[plan9] Josey Wales » https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml Hämtat: 02:40

Politisk oenighet i Region Stockholm om stoppad utbyggnad av kollektivtrafik »»
Politikerna i Region Stockholm har olika bild av sitt eget ansvar när SL på nytt måste handla upp den avbrutna tvärbaneutbyggnaden. Oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är kritisk till det rödgröna styrets hantering av projektet. Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) anser att det inte fanns anledning att ifrågasätta tidigare beslut att fortsätta med entreprenören.

Kustbevakningen nyanställer över 100 personer »»
Kustbevakningen behöver nyanställa till över 100 tjänster de närmaste tre åren. Anledningen är det förändrade säkerhetsläget och medlemskapet i Nato.

Efter oljeutsläppet – projektledarens tips till andra kustkommuner  »»
Sölvesborgs kristhanteringsförmåga sattes på hårt prov när ett av de värsta oljeutsläppen i Sverige hittills inträffade vid Blekingekusten i höstas. 
Efter ett drygt halvår med intensivt saneringsarbete har projektledaren Magnus Runesson några råd till andra kommuner som riskerar att råka ut för samma sak.

Håbos kommunledning överklagar – står fast vid att en uppförandekod behövs »»
Den politiska majoriteten i Håbo kommun tar juridisk strid för att få behålla sin uppförandekod för förtroendevalda. 
Förvaltningsrättens beslut att stoppa ett införande av en sådan kod överklagas nu till kammarrätten. 

Flera kommuner vill ta ut turistskatt – men branschen varnar »»
Flera turistkommuner vill kunna ta ut en särskild turistskatt. Men branschorganisationen Visita varnar för färre turister och för att besöksnäringen skulle drabbas hårt.
– Vi redan är hårt beskattade och det skulle vara väldigt tungt att få ytterligare skatt, säger Visitas näringspolitiska chef Anna Wallén.

Sjuksköterskorna drar tillbaka sina uppsägningar »»
Alla 13 operationssjuksköterskor på barnoperation i Lund som i början av sommaren sade upp sig har nu dragit tillbaka sina uppsägningar.

Kvinnor med invandrarbakgrund bäst på att plugga vidare »»
Unga kvinnor med invandrarbakgrund är den grupp som i störst utsträckning läser vidare efter gymnasiet, visar Statistiska centralbyråns (SCB) siffror från 2023, rapporterar SVT Väst.

”Politiska beslut ökar väntetid på akuten” »»
Det krävs fler privatdrivna akutsjukhus, fler närakuter och en omprövning av hyrstoppet för att vända trenden med patientfarliga köer till akutsjukvård, skriver Gustaf Drougge, vd på tankesmedjan Synaps.

Nej till skyddsjakt på varg i Västervik »»
Det blir fortsatt nej till skyddsjakt på vargen som dödade får i Västerviks kommun, rapporterar Västervikstidningen.

Grävmaskinisten – som blev den ofrivillige kso:n: ”Det är väl egentligen ingen som vill ha den här platsen” »»
Grävmaskinisten Jonny Emtin ställde upp som förste vice kommunstyrelseordförande och räknade som mest med att göra några mindre inhopp.
Efter ett oväntat beslut är det plötsligt han som styr kommunen.
– Det här har aldrig varit min dröm, säger Jonny Emtin (SD) i Skinnskatteberg.

Lantmäteriets förändring hårt slag mot mindre kommuner: ”Stora konsekvenser” »»
Lantmäteriets nedstängning av it-tjänster orsakar stora problem för kommuner – i synnerhet de små.
– Ett bygglov som vi i vanliga fall kan lämna under sommaren kanske inte blir klart förrän i oktober/november. Då kan det vara för sent, säger Håkan Bredin som är planingenjör i Strömsunds kommun. 

Varselvåg – här finns 750 miljoner att söka för kompetensutveckling »»
Långt ifrån alla kommuner tar chansen att vidareutbilda sin personal i stället för att varsla om uppsägning.
– Men det blir bättre. Många kommuner ser hur viktigt det är med långsiktig kompetensförsörjning, säger Håkan Karlström som är områdesansvarig på Region norr på Omställningsfonden. 

Fler lärare anställs på landets häkten »»
I takt med att fler barn och unga häktas ökar behovet av lärare på landets häkten. Kriminalvården ska nu anställa fler lärare och handledare, som ska kunna ge pedagogiskt stöd till barn och unga, rapporterar P1 Morgon.

”Gör inte landshövdingarna till ett filter” »»
Att låta samarbetet mellan statliga myndigheter och den kommunala sektorn gå via länsstyrelsen i stället för SKR vore mycket olyckligt, skriver debattörerna Lars Niklasson och Gunnar Johnson.

Domstol ger tillstånd till vindkraft utanför Hallandskusten »»
Vindkraftparken Galene utanför Hallandskusten, i höjd med Varberg, kan ges Natura 2000-tillstånd. Det meddelar mark- och miljödomstolen i Vänersborg i ett utslag på måndagen.

Ska kartlägga träden med drönare och AI: ”Kan göra oss mer kreativa” »»
Hur mycket grönt finns det egentligen i kommunen och hur mår träden som växer där? Med hjälp av ny teknik hoppas Karlstad få snabbare svar och öka innovationsförmågan.
– Jag tror att vi tjänar på att vara aktiva i den tekniska utvecklingen, säger Anna Mossberg, parkchef i Karlstads kommun.

Lista: Högsta siffran på 15 år – så många har varslats i kommuner och regioner »»
Neddragningarna som planeras i kommuner och regioner är de högsta på många år. 
Bara i Karlskrona aviseras en minskning med hundra kommunanställda. 
– Vi måste göra något för att komma till rätta med vår ekonomiska situation, säger kommundirektören Håkan Petersson.   

Kommundirektören efter hårda skyfallet: ”Sannolikt bestående skador” »»
Ett kraftigt regnoväder orsakade översvämningar på flera håll i Östergötland i helgen. I Mjölby kommun blev området Mantorp hårt drabbat.
– Det kommer sannolikt att vara bestående skador på vissa fastigheter, säger Andreas Capilla.

Kommunerna där solen ger mest elektricitet »»
Investeringarna i solceller fortsätter i landet och det varierar stort i hur mycket elektricitet solen bidrar till.

”Dansk kommunaliserad arbetsmarknadspolitik avskräcker” »»
Danmark kommunaliserade arbetsmarknadspolitik ifrågasätts och en utredning sneglar mot Sveriges valfrihetsreformer för inspiration. Mer kommunal arbetsmarknadspolitik är inget för Sverige, skriver Patrik Karlsson vid Svenskt Näringsliv.

Vårdare på rättspsyk höggs i halsen av patient »»
En skötare blev huggen i halsen av en patient på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö på fredagen, uppger Region Kronoberg.

Han ska ge landsbygden ett lyft – ny utredning »»
Regeringen har tillsatt en särskild utredare för regional utveckling och landsbygdspolitik. 
– En viktig del i utredningen blir att föra dialog med berörda aktörer från olika delar av landet, säger utredaren Martin Olauzon.

Nya inflationssiffror mumma för regioner och kommuner – sänker pensionskostnaderna »»
Efter några år av rekordhöjningar blir det en mer modest ökning av prisbasbeloppet 2025. Regioners och kommuners pensionskostnader påverkas direkt.

”Inför en nationell investeringsfond för idrottsanläggningar”  »»
Idrottsinvesteringar kan vara mycket kostsamma och vi kommuner behöver statliga stöd för att klara av att bygga bort bristen, skriver idrottsnämndens ordförande i Stockholms stad.

Kommuntopp hotad i hemmet – ”Jag tänker inte låta det påverka mig” »»
I måndags vaknade Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, av att någon kastat in en stor sten genom hans fönster. 
– Med stenen följde ett nedskrivet budskap med ett hot riktat mot mig. Jag uppfattar det som att man försöker skrämmas, och vi måste vi ta hoten på allvar, säger Fabian Sjöberg.

Uppskjuten semester räddar stora idrottsevenemang »»
Kommunanställda ställer upp och jobbar när flera stora idrottsevenemang går av stapeln i sommar. I Oskarshamn skjuter ett femtiotal medarbetare på sin semester.
– Många känner sig delaktiga i arrangemanget, säger kommunens hr-chef.

”Vilket ansvar tar SKR för lärarnas undervisningstid?” »»
Att staten skulle lagstifta runt lärares undervisningstid en rimlig grund för en likvärdig skola snarare än ett intrång i partsmodellen, skriver Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges Lärare.  

Fyra i Think Pink åtalas för ekobrott »»
Fyra personer har åtalats misstänkta för flera fall av ekonomisk brottslighet i Think Pink, meddelar Åklagarmyndigheten. Avfallsföretaget är sedan tidigare föremål för ett omfattande miljöbrottsåtal.

Mer pengar till utsatta skolor – kommunerna som får mest »»
Regeringen har höjt statsbidraget till skolor i utsatta områden. Nu är det klart vilka 150 skolor som får ta del av pengarna. DS har hela listan.

Avhopp, låsta dörrar och väktare – dödshoten har fått konsekvenser: ”Tittar mig oftare över axeln” »»
Kommunledning, tjänstemän och förtroendevalda hotades och kallades till sin egen avrättning. Nu har dom fallit i det uppmärksammade fallet i Gullspång. Det senaste året har varit en prövning som fått konsekvenser.
– Budskapet var om vi inte kapitulerade så skulle vi dö, säger kommundirektören Mats Öman.

Hotade att avrätta lokalpolitiker – döms till fängelse »»
Sex respektive tre månaders fängelse samt dryga skadestånd – det blir straffet för den kvinna och man som hotat politiker och tjänstemän i Gullspång till livet. 
– Nu vet vi att den som hotar kommunpersonal och förtroendevalda har ett straff att vänta, säger kommundirektören Mats Öman. 

Håbos uppförandekod strider mot lagen »»
Håbos beslut om en uppförandekod för politikerna upphävs av förvaltningsrätten. Koden begränsar yttrandefriheten, menar rätten.
– Att ge pekpinnar om vad folk får skriva på Facebook kan väl inte vara fullmäktiges roll, säger Bålstapartiets Owe Fröjd som överklagade beslutet.
Styret överväger att överklaga domen, som kan vara vägledande för fler kommuner.

Lärare frias för kommentar om elevens bröst »»
Högsta domstolen friar en högstadielärare som i tings- och hovrätten fällts för sexuellt ofredande.

Akut blodbrist i flera regioner »»
I veckan har det kommit larm om blodbrist i både region Skåne och Västra Götalandsregionen. Enligt TV4 Nyheterna är det akut blodbrist på minst en blodgrupp i minst 12 av 21 regioner.

Nya styret i Ronneby överklagas – igen »»
Beslutet om det nya politiska styret i Ronneby överklagas på nytt. De petade moderaterna Sara Blixt och Therése Åberg vill att förvaltningsrätten underkänner det nya politiska upplägget.

1 000 tillstånd i 116 kommuner – här får bolagen leta efter mineraler »»
Intresset för att leta mineraler ökar. Just nu finns över 1 000 beviljade tillstånd. Vissa kommuner ser nya gruvor som en möjlighet – andra som ett hot.
– Här finns ett kompakt motstånd mot varje form av gruvetablering, säger handläggaren i en av de 116 kommuner som intresserar gruvbolagen.
? Kommunlista: Här får bolagen leta mineraler

”Gratis toaletter – en fråga om social rättvisa och tillgänglighet” »»
Att avgiftsbelägga offentliga toaletter skulle skapa en betydande ekonomisk börda för många människor, skriver Mag- och tarmföreningen i Stockholms län.

Hundratusentals kronor till PFAS-drabbade »»
Personer som druckit vatten förorenat av PFAS får skadestånd utbetalat av kommunägda Ronneby miljö och teknik, rapporterar P4 Blekinge. Totalt är det 17 personer som får runt 28 000 kronor var.

Socialsekreterare testar fyradagarsveckor: ”Måste våga tänka nytt” »»
Socialförvaltningen Nordost i Göteborg är pressad av hög personalomsättning. Nu ska 90 anställda delta i ett forskningsprojekt där de jobbar fyra dagar i veckan, med full lön. Förhoppningen är att medarbetare ska stanna kvar på socialförvaltningen längre.
–  Det är väldigt intressant att se hur det här kan påverka och åt vilket håll, säger hr-chefen Frida Johansson.

”Kommuner behöver planera för översvämningar och skyfall” »»
Många kommuner saknar förankrade översvämningsplaner. Den goda nyheten är att det finns hjälp att få, skriver Svenskt Vatten och lämnar tre tips till landets kommuner.

Akut blodbrist hotar planerade operationer »»
Det råder akut blodbrist i Västra Götalandsregionen. Nu riskerar vården att behöva ställa in planerade operationer.

Sommargäster i husvagn utmaning för hemtjänsten »»
Sommargäster är en utmaning för hemtjänsten på flera håll i landet. I Kramfors finns brukare med husvagn som har behov av hemtjänst, rapporterar lokalradion.

Nya lagen kräver nytt arbetssätt – nu ska forskarna ta reda på vad som funkar »»
Den nya socialtjänstlag som träder i kraft om ett år kräver att socialtjänsten arbetar mer förebyggande och baserar insatser på vetenskap. Vilka metoder som fungerar för att fånga upp barn som riskerar att fara illa ska nu undersökas i ett stort forskningsprojekt.

Socialstyrelsen: Samverkan kring våld i hemmet brister »»
Tre av fyra kommuner saknar aktuella överenskommelser för samverkan med andra samhällsaktörer vid våld i nära relationer. ”Nedslående”, enligt utredare på Socialstyrelsen.

Trelleborg bekämpar parkslide med 300 graders värme »»
Värmepatroner grävs ned i marken i Albäckskogen i Trelleborg i ett försök att bli av med den invasiva växten parkslide, rapporterar SVT Skåne.

Ny gd på plats – här är frågorna hon vill driva: ”Upphandling är en möjliggörare” »»
Upphandlingsmyndighetens nya generaldirektör hoppas att hennes erfarenheter från inköp i kris ska kunna hjälpa kommuner och regioner med beredskapstänk.

”Ska det behövas en nationell reform för fri kollektivtrafik för barn?” »»
Många kommuner erbjuder inte barn fri kollektivtrafik under sommaren. När de kommunala och regionala initiativen uteblir behövs ett nationellt omtag, skriver generalsekreteraren för Majblommans Riksförbund.

SKR välkomnar ny säkerhetsstrategi – ”Bra att samverkan lyfts” »»
För att öka säkerheten i Sverige behövs ett närmare samarbete mellan kommuner, regioner och statliga myndigheter. Det slår regeringen fast i den nya nationella säkerhetsstrategin.   
– Det viktiga blir nu att ett verkligt förbättringsarbete inleds, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef för planering, säkerhet och miljö på SKR.

Jermsten lämnar Konkurrensverket – blir ny chef för EBM »»
Regeringen har utsett Rikard Jermsten till ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten (EBM) med cirka 700 anställda. Han kommer närmast från samma position på Konkurrensverket.

Kommuntoppar på varsitt håll – nu har de gift sig: ”Kan inte prata om allt” »»
Malin och Karl de Verdier är inte bara nygifta. Hon är kommundirektör i Kungsbacka och han biträdande stadsdirektör i grannkommunen Mölndal. 

Oklar effekt av fritidskort för unga »»
Det av regeringen utlovade fritidskortet för barn och unga föreslås träda i kraft i oktober 2025. Ett högre belopp öronmärks för barn i socioekonomiskt utsatta familjer. Men det är oklart om korten kommer ge önskad effekt.

Var tredje kommun rustar inte för översvämning »»
Skyfall, stormar och översvämningar väntas bli vanligare och kraftigare i Sverige i och med klimatförändringarna. Trots det har var tredje kommun inte kartlagt sårbara områden eller tagit fram planer för översvämningar.
– Väldigt många gör inget förrän det väl händer, säger Ulf Thysell på Svenskt vatten.

Undersökning: C-politiker väljer S för samarbete »»
Socialdemokraterna är det parti som flest centerpartister väljer för samarbete. Det visar en ny undersökning. ”Det beror ju mycket på att framför allt M och KD har valt att ta in SD på nationell nivå”, säger en lokal C-topp.

”Allt kan inte styras från Stockholm” »»
Det är regionalt i Halland, Skåne, Jönköping, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län som vi har koll på specifika lokala förhållanden, skriver sju centerpartister.

Ingen flytt av Almedalsveckan – arrangeras direkt efter midsommar »»
Almedalsveckan kommer även nästa år att äga rum sista veckan i juni. Diskussioner har förts om att flytta tillbaka den till första veckan i juli, men så blir det inte.

Norrköping säljer driften av konserthuset »»
Norrköpings kommun säljer bolaget Louis De Geer Konsert och Kongress. Köpare är Elite Hotels.

Stöd att vänta kring användning av AI »»
Kommuner och regioner ska få stöd och vägledning kring användningen av generativ artificiell intelligens, AI. Två myndigheter tar fram riktlinjer kring juridik, säkerhet och etik.

De senaste rekryteringarna - sju på nytt toppjobb »»
Det rör på sig i chefsleden inför sommaren. Vi listar av de senaste rekryteringarna i kommuner och regioner.

Tio år efter storbranden – så har Sverige rustat »»
För tio år sedan drabbades Sverige av den värsta skogsbranden i modern tid. Med det blottlades flera brister i den svenska krisberedskapen.
– Vi var sena i starten och såg inte tidigt nog vad som skulle kunna hända, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB.

Privata aktörer vill få del av statsbidrag – men lösningen nobbas »»
Omsorgsföretag kan gå miste om statsbidrag till äldreomsorgen eftersom kommunerna avgör hur de ska fördelas. Därför vill Vårdföretagarna att privata aktörer ska få pengar direkt av Socialstyrelsen. Men den idén avvisas nu av en utredning. 

”Utrikes födda kvinnors ohälsospiral måste stoppas” »»
Det finns stora hälsoklyftor utifrån kön och födelseland i Sverige samtidigt som vården inte är jämlik, skriver Clara Berglund och Mira Palme, Sveriges Kvinnoorganisationer.

”Sluta ge gräddfiler åt skolkoncerner på lokal nivå” »»
Till skillnad från Moderaterna kommer vi alltid att prioritera barnens rätt till utbildning före skolkoncernernas intressen, skriver flera socialdemokrater i en replik.

Socialborgarråd efter krismötet om Sis: ”Kan smälla när som helst” »»
Regeringen kallade i dag till krismöte med anledning av SKR:s larm om den akuta platsbristen på Sis.
– Mord har begåtts av personer som stått i kö till en Sis-plats och vi fick inga lugnande besked i dag, säger Stockholms stads socialborgarråd Alexander Ojanne (S), som deltog i mötet.

”Arbetsplatserna skapas inte främst i Lidingö” »»
Jobb skapas inte alltid i de kommuner där höginkomsttagare bor, påpekar Håkan Sörman och Emelie Värja, som utrett utjämningssystemet och föreslår förändringar. De svarar nu på den hårda kritiken från politiker i kommuner som riskerar att förlora pengar. 

Region Uppsala hotas av mångmiljonböter »»
Region Uppsala bröt mot lagen om offentlig upphandling genom att direkt förlänga ett avtal gällande hyrläkare och -sköterskor i höstas, anser Konkurrensverket.

Skola riskerar vite för ofrivillig bön »»
En grundskola i Sörmland kritiseras av Skolinspektionen för att haft bön under samlingar som inte varit frivilliga – vilket bryter mot skollagen. Skolan riskerar nu vite, rapporterar P4 Sörmland.

Rekordmånga indragna studiebidrag på grund av frånvaro »»
Andelen gymnasieelever som får sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro är den högsta någonsin. Elevrepresentanter oroas av utvecklingen – som kan få långtgående följder.
– Det kan innebära att även andra bidrag dras in, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.

Enkät: SD-politiker har minst utrymme för egen linje lokalt »»
SD-märkta lokalpolitiker upplever att de har minst möjlighet att i kommunen driva en politik som avviker från partilinjen. ”Det är bra”, anser partisekreteraren.

”Regionerna måste prioritera klinisk forskning” »»
Vårdens ansvar för forskning behöver förtydligas i lagtext för att inte forskningen ska trängas undan av sjukvårdsproduktion, anser debattörer från Läkarförbundet.

Allvarliga brister när Botkyrka reste till New York för statsbidrag »»
Botkyrka riktar nu hård intern kritik mot hur statsbidrag användes till en studieresa till New York. Frågan blir nu också föremål för en extern granskning.

Vårdförbundet: Rävspel bakom nya avtalet »»
I fredags kallade hon avtalet en seger. Nu berättar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro om rävspelet bakom kulisserna och hur arbetsgivarparten drev igenom sin vilja dagarna innan avtalet slöts. 

Sörmans utredning om utjämningen sågas: ”Misslyckats” »»
Ledande politiker i Stockholms län riktar hård kritik mot det nya förslaget på förändringar i utjämningssystemet. ”Häpnadsväckande”, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i Stockholm. Lidingös moderata toppolitiker anser att utredningen ”havererat”. 

Klart med styre i Pajala »»
Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Norrbottens Sjukvårdsparti bildar nytt styre i Pajala. Koalitionen har majoritet i kommunstyrelsen, men inte i fullmäktige.

Lista: Statsbidragen som utjämningskommittén vill skrota »»
17 riktade statsbidrag försvinner om den statliga utjämningskommittén får som den vill. I stället ska 10,2 miljarder slussas över till de generella bidragen. DS har listan. 

Här är 15 reportage och intervjuer du inte bör missa »»
AI:s påverkan på välfärden, politiska och personliga kriser och inspirerande ledarskap. Att ta del av andras erfarenheter är ett enkelt sätt att finna nya insikter och inspiration. Här tipsar vi om 15 intervjuer och reportage från DS som vi tror att du som beslutsfattare har nytta och glädje av.

Brist på barnmorskor i sommar – igen »»
Två tredjedelar av regionerna uppger att bemanningen i förlossningsvården ser bättre ut eller är oförändrad jämfört med förra sommaren. Drygt en tredjedel uppger att det har blivit sämre. Men över hälften av regionerna har inte tillräckligt med barnmorskor för att klara bemanningen, visar en enkät från TT.

”Samordnat stöd ger fler människor arbete” »»
Se över lagen så att det blir möjligt för myndighetsgemensamma projekt att få EU-stöd igen, uppmanar Fredrik Lundén, ordförande för Nationella nätverket för samordningsförbund.

Nya utjämningen – tio viktigaste nyheterna i förslagen »»
Dagens Samhälle går igenom utjämningskommitténs viktigaste förslag. Nyheterna kastar om stora pengar – från storstäder med omnejd till gles- och landsbygd.

Väktare skyddar Borgholms stadshus efter hot  »»
Delar av kommunledningen i Borgholm har utsatts för verbala hot. För att skydda personal och politiker har säkerheten vid stadshuset förstärkts med väktare sedan i måndags. 

Klart med ny socialtjänstlag – ”Trösklarna kommer att sänkas” »»
Regeringen presenterade i dag den länge omtalade nya socialtjänstlagen, som bland annat innebär att fler insatser ska kunna ges utan behovsprövning.
– Det blir enklare att sätta in åtgärder utan långa utredningar, konstaterar SKR:s ordförande Anders Henriksson (S).

Sörman om ny utjämning: ”Man tänker kring var smärtgränsen går” »»
Mer utjämning och än mer komplex utjämning. Och ännu mer pengar ska gå från storstadskommuner ut till glesbydgen. Här svarar ordförande Håkan Sörman på frågor om utjämningskommitténs förslag.
? Varför storstäderna ska betala mer
? Därför blir det ingen tillväxtbonus
? Den nya statsbidragsprincipen

Kommunalt bolag gjorde intern upphandling – riskerar miljonböter »»
Ett kommunalt bolag i Uddevalla direktupphandlade skolskjuts för en halv miljard från ett systerbolag. Men Konkurrensverket gör tummen ner och vill att förvaltningsrätten dömer ut 3 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kritik mot strategin för norra Sverige: ”Vi behöver pengar här och nu” »»
Regeringen har släppt sin strategi för samhällsomvandlingen i norra Sverige. Över 50 insatser ska stärka infrastrukturen, leda till fler bostäder och öka kommunernas kapacitet. Men vad hände med finansieringen? undrar Bodens kso Claes Nordmark (S) och Gällivares dito Birgitta Larsson (S).
– Om det inte är pengar kopplade till strategin är den en pappersprodukt, säger Nordmark.

Glesbygden vinnare i nytt utjämningsförslag »»
Glesbygdskommuner går plus, medan flera Stockholmskommuner får betala än mer. Det är kontentan av förslagen till det nya skatteutjämningssystemet, enligt Håkan Sörman som lett en parlamentarisk kommitté.

”Norra Sverige behöver besked om vad staten ska göra”  »»
Det är fortfarande väldigt oklart vad regeringen avser att göra och när för att möta näringslivets omställning, skriver kommunstyrelseordförande från sex kommuner i norr.

Nytt S-namn föreslås som toppolitiker i Pajala »»
Birgitta Rantatalo (S) kan bli nytt kommunalråd i Pajala efter avgående partikamraten Ulrica Hammarström.

SKR-kritik mot utredning om lärarnas arbetstid »»
Regeringen vill utreda en reglering av lärarnas arbetstid – men Sveriges Kommuner och Regioner gör tummen ner.
-Att regeringen nu väljer att gå in på parternas område är ett olyckligt ingrepp i den svenska modellen, säger förhandlingschef Jeanette Hedberg. 

Vårdförbundet begär miljonskadestånd – skyddsarbetet kan bli dyrt »»
Vårdförbundets strejk är över men konflikten kan fortfarande få stora ekonomiska konsekvenser för regionerna. Facket anser att skyddsarbete beordrats felaktigt och har hittills begärt skadestånd på minst 150 miljoner kronor.
• Regionerna där kraven är högst

Nya lagar: Lättare att vräka kriminella – och rätt till skolböcker »»
I dag den 1 juli får hyresvärdar utökade möjligheter att vräka hyresgäster som begår brott i bostadsområdet. Lagändringar som rör skolan innebär att elevens val tas bort och att läroböckernas ställning stärks. 

Revisorer ”orosanmäler” Region Jämtland Härjedalen »»
Revisorerna har tagit till en ovanlig åtgärd för att stoppa blödningen för Region Jämtland Härjedalens ekonomi. 

Nya siffror: Enorma skillnader i tillit och framtidstro i kommunerna »»
I Ronneby har bara drygt 40 procent tillit till andra medan nästan 80 procent av Umeåborna litar på varandra. Det visar en ny forskningsrapport som presenterades under Almedalsveckan.
• Här har invånarna mest och minst framtidstro
• Kommunerna med störst rädsla för gängbrottslighet
• Forskaren: ”Vi kan inte prata om ett Sverige längre”

”Prisreglering av tandvården är en återvändsgränd” »»
Om villkoren för all tandvård likställs med villkoren för den tandvård som inte fungerar, så slutar all tandvård att fungera, skriver Michael Grate och Lars Olsson från Privattandläkarna.

Vårdstrejken över – SKR: Kortad arbetstid blir tufft att lösa »»
Vårdkonflikten är över. Båda parterna har accepterat medlarnas senaste bud, som bland annat innehåller arbetstidsförkortning för vissa medarbetare.
– Det blir en förlust av väldigt många arbetstimmar i en redan pressad sjukvård, säger SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg.

MSB ska få chef med militär bakgrund »»
Chefen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Charlotte Petri Gornitzka, blir ny landshövding på Gotland. Regeringen söker nu en ny MSB-chef med militär bakgrund.

Wigzell tar över efter Wisell »»
Socialstyrelsens avgående generaldirektör Olivia Wigzell blir ny vikarierande chef för Folkhälsomyndigheten. Karin Tegmark Wisell lämnar chefsjobbet där för att bli ambassadör för global hälsa i regeringskansliet.

KPMG: Region bröt mot visselblåsarlagen »»
Region Dalarna har brutit mot visselblåsarlagen. Den slutsatsen drar KPMG som granskat en infekterad historia där en divisionschef som utreddes i ett visselblåsarärende bedöms ha straffat en annan chef genom att peta honom.

Sju på nytt jobb – de senaste rekryteringarna »»
Det rör på sig i chefsleden inför sommaren. Vi listar några av de senaste rekryteringarna i kommuner och regioner.

Därför satsar kommuner och regioner på Almedalen »»
Flera kommuner och regioner har satsat på egna evenemang under Almedalsveckan. De ser det som en investering som lönar sig.
 ? Två kommuner och en region om varför de är i Visby.
? Så mycket kostar det.

Tillgängliga feeds
https://www.svt.se/rss.xml ([plan9] Freguz)
http://feeds.ign.com/ign/pc-reviews?format=xml ([plan9] Tobababy)
https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml ([plan9] Josey Wales)
https://www.theguardian.com/world/rss ([plan9] hardtofindname)