteras bort” »»
Allt fler barnfamiljer vräks från sin bostad, samtidigt som socialtjänsten har blivit tuffare i sina bedömningar. Det visar en granskning av det kommunala stödet till hemlösa. ”Det behövs ett förbud mot vräkning av barnfamiljer”, säger Åsa Paborn på Sveriges Stadsmissioner.

Muharrem Demirok vald till centerledare »»
Muharrem Demirok har valts till ny Centerledare. Han aviserar förändringar i partiets skolpolitik.

Han föreslås ersätta Alf Jönsson »»
Lars-Åke Rudin föreslås som ny regiondirektör i Region Skåne. Han har varit tillförordnad sedan i höstas då den tidigare regiondirektören Alf Jönsson fick lämna sin tjänst.

Pajala rekryterar från Finland »»
Robert Hawkins tillträder den 1 maj som ny näringslivsutvecklare i Pajala. Han kommer närmast från tjänsten som näringslivsutvecklare i finländska Kolari kommun.

Skellefteås höga chefslöner sticker ut: ”Det finns naturliga förklaringar” »»
Expansiva Skellefteå toppar löneligan för förvaltningschefer i Norrland. Lönerna ligger skyhögt över snittet i jämförbara kommuner i hela landet. Men det är ingen Northvolt-effekt, enligt kommundirektören som dock . ”Framåt är det förstås en farhåga”, säger Kristina Sundin Jonsson. En annan kommun som utmärker sig är Norrköping.

Humana har lämnat in överklagan till rätten »»
Det privata vårdbolaget Humana har till Förvaltningsrätten i Stockholm överklagat Ivos beslut att dra in bolagets tillstånd att bedriva assistansverksamhet.

Debattsvepet 2 februari: ”Mörka krafter hotar yttrandefriheten” »»
Centerpartiets val av ny partiledare och hot mot yttrandefriheten i spåren av koranbränningar är de ämnen som dominerar debatten på torsdagen.

Konkurrensverket tar kommunerna i örat – stopp för gratis laddning »»
Att erbjuda kommuninvånarna att ladda sin elbil gratis strider mot lagen och kommer att hämma framväxten av laddinfrastrukturen. Det anser Konkurrensverket som nu tar till ett ovanligt grepp för att få kommuner att göra om och göra rätt.

”Gör sjuksköterskor delaktiga i kommunala biståndsbeslut” »»
Bemanningen av sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor behöver öka i den kommunala hälso- och sjukvården, anser Oili Dahl och Helle Wijk från Svensk sjuksköterskeförening.

”Vi behöver fler investeringar i järnvägen nu” »»
Som lokala och regionala företrädare känner vi en uppgivenhet över hur järnvägens brister drabbar våra företag och invånare, skriver sex moderater från Mellansverige.

Socialborgarrådet vill se kommunala hvb-hem i Stockholm »»
Stockholmspolitikern Alexander Ojanne (S) kritiserar privata hvb-hem för rymningar och bristande dokumentation. Nu vill han att staden startar hvb-hem i egen regi.

”Jämförbara länder har förbud mot vinster i skolan” »»
Det går att ha valfrihet i skolan utan att lägga pengar i fickorna på riskkapitalbolag, skriver Matz Nilsson och Ann-Charlotte Gavelin Rydman från Sveriges Skolledare i en slutreplik.

Här är kommunernas klagomål på Humana: ”Väldigt allvarligt” »»
Närmast utpressning. Så beskrivs samarbetet med Humana Assistans av en kommun där bolaget verkar. Ivo stoppar nu företaget från att bedriva personlig assistans. Dagens Samhälle har gått igenom kommunernas klagomål.

S-veteranen om Ebba Östlin: ”Frågan om förtroendet har legat och pyrt” »»
S-veteranen Katarina Berggren i Botkyrka tillbakavisar anklagelserna om att Ebba Östlin skulle ha utsatts för en kupp där även kriminella ska ha varit inblandade. ”Vi har haft en lång process i sann demokratisk ordning”, säger hon. S-ledningen har nu granskat hur många nya medlemmar som deltog i förtroendeomröstningen.

Kommuner har debiterats fel skatteutjämning »»
Hälften av landets 290 kommuner har fått för lite pengar, den andra hälften för mycket.

Alla granskade äldreboenden får kritik av Ivo »»
Sjukvården på kommunernas särskilda boenden för äldre är för dålig. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som genomför en nationell tillsyn. Hittills har myndigheten hunnit fatta beslut om 37 kommuner – och samtliga har fått kritik.

Debattsvepet 1 februari: ”S är beroende av sina odemokratiska väljare” »»
Att S avsätter en politiker som kämpar mot gängbrottslighet är ingen engångsföreteelse, hävdar moderaten Louise Meijer. En nationell strategi för sällsynta hälsotillstånd, gigbolagens framfart och regeringens energipolitik är andra ämnen på dagens debattsidor.

”Tilliten skapar en förvaltning värd att lita på” »»
Vi befinner oss i ett paradigmskifte där tillit är grundprincipen och vi behöver vara uppmärksamma på det, skriver Louise Bringselius och Laura Hartman i en replik.

Ny rehabiliteringschef på Stockholms Sjukhem »»
Sofia Pettersson är ny verksamhetschef för rehabilitering på Stockholms Sjukhem. Hon kommer närmast från Karolinska universitetssjukhuset där hon varit sektions- och funktionschef inom arbetsterapi och fysioterapi.

Humana mister tillstånd för personlig assistans: ”Felaktigt beslut” »»
Humana Assistans blir av med tillståndet att bedriva bland annat hemtjänst och personlig assistans. Därmed tappar koncernen 2,8 miljarder kronor eller 35 procent av intäkterna. ”Ivos beslut är felaktigt”, hävdar Humana som kommer överklaga.

Gudmundson till Lidingömoderaterna »»
Per Gudmundson har av kommunstyrelsens ordförande på Lidingö Daniel Källenfors (M) rekryterats som kommunikatör och politisk strateg. Han har tidigare varit presschef för Kristdemokraterna men blir nu medlem i Moderaterna. Per Gudmundson har en mångårig bakgrund som redaktör, skribent, debattör och föreläsare.

C-toppen om striden i Botkyrka: ”Sossarna måste ge svar” »»
Koalitionspartnern Centerpartiet kräver besked om vad som egentligen hände när Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin i helgen röstades bort av medlemmarna. ”Vi är alla i chock”, säger gruppledaren Dag Ahlse (C) som ger svar på om samarbetet med S kan fortsätta.

Socialdirektören efter mordet på 15-åring: Vi behöver mer kunskap om unga förövare »»
Huddinges socialtjänst jobbar närvarande och förebyggande. Men det räcker inte. Efter mordet på 15-åringen vill socialdirektören se en kraftsamling från hela samhället.

Ny boendechef på Stockholmshem »»
Cecilia Liljedahl Torhult är ny chef för allmännyttiga Stockholmshems största avdelning, Boende & Lokaler. Hon kommer närmast från Balder där hon varit regionchef och innan dess från Riksbyggen som marknadsområdeschef.

Flest SD-politiker på tre stolar: ”Man ska ha lokal förankring” »»
Många tunga politiker sitter i fullmäktige i både kommunen och regionen – några är även riksdagsledamöter. ”Man ska ha en lokal förankring i politiken”, säger Daniel Persson (SD) som sitter på tre stolar. • Partiet med flest på två stolar • Tre partierna med politiker på tre stolar • Så många är aktiva i både riksdag och kommun

Växjö hämtar näringslivschef från Orrefors »»
Lotta Fonsell tillträder i mars/april som ny näringslivschef inom Växjö kommun med ansvar för att driva och utveckla företagsetablering-, expansion- och tillväxt till nytta för befintligt och framtida näringsliv. Närmast kommer hon från Orrefors Kosta Boda där hon varit vice vd och operativ chef.

Utredare vill skrota LVM och samordna vården »»
Personer med både psykisk sjukdom och missbruksproblem bör vårdas för båda behoven samtidigt, föreslår regeringens utredare enligt en debattartikel i Dagens Nyheter.

Regeringen skrotar utredning om korruption »»
Regeringen skrotar utredningen om korruption och otillåten påverkan i offentlig verksamhet och näringsliv. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer ska man göra ett omtag och lyfta in frågor om tjänstemannaansvar och tjänstefel i utredningen. Socialdemokraterna kritiserar beslutet.

Sverige halkar efter på korruptionslista – upphandling största riskområdet »»
Sverige ligger i toppen över världens minst korrupta länder. Däremot hamnar Sverige nu på sin sämsta nivå på över tio år, visar Transparency Internationals korruptionsindex.

Debattsvepet 31 januari: ”Lvm bör skrotas och ersättas med psykiatrisk vård” »»
Patienter ska inte bollas mellan socialtjänst och psykiatri, skriver Samsjuklighetsutredningen som i dag lämnar sitt slutbetänkande. Åtgärder mot gängkriminaliteten är ett annat debattämne, liksom Sveriges lärares skolpolitikförslag till Muharrem Demirok (C).

Sörmland inför hyrstopp – måste stänga vårdplatser »»
Den 1 februari inför Region Sörmland hyrstopp för vårdpersonal. Nu står regionen inför en tuff omställning där man inledningsvis måste dra ner på antalet vårdplatser. Branschorganisationen Kompetensföretagen kritiserar beslutet.

”Gör utbildningarna till bussförare attraktiva” »»
Sverige står inför en akut brist på bussförare. Uppmuntra unga att välja bristyrken, föreslår Kristoffer Tamsons, Svensk Kollektivtrafik, och Tomas Byberg, Sveriges Bussföretag.

Läkarförbundet: Varannan läkare hinner inte med sitt arbete »»
Personalbristen inom vården har lett till hög belastning för många läkare. Nu visar en undersökning från Sveriges läkarförbund att hälften inte hinner med sitt arbete under ordinarie arbetstid.

Så jobbar kommunen efter mord på skolpojke »»
En 15-åring sköts till döds i helgen i Skogås i Huddinge kommun. I dag, när pojkens skolkamrater kommer till skolan, har kommunen förstärkt med insatser från flera förvaltningar.

S-topp bortröstad på dramatiskt medlemsmöte »»
Botkyrkas toppolitiker Ebba Östlin (S) kommer troligen att tvingas avgå. Detta sedan partiets medlemmar i en omröstning uttalat att de inte har förtroende för henne. Bakgrunden är en infekterad strid inom partiet. ”Saker i hennes ledarskap har ifrågasatts”, säger S-politiker.

Elboomen kräver folk – kommunala bolagen går mot trenden 2023 »»
Sverige går mot sämre tider och arbetslösheten ökar. Men i de kommunala bolagen blir jobben fler under 2023. ”Det tuffar och går”, säger Sobonas vd Per Nordenstam.

Ryktet om Sverige som skitland slår mot näringslivet »»
Nu sprids effektivt ryktet om vilket skitland Sverige är för utlänningar. Men sedan när gynnas svenskt näringsliv av att landet har dåligt rykte?

Tf smittskyddsläkare i Region Dalarna »»
Inger Andersson von Rosen blir tillförordnad smittskyddsläkare i Region Dalarna under ordinarie smittskyddsläkare Fredrik Rückers föräldraledighet. Närmast kommer hon från ett uppdrag på enheten för smittskydd och vårdhygien i Region Östergötland. Hon har i många år arbetat med nationell smittskyddssamordning, på Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Ny strateg i Region Västerbotten »»
Ramona Dolan har av Region Västerbotten rekryterats som ny strateg till verksamheten externa relationer och strategisk platsutveckling, en tjänst hon tillträder den 15 februari. Närmast kommer hon från bransch- och arbetsgivarförbundet Maskinentreprenörerna inom Svenskt Näringsliv.

Ivo stoppade över hälften av hemtjänstföretagen »»
Av alla hemtjänstföretag som förra året sökte tillstånd för att starta verksamhet stoppades över hälften, rapporterar Ekot. Av 71 bolag som sökte fick 41 nej.

Debattsvepet 30 januari: Professor: Angrip makt­missbruket i kommunerna »»
Batteriguld, kommunalt maktmissbruk och etableringsjobb. Det är något av det som diskuteras i morgonens och helgens debattsvep.

Coachens fem bästa lönetips till chefer: ”Ha inte för bråttom när du får frågan” »»
Bli inte för smickrad. Ha is i magen. Och begär rejält betalt när du erbjuds att bli högre kommunal chef. ”Många missar tyvärr det här tillfället att förhandla upp sin lön”, säger Visions ledarskapsexpert Jonas Karlsson.

”När ska etableringsjobben etableras?” »»
Åren går och ingen har sett röken av etableringsjobben. Arbetsförmedlingen skyller på parterna som i sin tur skickar krav till regeringen om SFI-utbildning, skriver Edward Hamilton (M).

Elva Alingsåspolitiker åtalas för tjänstefel »»
Elva kommunpolitiker i Alingsås åtalas för tjänstefel efter att de utfärdat ett felaktigt bygglov, rapporterar SVT Väst. En utredning visade att 80 procent av de byggnadslov som politikerna beslutat om var felaktiga.

”Sveriges Skolledare dömer ut en stor mängd friskolor” »»
Ett förbud mot aktiebolag som huvudmän för skolor fordrar att staten ger full ersättning för vad ägarna förlorar, skriver Hans Bergström i en replik.

Forskare: Byt fokus – då får ni unga kvinnorna att stanna på orten »»
Det finns en större förväntan på tjejer att flytta och vidareutbilda sig. ”Det är ett slags diskriminering”, säger Janna Lundberg, lektor i samhällskunskap. Forskarens bästa tips: Sluta satsa på återvändare och inflyttare – gör så här i stället.

Jan Jönsson kritisk till avskaffade allvarssamtal: ”De här barnen behöver hjälp” »»
Allvarssamtal är en viktig del i att fånga upp kriminella barn och ungdomar. Det anser tidigare socialborgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson (L), som beklagar att det nya styret inte går vidare med modellen. Samtidigt är han självkritisk till att han inte drivit frågan om fler SiS-platser tillräckligt hårt.

Debattsvepet: ”Vem tar ansvar när läkemedel tar slut?” »»
Patientsäkerheten hotas när viktiga läkemedel saknas på svenska marknaden, skriver professorer och läkare idag och efterfrågar politiskt ansvarstagande. Polisen gör ja-sägare till chefer, skriver före detta polis och så uppmärksammas Förintelsens minnesdag.

Kommunlista: Malmö på efterkälken – jämför toppchefernas löner »»
Malmö är landets tredje största stad. Men hamnar först på elfte plats i löneligan för landets förvaltningschefer. Linköping sticker ut – och runt Stockholm kryllar det av höga kommunala ledare med över 100 000 kronor i månadslön. ”Vi vill ha de bästa cheferna”, säger Nackas stadsdirektör. • Kartläggning: Så mycket tjänar toppcheferna i din kommun.

”Hög personalomsättning kan ge socialtjänsten sämre kvalitet” »»
I tider av stora sociala utmaningar är det allvarligt att beslutsfattare inte förstår vad det innebär om många slutar, skriver socialsekreterarna Cecilia Birath Hurtig och Ida Långh.

Vision: Kommunanställda sprider falska påståenden om socialtjänsten »»
Kampanjen mot socialtjänsten slår hårt mot både anställda och dem som behöver stöd. Nu uppmanar Vision kommunledningarna att ta ett större grepp kring frågan, eftersom desinformation även sprids av offentliganställda. ”Viktigt att vi skapar en motståndskraft”, säger fackförbundets ordförande Veronica Magnusson.

Fagersta värst drabbat av avhopp: ”Kan handla om debattklimatet” »»
Nästan hälften av ledamöterna i fullmäktige i Fagersta hoppade av under förra mandatperioden. Oroande, tycker fullmäktiges ordförande Marino Wallsten. ”Jag har själv utsatts för både glåpord och hat”, berättar han.

Smittskyddsläkare som dömdes för klimataktion erbjuds nytt jobb »»
Den biträdande smittskyddsläkaren dömdes för olaga intrång i samband med en klimataktion. Region Dalarna ville att han skulle säga upp sig från sin tjänst. Nu har en uppgörelse presenterats.

Så mycket kräver Kommunal i avtalsförhandlingarna »»
Kommunal har presenterat sina krav i avtalsförhandlingarna med arbetsgivarsidan. Som tidigare aviserats ligger fokus på 4,4 procents lönehöjning och en låglönesatsning, skriver fackföreningen i ett pressmeddelande.

Kommuner i syd får betala värmen i norr: ”Direkt provocerande” »»
Elpriset i Norrland har under 2022 bara varit en tredjedel av elpriset i Skåne. Ändå bidrar kommuner i syd med höga belopp till norrländska kommuners uppvärmning. Ju längre norrut, desto mer pengar, visar Dagens Samhälles granskning. • Lista: Kommunerna som får/betalar mest • Sydkommun: ”Direkt provocerande”

Fackförbund varnar: Dåliga villkor för ingenjörer bromsar digitaliseringen »»
Kommuner och regioner får svårt att rekrytera den kompetens som behövs för att klara digitaliseringen och klimatomställningen. Det menar Sveriges Ingenjörer, som undersökt hur medlemmarna ser på sina karriärmöjligheter i offentlig sektor.

Debattsvepet 26 januari: ”Sluta använda begreppet tillitsbaserad styrning och ledning” »»
Nej, Leif Östling, sjukvården är inte ett monster, skriver läkaren Jonas F Ludvigsson. Många förändringsprojekt benämns i onödan för tillitsbaserad styrning – sluta med det, tycker forskare. Dessutom debatteras Nära vård, LOU och gängkriminalitet.

”Undanta de allmännyttiga bostadsbolagen från LOU” »»
Om LOU anpassas till minimikraven i EU-rätten kan de allmännyttiga och privata bostadsföretagen verka på lika villkor, skriver Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

Så hanterar kommunen våldsspiralen: ”Allvarssamtalen ibland kontraproduktiva” »»
Senaste tidens våldsvåg i Stockholm, med många minderåriga förövare, ställer stora krav på kommunen och socialtjänsten. Här är socialborgarrådets Alexander Ojannes (S) önskelista till regeringen.

Klart: Jämtland Härjedalens nya regiondirektör »»
Sara Lewerentz tillträder den 1 maj som ny regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen. Hon kommer närmast från en befattning som digitaliserings- och servicedirektör i Region Västerbotten och har tidigare bland annat jobbat som it-direktör inom kriminalvården.

Ny adjungerad professor på KI »»
Kristina Teär Fahnehjelm, överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus, har anställts som adjungerad professor i oftalmologi med placering vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Nya siffror: Här hoppar flest av politiken – nästan varannan i en kommun »»
Avhoppen från kommunfullmäktige minskar. Särskilt bland kvinnor. I en kommun hoppade 46 procent av ledamöterna av förra mandatperioden, i en annan bara 2 procent.

Arbetsmiljöverket: Stora brister i arbetet mot hot och våld på jobbet »»
Åtta av tio arbetsgivare får underkänt i Arbetsmiljöverkets granskning av arbetsmiljöarbetet i branscher som är särskilt utsatta för hot och våld. Det handlar bland annat om hvb-hem, LSS-boenden och kollektivtrafiken.

Rekord i kvinnliga regiontoppar – därför lyckas kvinnor bättre här »»
I regionerna dominerar kvinnor på de högsta politiska posterna – till skillnad från i kommunerna. Rachel De Basso (S) i Region Jönköpings län och Marie Morell (M) i Region Östergötland har olika teorier om vad det beror på.

Ing-Marie Wieselgrens familj startar stiftelse »»
Läkaren och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren mördades under förra årets Almedalsvecka. Nu startar familjen en stiftelse för psykisk hälsa i hennes namn.

Debattsvepet 25 januari: ”Onödigt många dör i covid-19 i Sverige” »»
Onödigt många dör i covid-19 eftersom för få får den effektiva medicin som finns, skriver 22 forskare. Andra debattämnen: tillgänglighet och kärnkraft.

Lista: Här är kommunerna vars upphandlingar överprövas oftast »»
Tvisten om regionernas nya avtal kring hyrpersonal fortsätter. Upphandlingen har samtliga tre faktorer som ofta leder till överprövning. Det visar ny statistik från Upphandlingsmyndigheten. • Lista: Kommunerna och regionerna i överprövningstoppen.

”Tidöavtalet slår hårt mot nyanlända med funktionsnedsättning” »»
Utan möjlighet att få hjälpmedel och stöd är det omöjligt för många att integreras, bidra och delta i samhället, skriver företrädare för flera organisationer.

Kommunal chef i Göteborg avskedad – anställde sin svärfar »»
En kommunal chef anställde sin egen svärfar och gjorde inköp som inte redovisades. Nu har Göteborgs stad avskedat chefen och gjort en polisanmälan.

Mututredning mot förre direktören läggs ner »»
En mututredning kring en bjudmiddag i samband med Region Skånes upphandling av ett digitalt vårdverktyg har lagts ner.

Så minskade Höganäs elen med 15 procent – ”Medarbetare ska inte frysa” »»
Kommuner skär ner på elanvändningen för att undvika elavbrott och spara pengar. Det görs med olika strategier och resultat. Höganäs har minskat förbrukningen med 15 procent – Stockholms stad ligger långt efter.

Sårbara kommuner pekas ut: Mat för en vecka »»
I ett trettiotal svenska kommuner produceras så lite mat att den bara skulle räcka till de egna invånarna i en vecka, om kommunerna isolerades. Det konstaterar Hushållningssällskapet, som vill ge kommunerna en ögonöppnare.

Lista: 290 namn – de styr kommunerna »»
Här är listan på landets 290 kommunstyrelseordförande. • Ålder och partifärg på alla kso:er • Partierna med högst och lägst medelålder

Debattsvepet 24 januari: ”Hushåll och företag behöver stöd i en svår ekonomisk tid” »»
Kritik mot att normfunktionella prioriteras vid bostadsbyggande. Skånska företag lider av de höga elpriserna. En lärare som bara vill göra sitt jobb. Det är tre ämnen i dagens debattsvep.

Så få är kvinnorna på kommuntoppen: ”Vi kallar oss feminister – men detta är verkligheten” »»
Männen behåller greppet om den högsta makten, visar DS granskning. ”Vi kallar oss feminister, men det här är de hårda siffrorna”, säger S-kvinnornas ordförande Annika Strandhäll. • Partiet med flest kvinnor på toppen. • Partiet som halkat efter. • Kvinnlig kommuntopp: ”Vi är lite försiktiga.”

”Kommunallagens bestämmelser om revision bör ses över” »»
Det är orimligt att vi förtroendevalda revisorer ska ansvara för den finansiella revisionen i kommuner och regioner, anser Anders Haglund, ordförande i kommunrevisionen i Vaxholms stad.

Nytt överklagande sinkar avtal för hyrpersonal – ”Ligger i bolagens intresse att förhala” »»
Efter att flera bolag har överklagat den pågående upphandlingen av hyrpersonal försenas återigen processen med att få till ett nationellt bemanningsavtal. ”Det ligger i bemanningsbolagens intresse att förhala”, säger Stefan Petersson som projektleder upphandlingen.

”Bara att öppna datorn” – så håller IoT Värnamo över ytan »»
En förödande översvämning 2004 blev en väckarklocka för Värnamo kommun. När vattnet i år steg snabbt i Lagan uppstod inte som då samma kris och panik. Nu följer personalen ett tydligt schema med rutiner och behöver inte springa ner till ån mitt i natten för att få koll på läget: ”Det är bara att öppna datorn, det tar fem sekunder”, säger VA-chefen Antti Vähäkari om hjälpen från Internet of Things, IoT.

Hon blir Partilles nya samhällsbyggnadschef »»
Monica Daxler börjar den 19 april som ny samhällsbyggnadschef i Partille kommun. I dag jobbar hon som avdelningschef för detaljplaneavdelningen på stadsbyggnadsförvaltningen i Göteborgs stad, där hon tidigare också ansvarat för lantmäteri- och bygglovsfrågor.

Kommunerna och regionerna som krigsplacerat sina anställda »»
15 av 20 regioner men bara var tredje kommun har krigsplacerat medarbetare. Samtliga anställda eller enbart nyckelpersoner – strategierna skiljer sig åt. ”Vi kanske måste krigsplacera all förskolepersonal”, säger säkerhetsstrategen Jakob Jansson i Helsingborg. • Lista: Kommunerna och regionerna som krigsplacerat

”Bostäder ska hålla för en variation av livssituationer” »»
Att prioritera normfunktionella är ett förlegat sätt att utforma ett samhälle, skriver Sofia Holmdahl, SSCO, och Åsa Strahlemo, DHR, i en slutreplik om studentbostäder.

Rekordmånga tvister i årets hyresförhandlingar »»
Bostadsbolagen kräver ovanligt höga hyreshöjningar. Några månader in i förhandlingarna har rekordmånga gått vidare för bedömning till Hyresmarknadskommittén (HMK).

Debattsvepet 23 januari: ”Ska vi behöva vänja oss vid överfulla sjukhus?” »»
Brist på vårdplatser, effektiviseringar, läkemedel och hedersförtryck är ämnen i dagens och helgens debatt. Där finns också ett upprop från Greta Thunberg.

Han ska styra Göteborg i knivigt läge – tio kommuntoppar att ha koll på »»
Han ska styra Göteborg – i både minoritet och majoritet. Hon tar över i forna SD-skyltfönstret. Moderat blir ny topp i hundraaåriga S-fästet efter sensationell valframgång. DS guidar till tio kommuntoppar att ha extra koll på efter valet 2022.

”Hur effektiviserar man en kram?” »»
Det är inte rimligt att låta kommunerna ensamma bära bördan för en världsekonomi i kris, skriver borgarråden Clara Lindblom (V), Torun Boucher (V) och Alexandra Mattsson (V).

Karriärtrappa ska locka fler till läraryrket »»
Regeringen inrättar ett nationellt professionsprogram för lärare, förskollärare och rektorer. ”Ett stort och viktigt steg för att höja läraryrkets attraktionskraft”, säger skolminister Lotta Edholm (L).

SD-veteran blir politisk vilde – kritiserar partiet »»
Sverigedemokraternas kommunalråd i Landskrona Stefan Olsson lämnar partiet men sitter kvar på sin post som politisk vilde.

Tillgängliga feeds
https://www.svt.se/rss.xml ([plan9] Freguz)
http://feeds.ign.com/ign/pc-reviews?format=xml ([plan9] Tobababy)
https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml ([plan9] Josey Wales)
https://www.theguardian.com/world/rss ([plan9] hardtofindname)