[plan9] Josey Wales » https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml Hämtat: 09:34

De blir först ut med säkrare stadsnät »»
Sveriges stadsnät ska säkras upp för att klara sabotage, bränder eller andra olyckor. Två kommuner blir först med att få varsin reservnod.

Hon är redo att ta över styret i Östersund »»
Arbetsrättsjuristen Effie Kourlos föreslås ta över som centerpartistiskt kommunalråd och därmed kommunstyrelsens ordförande i Östersund efter Bosse Svensson.

Debattsvepet 7 december: ”Fattigdomen bland barn med utländsk bakgrund är drygt sju gånger högre” »»
Rädda Barnen vill se kommunala satsningar mot barnfattigdom, Föreningen Covid-19 skola och barn och Lärarupproret vill erbjuda vaccin från fem års ålder och M, SD, KD och L kräver svar av Annika Strandhäll om slutförvaret. Det är några av rubrikerna i dagens debattsvep.

Hur påverkar det hårda tonläget i samhällsdebatten oss? »»
Priset för att engagera sig i samhällsdebatten och att ta på sig ett ledaruppdrag är högt, ibland orimligt högt. Det är dags för skärpning. Vi har många stora och komplexa frågor framför oss som måste lösas.

”Så fick Landskrona mer sfi-undervisning för varje skattekrona” »»
Att framtidssäkra välfärden kommer inte av sig självt, men om vi inte har ambitionen att leverera högre kvalitet till en lägre kostnad lämnar vi våra medborgare i sticket. Därför valde Landskrona stad att att sätta ett fast pris per timme på sfi-utbildningen utifrån förvaltningens krav på kvalitet och budgetmål, skriver utbildningsförvaltningens chef Fredrik Menkus Wegbratt.

”Kommunerna behöver svara – vem hämtar returpappret 1 januari?” »»
Vid årsskiftet avskaffas producentansvaret för returpapper och i stället får kommunerna ansvar att samla in returpapper. Fastighetsägare runtom i landet vittnar om att kommunerna inte har kommunicerat hur detta ska gå till i tillräcklig utsträckning. Nu riskerar papper att brännas trots att det borde återvinnas, skriver flera debattörer från Fastighetsägarna.

LR: Tre frågor till utredningen om ett statligt huvudmannaskap för skolan »»
Sveriges Kommuner och Regioner vill ställa fem frågor till utredningen om ett statligt huvudmannaskap för skolan. Vi vill med anledning av dessa passa på att skicka med tre följdfrågor, replikerar Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

Segregationsmyndighet skrotas – ännu en gång: ”Ryckigt när staten kommer och går” »»
Landets kommuner kan gå miste om stöd i segregationsfrågor när myndigheten Delegationen mot segregation (Delmos) läggs ner. Nedläggning är en av punkterna i M+SD+KD-budgeten som riksdagen nyligen röstade igenom.

Novus: Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt, Demoskop »»
Om Demoskop verkat inom bilutveckling hade de förordat fyrkantiga hjul i sin vilja att förnya sig – för runda hjul är ju en 7 000 år gammal grej. Våra undersökningsmetoder är inte nya men de fungerar fortfarande, skriver Novus vd Torbjörn Sjöström.

Stadsdirektören som blivit instagramprofil: ”Vill visa att kommunalgrått inte finns” »»
Hela 20 procent av arbetstiden – så mycket lägger Helsingborgs stadsdirektör Palle Lundberg på sociala medier. ”Ett sätt att kommunicera med både invånare och medarbetare”, säger han.

Regiondirektör sparkas med omedelbar verkan »»
Jämtland Härjedalens regiondirektör Hans Svensson får gå på dagen, meddelar regionstyrelsens ordförande. Orsaken uppges vara att det behövs nytt ledarskap i regionen.

Granskning: Kommunerna där makten aldrig skiftat – ”Vi kan jobba långsiktigt” »»
I 42 kommuner har samma parti alltid suttit vid makten. Ett parti dominerar med 34 till synes eviga fästen. Stabiliteten hyllas – men toppositionen tas inte för given: ”Vi är fruktansvärt mycket på tårna”. • Här har kommunstyrelsens ordförande haft samma färg sedan 1970-talet. • I en kommun har S styrt sedan 1916. • Allt färre starka C-fästen - så mycket har partiet tappat.

SKR: ”För stor börda på kommunerna när Ivo granskar” »»
SKR tycker att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) lägger orimlig arbetsbörda på landets kommuner när de granskar äldreomsorgen. Ivo tillbakavisar kritiken.

Debattsvepet 6 december: ”Statliga utredare kidnappas av privata välfärdsindustrin” »»
Det är för nära kopplingar mellan näringslivet och statliga utredare av välfärdsfrågor, anser en forskare. Kvinnor i vård, skola, omsorg drabbas hårdast av stress, skriver fackförbundet Saco. I helgens debatt har det också handlat om bostäder, Ivos utredningar och personlig asssistens.

Låt oss tala om kvaliteten på förlossningsvården »»
Att föda på sitt lilla lokala BB kan både framstå som tilltalande och tryggt. Men en händer det något är det en falsk trygghet, då även lågriskförlossningar ibland drabbas av oväntade komplikationer som personalen inte kan hantera.

”Det slopade investeringsstödet slår hårt mot socialt och idédrivet byggande” »»
Vi ser med oro och bestörtning på riksdagens ogenomtänkta budgetbeslut att slopa investeringsstödet för hyresrätter. Det kommer att få mycket negativa konsekvenser för socialt och idédrivet byggande – särskilt på landsbygden, skriver flera nationella intresseorganisationer och aktörer som arbetar med byggande av bostäder och bostadsförsörjning på ”svagare marknader”.

”Därför vill Region Uppsala stärka skyddet för vårdpersonalen” »»
Våld och hot mot vårdpersonal har blivit vanligare. Det är fullständigt oacceptabelt och den styrande majoriteten har därför beslutat att utreda möjligheten att dölja den behandlande personalen i patientjournalerna, skriver regionstyrelsens ordförande i Region Uppsala Emilie Orring (M).

Daniel Kindberg frias av hovrätten »»
Daniel Kindberg, före detta vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem och ordförande för Östersund FK, frias av hovrätten från åtalet om grov ekonomisk brottslighet.

Magdalena-effekt i mätning: ”Hon går hem bland storstadsväljare” »»
Socialdemokraterna ökar rejält i Stockholm enligt SCB. S, V och MP skulle, om det var val i dag, få egen majoritet i Stockholms stad. Mätningen visar också att SD tappar i sitt starkaste fäste.

MP: Ingen vinner på er polariserande debatt, Fi »»
Fi försöker i vanlig ordning skapa bilden av att man inte kan stå på den utsattes sida om man inte vill genomföra deras politik. Det är en tråkig, men återkommande attityd i deras retorik, slutreplikerar Miljöpartiets socialpolitiska talesperson i Stockholms stad Mariana Moreira Duarte.

För vems skull exploateras Norrland den här gången? »»
Återigen ska ”vildmarken” bebyggas och bebos för ett högre nationellt syfte. Men frågan är vem som egentligen tjänar på ingreppen i norrländsk natur och samhällsliv.

Martin Hollertz: Samhällsbyggnadschef Skövde kommun »»
Martin Hollertz blir ny samhällsbyggnadschef i Skövde kommun från och med den 1 mars. Han kommer närmast från en tjänst som teknisk chef i Kungälvs kommun.

Kartläggning: Kvinnor toppar regiondirektörernas lönelista »»
De tre regiondirektörer som tjänar mest utklassar statsministern – och två av dem är kvinnor. Det visar Dagens Samhälles lönekartläggning. • Därför tjänar kvinnorna mer än männen • Mannen som slår sig in på topp 3-listan • Han tjänar näst minst av alla regiondirektörer: ”Men jag har ingen dålig lön”

Debattsvepet 3 december: ”Friskolorna driver utvecklingen av de gymnasiala yrkesutbildningarna” »»
Bensinskatten, friskolorna och minister Strandhälls slarvande. Det är något av det som debatteras på fredagsmorgonen.

Tack, Tegnell, för att du har lett oss genom pandemin! »»
Nu ökar smittan igen och vi kommer med all sannolikhet att behöva leva med fler restriktioner under vintern. Men jag är övertygad om att vår strategi, som i så hög grad bygger på tillit till individens eget ansvar, är mer hållbar än stenhårda lagar och kontroller.

Tipsen: Så ska offentlig sektor klara digital omställning »»
Hur ska offentlig sektor klara den digitala omställningen? Det var temat för den konferens Dagens Samhälle nyligen arrangerade. Här är några smakprov från dagen.

Ny sajt ska öka digital tillgänglighet »»
Kommande lagstiftning ställer tuffare krav på digital tillgänglighet. En ny sajt ska hjälpa kommuner och andra att leva upp till dessa.

”Det är fortfarande skillnad på metod och metod, Demoskop” »»
Det är känsligt att diskutera undersökningsmetodik i Sverige menar företrädare för Demoskop. Jag har svårt att se att så skulle vara fallet, möjligen är debatten inte mer utbredd av den anledningen att människor i gemen har ett begränsat intresse för frågan. Men när vi nu diskuterar metodologi finns det trots allt åtskilligt att säga om den ganska svepande och skeva bild som debattörerna ger, replikerar Enkätfabrikens Daniel Sturesson.

Satu Norsten Manninen: Stabschef Region Norrbotten »»
Satu Norsten Manninen tillträder den 31 januari som ny stabschef i Region Norrbotten. Närmast kommer hon från Tillväxtverket och har tidigare arbetat på Invest in Norrbotten och som näringslivsstrateg på Region Norrbotten.

Riksrevisionen godkänner bosättningslagen – men föreslår förändringar »»
Bosättningslagen fungerar som det var tänkt. Det konstaterar Riksrevisionen i en granskning.

SCB-mätning: L och MP kvar under spärren »»
Liberalerna ligger kvar långt under riksdagsspärren. Även Miljöpartiet dansar runt fyraprocentsstrecket, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) stora partisympatiundersökning. Gruppen som stödjer Magdalena Andersson (S) som statsminister får över 50 procent.

Är gängkriminaliteten ett nytt problem? Skulle inte tro det »»
Ska man smälta ett isberg gäller det inte bara att få bort den lilla del som syns ovanför vattenytan. Utmaningen är i stället att få bort resten.

Debattsvepet 2 december: ”Skolan är ingen isolerad ö – vem som styr gör skillnad” »»
Vad händer om besluten om skolan flyttas längre bort från dem som berörs? frågar sig Mats Gerdau (M) och Kenneth Handberg (S). Andra debattämnen: upphandling, elförsörjning och minkfarmer.

Här ska smarta lyktstolpar tändas vid skottlossning »»
Ett skott brinner av mitt i natten. Då reagerar ljudkänsliga sensorer och gatubelysningen skruvas upp så att det blir dagsljus. Så smarta ska lyktstolparna i Helsingborg snart vara.

SKR: Skolan är ingen isolerad ö – vem som styr gör skillnad »»
Skolan brottas, liksom samhället i övrigt, med stora utmaningar. Men att flytta besluten längre från elever, vårdnadshavare och skolpersonal är inte lösningen, skriver SKR:s Mats Gerdau och Kenneth Handberg.

”Bättre styrning och skarpare krav förbättrar upphandlingen” »»
Effektivare offentlig upphandling kan inte åstadkommas genom att en enskild upphandlare har vilja och ambitioner – det krävs i stället genomgripande organisationsförändringar där gamla mönster bryts och nya skapas, skriver Svenskt Näringslivs Ellen Hausel Heldahl och Jens Hedström.

Fi: Efter åtta år i styret lovar MP en utredning »»
Om Miljöpartiet och Mariana Moreira Duarte på allvar ville hjälpa våldsutsatta kvinnor som riskerar att hamna på gatan hade de redan agerat. Att precis innan valåret inleds komma med ett löfte om en ”utredning” är nog bland det minst förtroendeingivande vi har hört, replikerar Anna Rantala Bonnier och Lisa Palm, Feministiskt initiativ i Stockholms stad.

Caroline Hagström: Chef serviceförvaltningen Lidköpings kommun »»
Caroline Hagström, samhällsbyggnadschef i Skövde, börjar den 31 januari som förvaltningschef för serviceförvaltningen i Lidköpings kommun. Tidigare har hon bland annat arbetat som samhällsbyggnadschef i Alingsås.

Stark trend: Nästan varannan kommunchef kvinna »»
De manliga kommuncheferna leder i löneligan före sina kvinnliga kollegor. Men kvinnorna på topptjänster blir allt fler till antalet – snart kan de vara i majoritet, tror bedömare. • Så mycket tjänar de kvinnliga kommuncheferna • Så många kronor skiljer könen åt • Experten: Då går kvinnorna om

Molntjänster: ”Vi har inte lyxen att förhålla oss till listan” »»
Nu kommer kritik mot listan över säkra molntjänster. ”Många av de amerikanska molntjänsterna är otroligt säkra”, säger Ingela Lidén, it-direktör i Region Skåne. Men listans samordnare försvarar den.

Stockholm skärper krav på hemtjänstföretag »»
Stockholms stad höjer utbildningskraven på personal i privat utförd hemtjänst. Men målet kan bli svårt att nå, varnar de idéburna företagens organisation.

Nya civilministern om riktade statsbidrag: ”Välmotiverade i vissa fall” »»
Ida Karkiainen har haft kvar sin plats i kommunfullmäktige i Haparanda samtidigt som hon varit riksdagsledamot de senaste sju åren. Den erfarenheten tror hon blir viktig när hon nu tar över efter Lena Micko på civilministerposten.

Nye digitaliseringsministern: ”Gäller att få bort oron kring molntjänster” »»
Khashayar Farmanbar var fram till i måndags socialdemokratiskt oppositionsråd i statsminister Magdalena Anderssons hemkommun Nacka. Som ny energi- och digitaliseringsminister vill han röja undan kommunernas frågetecken kring molntjänster och ge bredband åt alla.

Lisbeth Schultze: Vik landshövding Västra Götaland »»
Lisbeth Schultze, länsöverdirektör i Västra Götaland, går in som vikarierande landshövding tills regeringen utsett en ny på posten efter Anders Danielsson.

Debattsvepet 1 december: ”Har barnen ADHD eller ställer skolan orimliga krav?” »»
Skolan ställer orimliga krav på barnen, anser specialpedagog. Kommunerna kan inte ensamma bekämpa hemlöshet, enligt Sveriges stadsmissioner. Övriga debattämnen i dag är tillgänglighet i vården, bostadspolitik och opinionsmätningar.

Demoskop: Därför behöver vi nya sätt att mäta vad svenskarna tycker »»
Korrekta opinionsundersökningar är viktiga underlag för en livaktig och konstruktiv samhällsdebatt. Men metodfrågan är av någon anledning känslig att diskutera i Sverige. Diskussionen klamrar sig fast vid att vår 90-åriga mätmetod är bra som den är och att nya sätt att arbeta och tänka är oseriösa, skriver Demoskops Karin Nelsson och Anders Lindholm.

”Att ta emot patienter i telefon löser inte vårdskulden” »»
Triage via telefon, chatbot eller nu senast med artificiell intelligens (AI) minskar inte belastningen på primärvården. I stället behöver tillgängligheten till och kontinuiteten i det direkta patientmötet öka, skriver läkaren och vd:n för Collabodoc Staffan Bjessmo.

Berit Lindholm: Vd SIQ »»
Berit Lindholm blir ny vd för SIQ - Institutet för kvalitetsutveckling, en post hon tillträder i maj. Hon är farmaceut i grunden och har länge varit verksam i läkemedelsbranschen. Närmast kommer hon från tjänsten som CEO på Bluefish Pharmaceuticals.

M-politiker jämför Norrköping med Nordkorea – kritiseras »»
Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) drog paralleller till Nordkorea när hon beskrev utbildningskontorets riktlinjer för politiska besök i skolan. ”Oacceptabelt”, skriver majoritetens kommunalråd i ett debattinlägg. Men Sophia Jarl backar inte en tum. ”Odemokratisk verksamhet pågår i Norrköpings kommun”, säger hon.

Ansträngt i vården på grund av tredje sprutan »»
Sveriges regioner kämpar med att återgå till en bredare vaccinering, efter nya rekommendationer om en tredje spruta till alla över 18 år. Brist på både personal och lämpliga lokaler gör läget ansträngt på många håll.

Här är nya ministrarna från Kommunsverige »»
Ida Karkiainen från Haparanda blir ny civilminister efter Lena Mickos avgång. Biträdande kommundirektören i Nynäshamn, Lina Axelsson Kihlblom, blir också ny minister, liksom oppositionsrådet i Nacka, Khashayar Farmanbar. Det är några av namnen i Magdalena Anderssons nya regering.

Thomas Jartsell: Presschef Helsingborgs stad »»
Thomas Jartsell tillträder den 1 februari som ny presschef i Helsingborgs stad. Han kommer närmast från en tjänst som marknads- och opinionschef på Lärarförbundet och har tidigare varit presschef på Saco samt arbetat som journalist.

Experten: Därför rusar chefernas löner iväg »»
”De här personerna är ute efter något spännande”. Forskaren Rolf Solli ger sin syn på varför kommunchefernas löner stigit dubbelt så mycket som arbetsmarknaden i stort de senaste fem åren.

Han tjänar minst av alla kommunchefer: ”Jag är en vanlig enkel människa” »»
”Oj. Ligger jag sist nu? Jag brukar alltid ha någon annan som släpar efter mig”, säger han.

Debattsvepet 30 november: ”Har vi inte lärt oss någonting, Tegnell?” »»
Agera som om vi är på väg in i en farligare fas av pandemin, skriver flera läkare, forskare och experter. Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin beskriver hur S ska ta tillbaka väljare från SD. Avgående finansmarknadsminister Åsa Lindhagen sammanfattar MP:s tid på finansdepartementet. Andra ämnen i dagens debattsvepet är bland annat artificiell intelligens i vården, våld i nära relationer och klimatet.

Kartläggning: Kommunchefernas löner drar ifrån – så mycket tjänar de »»
Kommunchefernas löner har ökat dramatiskt de senaste fem åren. Och det är inte bara storstäder som dominerar lönetoppen, visar Dagens Samhälles granskning. Här är hela listan. * Glappet mellan högst och lägst betalda: 127 000 kronor.  * Löneutvecklingen dubbelt så bra för toppcheferna. * Den som har högst tjänar mer än alla generaldirektörer.

Intresset för medmänsklighet i migrationspolitiken har gått upp i rök »»
För sex år sedan utmålades Polen som en av EU:s största bovar, eftersom landet vägrade ta emot fler flyktingar. Nu ses polackerna snarare en sorts hjältar som håller emot trycket. Allt prat om medmänsklighet, humanism, progressivism är som bortblåst i debatten i såväl Europa som Sverige.

M: Ska sjukvården bli mänskligare behövs mer AI-teknik »»
Administrativa bördor och ineffektiva arbetssätt äter upp mycket av den tid vårdpersonalen hade kunnat ägna åt patienterna. Men med hjälp av artificiell intelligens kan personalen få avlastning, tillgängligheten öka och vårdskulden minska, skriver EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M).

MP: Ingen kvinna ska frukta för sitt liv i sitt eget hem »»
Samhället måste stötta kvinnorna som lämnar våldsamma män. Den regel som stadgar att man ska ha varit folkbokförd och bosatt i Stockholms stad de senaste två åren för att kunna få förtur till en bostad måste utredas, skriver Mariana Moreira Duarte Miljöpartiets socialpolitiska talesperson i Stockholms stad.

Karin Martinsson: Kommundirektör Tanum »»
Karin Martinsson, förvaltningschef för individ och familjeomsorg i Kungsbacka, lämnar kommunen för att bli kommundirektör i Tanum. Hon har lång och bred erfarenhet från både stat och kommun och började i Kungsbacka som integrationschef 2016.

Hon ska ta arbetslinjen till Malmö »»
Helena Nanne kommer att toppa Moderaternas kommunlista i Malmö och ser ut att bli den som efterträder Torbjörn Tegnhammar som oppositionsråd. ”Vi är beredda att prata med alla partier.”

Segervisst SD satsar på ökad återvandring »»
Det är segervissa sverigedemokrater som far hem från SD:s landsdagar, med valrörelse, regeringsmakt och ökad återvandring i blick.

Vindkraften lika ifrågasatt som vargen: ”Kompakt motstånd” »»
Det kommunala vetot har de senaste åren stoppat över 1 200 vindkraftverk. Nu ska ”bromsen” ersättas, och det oroar kommunpolitiker. Falun använde nyligen vetot för att säga nej till en vindkraftspark – det skapade huvudbry i grannkommunen Sandviken.

Mikael Ohrling: Sjukvårdsdirektör Region Stockholm »»
Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör i Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), tillträder den 1 januari rollen som direktör för all egenägd vård i Region Stockholm.

Hampus Karlsson: Vård- och omsorgschef Lysekils kommun »»
Hampus Karlsson, närmast avdelningschef på Statens institutionsstyrelse, blir ny vård- och omsorgschef i Lysekils kommun med start den 29 november.

Debattsvepet 29 november: ”Regeringen kan fylla arenor med arbetslösa” »»
Lärarnas riksförbund uppmanar regeringen att inte missa en historisk möjlighet. Utan Miljöpartiet kan Socialdemokraterna äntligen ta tag i klimatpolitiken – samtidigt måste Magdalena Andersson undanröja osäkerhet för svensk industri. Det är några av ämnen i dagens debattsvep. Dessutom: Pensionsåldern, Arbetsförmedlingen och vindkraft.

Slopat vindkraftsveto sågas: ”Begränsar den lokala demokratin” »»
Kommunerna har sagt sitt om vindkraftsutredningen. Delar av förslaget skjuts ner – kritiker hävdar att regeringens önskemål begränsar lokal demokrati och öppnar för oönskad exploatering. Andra välkomnar förändringen. Så tycker kommunerna om: • Översiktsplanens nya betydelse • Ekonomisk kompensation • Lokal opinion • Hotat kommunalt självstyre.

I skuggan av välviljan lurar bedrägeriet »»
Vill vi råda bot på matfattigdomen räcker det inte med att vara snäll i december. De som befinner sig längst nere på samhällsstegen ska inte vara beroende av allmosor. Då hanterar vi bara utsattheten, men gör inget åt den.

Lärarförbunden: Ge professionsprogrammet rätt utformning, Ekström »»
Efter flera års väntan finns äntligen ett förslag från regeringen som syftar till att införa ett så kallat professionsprogram för lärare. Men tyvärr är regeringen på väg att missa en historisk möjlighet att bygga upp ett program med rätt utformning. Med vissa justeringar kan dock professionsprogrammet bli något riktigt bra för svensk skola, skriver Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet.

Stig Fjeldheim: CIO Lärandegruppen i Sverige AB »»
Stig Fjeldheim tillträder i februari som ny CIO i Lärandegruppen i Sverige AB. De senaste tio åren har han arbetat i Upplands Väsby kommun, senast som digitaliseringschef.

Kommunal politik i det postfaktiska samhället »»
På 1970-talet sa man ofta: allt är politik. I dag tycks devisen snarast vara: allt jag inte håller med om är politik.

Mats Engman: Kommunchef Sorsele »»
Mats Engman är ny kommunchef i Sorsele sedan den 1 november. Han kommer närmast från en tjänst som chef på Migrationsverket och har en lång bakgrund som chef och ledare inom Försvarsmakten.

Ännu ett liberalt kommunalråd lämnar i protest mot SD »»
Liberalen Mohamad Hassan lämnar Uppsalas kommunpolitik efter valet. Beslutet beror bland annat på partistyrelsens närmande till Sverigedemokraterna, berättar kommunalrådet för Upsala Nya Tidning.

IT-expert: Hög tid regeringen hjälper kommuner bryta med jättarna »»
Kommuner, myndigheter och regioner måste påbörja processen att bryta sig loss från lagvidriga amerikanska molntjänster – ju längre de väntar desto dyrare blir det, hävdar it-experten Fia Ewald. Men ska det ske måste regeringen ge stöd och SKR lyfta huvudet ur sanden.

Projekt lär elever om cybersäkerhet och teknik: ”Många råkar ut för övergrepp online” »»
I alla kommuner utom en har elever utbildats i cybersäkerhet. Nu går projektet ”Är du säker?” vidare med målet att trygghet på nätet och kunskap om digital teknik ska bli en del av alla skolämnen.

Västerås ska covidtesta personal tre gånger i veckan »»
Smittspridningen i Västerås är så hög att kommunen har bestämt att all personal i äldreomsorgen ska covidtestas tre gånger i veckan. Den som nekar får inte jobba. Äldrenämnden öppnar för ytterligare åtgärder om inte fler anställda vaccinerar sig.

Örebros julklapp: 19 000 betalningspåminnelser »»
Örebro län har inte kunnat skicka ut betalningspåminnelser under elva månader.

Utredarens förslag: Sjukvård och socialtjänst under samma tak »»
Utred kriminaliseringen av narkotika för eget bruk. Gör ansvarsfördelningen mellan vård och socialtjänst tydligare. Det är några av förslagen i en ny utredning för att samhället bättre ska kunna hjälpa de värst utsatta.

Debattsvepet: Så skapar vi framtidens stadskärnor »»
Fastighetsägarna vill se kulturlivet som bärande kraft i framtidens stadskärnor. Annat i debatten denna Black Friday gäller vara eller icke-varat för just Black Friday, regerings- och budgetfrågan förstås och så var det möjligen inte i Skandiamannen i alla fall.

Fastighetsägarna: Så skapar vi framtidens stadskärnor »»
Framtidens stadskärnor är hållbara och bygger på flexibilitet, delning och mixade funktioner. Vi vill därför se ett större fokus på stadslivet med kulturen som bärande kraft, skriver företrädare för Fastighetsägarna.

Elisabeth Linderoth: Kommunchef Lilla Edet »»
Elisabeth Linderoth tillträder den 28 februari som ny kommunchef i Lilla Edet. Hon kommer närmast från tjänsten som samhällsbyggnadschef i Munkedals kommun och har tidigare bland annat jobbat i Trollhättans stad, Vänersborgs kommun och varit konsult inom dåvarande Vägverket.

Anders Börjesson: Etableringsdirektör Nacka kommun »»
Anders Börjesson, för närvarande näringslivsdirektör i Nacka, blir den 1 januari ny etableringsdirektör i kommunen.

SD-topp efter budgetsegern: ”Öppnar för oss lokalt” »»
Sverigedemokraternas budgetframgång i rikspolitiken ökar chanserna till inflytande även lokalt. Det tror Fredrik Lindahl, som är aktiv på alla politiska nivåer och nu också tar plats i SD:s ledning.

Konkurrensverket: Internet till tv-tävling ingen kommunal uppgift »»
Vad får kommunala fiber- och bredbandsbolag erbjuda utan att störa ut privata alternativ? Konkurrensverket anser att kommunägda Norrsken bryter mot kommunallagen och ber regeringen att sätta ner foten i frågan.

Här är de kommunala budgetnyheterna »»
Dagens Samhälles genomgång av M-KD-SD-budgeten ger följande lista över nyheter som ligger utanför vad som presenterats tidigare i den avgående regeringens budgetproposition för 2022.

SKR om högerbudgeten: Mer pengar – men risk för problem »»
SKR:s chefekonom Annika Wallenskog analyserar M+KD+SD-budgeten som ska styra Sverige. ”Det kan bli ett problem”, säger hon om en av förändringarna. Dagens Samhälle har gått igenom och listar de avgörande kommunala skillnaderna.

Du som beställer digitala tjänster: Ta ansvar! »»
Det pratas om digitalt utanförskap. Men ofta handlar det om att människor ställs utanför på grund av dåligt utformade tjänster och verktyg, skriver Dagens Samhälles nye krönikör Jonas Söderström.

Kommunanställd misstänks ha förskingrat 750 000 »»
En person anställd i Mullsjö kommun misstänks för trolöshet mot huvudman. Personen tros ha förskingrat minst 750 000 kronor.

Debattsvepet 25 november: ”Öppna skolorna för alla riksdagspartier inför valet” »»
Allt färre unga möter politiska företrädare. Se över regelverket, skriver MCUF:s generaldirektör. I dagens debattsvep diskuteras även mäns våld mot kvinnor, migranters värderingar och kvinnovården.

Sundsvall bygger digital infrastruktur för hela landet »»
Allt fler kräver en nationell digital infrastruktur. Kanske finns det redan början till en sådan i Sundsvall. ”Vi har skapat en digital infrastruktur med hela offentlig sektor för ögonen”, säger it-direktör Marcus Matteby.

Ska vi ge upp och sluta söka kompetent folk? »»
Det vore olyckligt om skolan hamnade i ett läge där vi tvingats ge upp och anställer fjärrlärare i olika ämnen. Det blir något av en dystopi om lärare sitter i storstäder eller på Rivieran och undervisar elever som bor i glesbygd.

”Mindre kommuner måste ta ledartröjan i klimatarbetet” »»
Klimatåtgärder som är riktade och utformade för mindre samhällen med cirka 10 000 invånare är det effektivaste sättet att minska utsläppen av växthusgaser, skriver företrädare för nätverket Hållbar agenda i Forshaga och Munkfors kommuner.

Ledarna: Glöm inte ledarskapet när ni föreslår reformer, politiker »»
Brister i chefers arbetsmiljö och organisatoriska förutsättningar får konsekvenser. Det här är därför våra råd till politiker med ambition att reformera offentlig verksamhet, skriver Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller.

”Sexualbrottsutsatta behöver specialiserade mottagningar” »»
I dag erbjuder inte Region Stockholm adekvat vård till personer som utsatts för sexuella övergrepp. Men vi tar fasta på löftet i regionens replik om att uppdraget utökas för den psykiatriska vården, slutreplikerar företrädare från Rise, Nxtme, Inte din hora och Wonsa.

Talmannen: Ny omröstning om Magdalena Andersson på måndag »»
Talmannen föreslår en ny statsministeromröstning om S-ledaren Magdalena Andersson på måndag. Samtidigt kritiserar han Miljöpartiet skarpt för partiets agerande. ”Jag blir lite förvånad”, säger MP:s språkrör Märta Stenevi efter talmannens hårda – och ovanliga – kritik.

Ny vändning om Römosseskolan – skolpeng ska betalas ut »»
Sent på tisdagen kom en ny vändning i turerna kring kritiserade Römosseskolan; Göteborgs grundskoleförvaltning ska nu åter betala skolpeng till ägarbolaget Framstegsskolan. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Kommunen svävar ensam bland digitala moln »»
Ett stort antal kommuner som i dag använder amerikanska molntjänster undrar vad de ska göra nu. Låtsas som det regnar och fortsätta använda tjänster som strider mot lagen?

Centern röstar inte för regeringens budget »»
Centerpartiet kommer inte stödja regeringens budget, säger partiledaren Annie Lööf. Det innebär att den borgerliga budgeten kommer att gå igenom i riksdagen.

Debattsvepet 24 november: ”C blev grundlurade om strandskyddet” »»
Centerpartiet blev grundlurade om strandskyddet, hävdar två M-företrädare. Marknadsskolans följder, juridiska könsbyten och fysioterapeuters arbetsvillkor är andra ämnen i dagens debattsvep.

Tillgängliga feeds
https://www.svt.se/rss.xml ([plan9] Freguz)
http://feeds.ign.com/ign/pc-reviews?format=xml ([plan9] Tobababy)
https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml ([plan9] Josey Wales)
https://www.theguardian.com/world/rss ([plan9] hardtofindname)