[plan9] Freguz » https://www.svt.se/rss.xml Hämtat: 18:24

Räntor skjuter upp renoveringar– Pitebo tvingas dra ner på underhållet »»
Ökade byggkostnader tillsammans med höjda räntor och kommunala avgifter gör att Pitebo tvingas dra ner på underhållet. Det kommunägda bostadsbolagets vd är bekymrad. – Vi har stora renoveringsbehov i vårt fastighetsbestånd, säger Maria Adler.

Lämnades knivhuggen och överkörd – nu åtalas trio för macheteattack på Röbäck i Umeå »»
Tre män i 20-30-årsåldern åtalas nu misstänkta för mordförsöket på Röbäck i Umeå. Enligt åtalet har personerna försökt döda en man i 25-årsåldern genom att hugga med en machete mot huvudet och kroppen. Därefter körde de på honom med en bil.

I höstmörker och jakttider händer de flesta viltolyckorna »»
Höstmörkret är en av de främsta orsakerna till viltolyckor. Enligt statistiken är oktober-november allra värst. Nu genomför polisen en nationell insatsvecka för att informera om riskerna.

”Så här mycket äter inte jag på en vecka” »»
BVC sjuksköterskan Camilla Dalevall är en av över hundra sökande som valdes ut av länsstyrelsen för att leva av Livsmedelsverkets rekommenderade krismatlådor under en vecka.

Se hur kaoset i Birkakorset fortsätter – därför tar det tid att laga trafikljusen »»
Sedan i torsdags råder det trafikkaos på Södertäljes mest trafikerade korsning, Birkakorset. Detta sedan en förare kört sönder flera trafikljus. Och trots att det inte är första gången så stod kommunen utan beredskap.

Sigge blev av med ratten – inbrottsvåg i BMW-bilar i Sörmland »»
En våg av bilinbrott har drabbat Sörmland senaste veckan. Sigge Gustafsson i Katrineholm fick inbrott i bilen som stod parkerad bara några meter från huset. – Jag misstänker att de kom från skogsbrynet, säger han.

Hyresgästföreningen inför höstens hyresförhandling: ”Klart oroade” »»
Snart drar förhandlingarna igång mellan hyresvärdarna och Hyresgästföreningen om nästa års hyreshöjning. I Örebro sker det redan i oktober, vilket är tidigare än vanligt och orsaken är det förändrade omvärldsläget.

Konflikterna inom Moderaterna fortsätter – tillsätter en granskning »»
Konflikterna inom Moderaterna har pågått i flera år och nu har nya meningsskiljaktigheter blossat upp. Samtidigt har partigruppen i regionen beslutat om en extern granskning för att gå till botten med den senaste tidens händelser.

Larm om läcka i Nord Stream-ledning »»
En förmodad gasläcka har uppstått i en Nord Stream 2-ledning utanför Bornholm, enligt danska myndigheter, skriver DR.

En handfull röster från spärren – så jämnt var det i kommunvalen »»
Valdeltagandet sjönk i valet 2022, och det är lätt att tänka att ”min röst spelar inte så stor roll i helheten”. Men SVT har hittat några kommuner där det hängde på mindre än 15 röster om ett parti skulle ta plats i kommunfullmäktige.

Oklart när de boende får flytta hem efter explosionen på Södermalm »»
Det är fortfarande oklart hur stora skadorna är efter explosionen på Södermalm i fredags natt. Polisavspärrningarna är kvar och bostadsbolaget har ännu inte fått komma in och inspektera.

Nyheter från dagen: 26 september »»
Detta har hänt i Västernorrland måndagen den 26 september.

Funktionsnedsatte Ulf knivskars till döds i Oskarshamn: ”Jävla veklingar” »»
Det var vid 21-tiden på fredagskvällen som 52-åriga Ulf Sandberg knivskars till döds i centrala Oskarshamn. Hans bror Per Sandberg var med honom när han fördes med ambulans till sjukhus. Hans liv gick inte att rädda. – Att han skulle göra någon illa finns inte. De hade lika gärna kunnat ge sig på ett barn, säger brodern Per Sandberg.

Matlagning utan el – årets Krisberedskapsvecka fokuserar på födan »»
Mat är temat på årets Krisberedskapsvecka. I Söderköping ska skollunchen tillagas utan el. I Motala kan både el och vatten kopplas bort från storköken utan förvarning. På Gotland går det att tävla i Krisberedskapsbingo på regionens hemsida.

Så normaliseras högerextrem propaganda på nätet: ”Förkläds som humor” »»
I rörelsen America First finns flera framträdande röster som använder humor och ironi för att sprida hatiska, sexistiska och antisemitiska budskap, vilket skildras i en ny dokumentärserie. Samma beteende återfinns enligt forskare även i svensk extremhöger.  

Hjälpte sin kompis att fly polisbil – 16-åring åtalas i Varbergs tingsrätt »»
Kompisen hade gripits av polis intill en skola i Halland. Då gick 16-åringen fram och öppnade bakdörren till polisbilen, varpå kompisen flydde. Nu åtalas han i Varbergs tingsrätt.

Farthindret som bara drabbar de som kör för fort »»
På måndagsmorgonen togs de nya farthindren i bruk på Bergsgatan i Sundsvall. Det nya farthindret består av ett fallucka som fälls ner i vägbanan om det kommer en bil som kör snabbare än de tillåtna 40 kilometrarna i timmen. Redan första förmiddagen med falluckorna i bruk var det sju procent som kört för fort över farthindret. 

”Flytt till Dalarna räcker” – så kan Kent Ekeroth bli oppositonsråd i Dalarna »»
Hur kan en person som inte varit folkbokförd i Dalarna bli oppositionsråd i regionen? Frågan har blivit aktuell sedan SD presenterade Kent Ekeroth som oppositionsråd i Region Dalarna. Vi bad professor Olle Lundin reda ut vad kommunallagen säger.

Här utses Medelpads landskapsrätt – lokala råvaror i fokus »»
På måndagen blev det klart vilka som blir Medelpads respektive Ångermanlands landsskapsrätter – och SVT var med.

Landskapens smaker presenterades på en tallrik: ”En fantastisk mathistoria” »»
Sveriges 21 landshövdingar har nu engagerat sina län för att ta fram 25 nya landskapsmåltider.

Tillgängliga feeds
https://www.svt.se/rss.xml ([plan9] Freguz)
http://feeds.ign.com/ign/pc-reviews?format=xml ([plan9] Tobababy)
https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml ([plan9] Josey Wales)
https://www.theguardian.com/world/rss ([plan9] hardtofindname)