[plan9] Josey Wales » https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml Hämtat: 16:38

Rättegång mot Attendochefer – unik prövning av ny lag »»
Lagen om meddelarskydd i privat verksamhet prövas nu för första gången i domstol. Två chefer på Attendo och en hr-specialist står åtalade för att ha gett ett vårdbiträde en erinran när hon berättat för Expressen om bristande smittskydd.

Succéval för M kan ge maktskifte i Skurup »»
Moderaterna i Skurup gick starkt framåt i valet och siktar nu på att styra kommunen. Toppmoderaten Johan Bolinder tror att partiet gynnades av det ”kuppartade” maktskiftet i slutet av förra året.

Hård kritik mot KD:s sidbyte i Södertälje: ”De är i händerna på helt vilda partier” »»
Kristdemokraterna i Södertälje petade sin gruppledare och ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Det rör upp starka känslor. Den avsatte David Winerdal är kritisk till partiets kursändring. ”Det hade de inte kunnat göra med mig i förarsätet.”

Täby tar kvalitetspeng till högsta instans efter ny dom »»
Täby kommun vill premiera skolor vars elever presterar allt bättre på de nationella proven. Men två domstolar har nu kommit fram till att kvalitetspengen strider mot lagen.

Hårt tryck på energirådgivningen – varannan kommun vädjar om stödpengar »»
Efterfrågan på energirådgivning skenar och i många av Sveriges kommuner läggs samtalsförfrågningar på hög. Nu ber nästan hälften av kommunerna om mer pengar för att hantera rådgivningen, inför en vinter som kan bli ekonomiskt tuff för många hushåll. – Många är mer eller mindre desperata, säger Jon Andersson, enhetschef på hållbarhetsenheten i Lunds kommun.

Debattsvepet 26 september: ”Förhandla inte bort klimatet, Kristersson” »»
Debattör är orolig för att Ulf Kristersson ska minska ambitionerna för klimatpolitiken. Andra ämnen i debattsvepet: partiet Nyans, krisberedskap och hållbara investeringar.

”Krisberedskapen måste gälla alla invånare” »»
Ett frivilligt register över människor med funktionsnedsättning borde vara relativt enkelt för kommunerna att upprätta, skriver Åsa Strahlemo, DHR, och författaren Herman Geijer.

30-tal röster skapade dramatik i Malung – anklagelser om fusk »»
En felräkning av ett 30-tal röster skakade om i kommunvalet i Malung-Sälen. Valresultatet är nu fastställt men har lett till fuskanklagelser mot valnämnden, något som ordförande slår ifrån sig. ”Det är i praktiken omöjligt att fuska”, säger Ronny Larsson (S).

Tillgänglighet: 50 kommuner bäst på webben – Bollnäs raket »»
Kommunerna blir bättre och bättre på tillgänglighet på nätet. I år klarar 50 kommuner samtliga krav i den inkluderingsbarometer som företaget Funka tagit fram. Men fortfarande är det många som har brister att rätta till.

SD-stöd ger maktskifte i S-styrda Norrköping »»
Moderaterna tar över makten i Norrköping tillsammans med L och KD och har skrivit avtal med Sverigedemokraterna. ”Jag upplever SD som ett stabilt stöd”, säger Sophia Jarl (M) som blir ny ordförande i kommunstyrelsen.

Kulturnämnd nobbar borgmästarkedja – ”Ordföranden är ingen lokal” »»
Kulturnämnden i Halmstad vill inte bekosta en omstridd borgmästarkedja med pengar ur en fond för utsmyckning av kommunens lokaler. ”Fullmäktiges ordförande är inte en lokal”, säger nämndens ordförande.

Forskarens profetia om tilliten: ”Det blir en backlash” »»
Tillitsbaserad styrning är på stark frammarsch. Men professor Sven Siverbo, som ska forska på hur det faktiskt går till att leda med tillit, har identifierat fallgropar.

Var var medierna när vardagen lunkade på i Ånge? »»
Varken vargen eller epatraktorn ligger bakom SD:s lyft på landsbygden. Kanske inte ens invandringen. Andra, långt viktigare frågor ligger bakom och dessa borde medierna ha lyft för länge sedan.

Debattsvepet 23 september: ”Våra storstäder behöver fler träd” »»
Klimataktioner, elbesparing och fler träd i storstäderna. Det är något av det som diskuteras i debattsvepet.

Kommunala låneskulden växer långsammare »»
Den kommunala låneskulden ökade 2021 med 30 miljarder kronor och landade på 799 miljarder. Det är en ökning med 3,9 procent – en låg siffra jämfört med det gångna decenniet.

Maktskifte i Södertälje – Godner (S) tvingas bort av ny högerallians »»
Efter 32 år av socialdemokratiskt styre blir det maktskifte i Södertälje. Tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna bildar Moderaterna ett nytt samarbete vid namn Södertäljealliansen. ”Min första reaktion är att det blir ett mörkt styre vi får”, säger Södertäljes kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S), som tänker sitta kvar i opposition.

Här kniper Nyans partiledare sannolikt ett mandat »»
Med 14 rösters marginal fick det nya partiet Nyans efter viss dramatik till slut ett mandat i Botkyrkas kommunfullmäktige. Troligen tar partiledaren Mikail Yüksel plats där.

Kommunerna klarar inte Agenda 2030-arbetet: ”Vi har jättestora sociala problem” »»
Kommunerna har inte har tillräckligt med kompetens, arbetet går för sakta och är för ojämnt, konstaterar Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030. ”Jag skulle önska att det fanns statliga team som kunde åka runt och stötta.” • Vanligaste felen kommunerna gör • Kommunen som lyckats bäst hittills • När SKR står i vägen för kommunerna

Ny S-parlamentariker i Europaparlamentet »»
Carina Ohlsson tar plats i Europaparlamentet för Socialdemokraterna, som efterträdare till Jytte Guteland. Carina Ohlsson, som i år valdes in i riksdagen för en sjunde mandatperiod, ledde S-kvinnor i nära tio år. Hon har varit vice ordförande i Europarådets svenska delegation och dessförinnan ledamot av samma delegation i nästan 20 år. Hon har även varit suppleant och ledamot i EU-nämnden och OSSE-delegationen.

När alla blir populister vinner originalet »»
När de övriga partierna spelar på samma planhalva som Sverigedemokraterna och låter deras frågor dominera debatten nästan totalt blir det en bekräftelse på att SD är rätt ute.

Debattsvepet 22 september: ”Kristersson tar över en rättspolitisk ruin” »»
Trafikverkets samarbete med kommunerna, brottsutvecklingen och ett allt mer splittrat Sverige efter valet. Det är några av de ämnen som debatteras på torsdagen.

”Trafikverket bara kör på utan eftertanke” »»
Visst har även din kommun ett antal pågående krockar med Trafikverket, där du upplever att ni inte spelar på lika villkor? Det tror Martin Willén och Marie Oudin (M) i Kristinehamn.

”Gör kollektivtrafiken kostnadsfri för alla under 18 år” »»
Unga ska kunna röra sig i samhället, skriver Majblommans generalsekreterare Åse Henell som har tre förslag på hur kommuner och regioner kan göra skillnad för barn i utsatta situationer.

MP inleder samtal med S och V – vill utesluta SD »»
Efter en mandatperiod som del av ett grönblått majoritetsstyre inleder nu Miljöpartiet i Stockholms Stad förhandlingar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Målsättningen är ett ökat fokus på klimatomställningen – samtidigt som man håller SD borta från makten.

Han tar Nyans första mandat – ”De etablerade partierna har inte brytt sig” »»
Partiet Nyans kommer att ta sitt första mandat i ett svenskt kommunfullmäktige. I Landskrona. ”Det är ett underkännande av de etablerade partierna. De har inte lyssnat på människors oro”, säger Sead Busuladzic, förstanamn på Landskronalistan.

Wallenskog om hoten mot Kommunsveriges ekonomi – ”Ingen region kommer klara det” »»
Riksbankens stora räntehöjning påverkar kommuner och regioners ekonomi på både kort och lång sikt. Men det finns ett hot som är betydligt värre än räntorna.

Sinande Emån akut kris – så ska Eksjö lära sig snåla med vattnet »»
Mitt i juli när alla uppmanades spara på vattnet körde kommunen sprinklers i rondellerna. Det blev en riksnyhet. Emån förser sex kommuner med vatten – men resursen räcker inte längre till. I Eksjö har frågan fått högsta prioritet. Men krävs det en katastrof för att folk ska fatta?

Centertoppen som väljer SD-sidan: ”Det gränsar väl till hyckleri” »»
Trots att Centerpartiet gjorde ett mycket svagt kommunval har partiet nu en vågmästarställning på många håll. I Filipstad har C valt att satsa på ett styre med stöd av Sverigedemokraterna. ”Det gör väldigt ont i mitt hjärta”, säger den lokala centerledaren.

Ivo granskar socialtjänsten efter spädbarns död »»
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har inlett en granskning av hur socialtjänsten i Trosa hanterat det fall där ett misshandlat spädbarn avled i somras, rapporterar P4 Sörmland.

Östra Göinge får ny arbetslivschef »»
Tina Clausen Strömberg blir ny chef inom arbetsliv och stöd i Östra Göinge kommun, en tjänst hon tillträder den 6 oktober. Hon är utbildad socionom och jobbar för närvarande som konsultchef på Previa inom privat företagshälsovård. Hon har även jobbar länge inom kommunal socialtjänst, huvudsakligen i Hässleholm.

VGR får ny hälso- och stressmedicinchef »»
Åsa Ohlsson Drangel, i dag hr-chef för Hallands sjukhus, blir ny chef för förvaltningen Hälsan och Stressmedicin i Västra Götaland från den 23 januari 2023. 

Hela listan: Så ligger din kommun till med Agenda 2030 – faktorerna som avgör om ni lyckas »»
Bra läge, hög utbildningsnivå och gynnsam demografi. Det har toppkommunerna gemensamt – men det räcker inte för att lyckas. DS har tagit reda vilket arbete som krävs för att nå målen i Agenda 2030. • Så ligger din kommun till med att nå FN:s hållbarhetsmål

Byter Eskilstuna mot Västerås »»
Mats Widelund blir Västerås stads nya kulturchef efter fyra år i Eskilstuna i motsvarande roll. Under 2005–2018 var han chef för Kulturskolan i Västerås.

Debattsvepet 21 september: ”Utan lagkrav händer ingenting med primärvården” »»
Dagens debattsidor spänner över ett brett spektrum av ämnen: från primärvårdsreformen och svenskt bistånd till normaliseringen av SD, boräntorna och hur vi talar om Norrland.

80-årigt syskonpar lyfte M – ”En lista ska reflektera hela samhället” »»
Seniorerna drog fram Moderaterna till valtriumfen i Nybro. För att ge partiet en nytändning värvade veteranen Mildred Persson, 79, sin storebror Mats Gunnarsson, 84. ”Vi behövde ett draglok”, säger hon.

Pangval för SD i kommunen – men varannan stol är tom: ”Man vill inte ha vem som helst” »»
I Dorotea gjorde Sverigedemokraterna ett jättelyft. Nu kommer hälften av stolarna att stå tomma. ”Ett angenämt problem”, kommenterar SD:s gruppledare.

Eviga S-fästet faller: ”Väljarna väldigt sugna på förändring” »»
För första gången i modern tid blir det borgerligt styre i Örnsköldsvik. C, M och KD tar över i minoritet.

Skolnotan skenar – de köper mest av externa aktörer »»
På tio år har kommunernas utbetalningar till privata utbildningsföretag fördubblats. Mellan 2019 och 2020 var ökningen 5 procent, enligt ny statistik. Inom vård och omsorg sker inte samma ökning. • Län för län – de köper mest verksamhet av företag. • Så mycket har utbetalningarna ökat till skol- och vårdbolag. • Så går det för idéburna sektorn.

S tar revansch i Blekinge: ”Nytt politiskt landskap nu” »»
Socialdemokraterna gör comeback i Region Blekinge och kommer att styra tillsammans med C och KD. Alliansstyret föll när Liberalerna åkte ur fullmäktige.

Vattnet – Kommunsveriges dåliga samvete: ”Blir ett problem förr eller senare” »»
Svenskar är vana vid att det alltid finns billigt dricksvatten. Det är ett problem, tycker Tranemos toppolitiker Driton Bilalli (S). Kommunen kämpar med läckande vattenledningar, lappade reningsverk och VA-skuld. Varför syntes inte det i valrörelsen?

Kirunaskola öppnar igen efter skyddsstopp »»
Mellanstadiet på Nya Raketskolan i Kiruna öppnar igen på onsdag efter skyddsstoppet. En handlingsplan för att åtgärda lärarbristen har tagits fram. ”Vi håller på med rekryteringar och har fått ett stort antal sökande”, säger skolchefen Viktoria Björklund.

Debattsvepet 20 september: SNS: Låt de äldre få komma till tals om äldreomsorgen »»
KD tappade bort sina kärnvärden och Socialdemokraterna vågade inte ta konflikt om den ekonomiska politiken. Det är något av det som diskuteras i tisdagens debattsvep.

Trots turbulensen: Oberoende realister styr vidare »»
Interna strider och skarp kritik rubbade inte Oberoende realister i Hagfors. Det lokala succépartiet fortsätter nu att leda kommunen på egen hand i minoritet.

”Låt de äldre få komma till tals om äldreomsorgen” »»
Vår SNS-rapport sätter frågetecken för vad omorganiseringen av äldreomsorgen har inneburit för individens välbefinnande, skriver forskarna Sara Olofsson och Ulf Persson.

Blocköverskridande styre i Ånge - ”Kan låta udda” »»
När S och V inte fick fortsatt majoritet valde S att samarbeta åt höger och bilda ett nytt styre i Ånge.

Patienternas ensamhet i dödsögonblicket ett brutalt uppvaknande »»
Sorgligt att kunskapen om palliativ vård inte slår igenom i daglig sjukvård.

Lista: Lokala profilerna som valts in riksdagen – ”Jag har knackat väldigt mycket dörr” »»
Hon vann provvalet – men placerades på riksdagslistans tredjeplats. Personkryssen gav henne revansch. En hel rad lokala politiker tar sig in i den lagstiftande församlingen, visar DS genomgång. Men en handfull tvekar fortfarande och en kommuntopp tackar nej till riksdagsplatsen.

Kommuner saknar strategi för minskade utsläpp »»
En stor del av landets kommuner har ingen strategi för hur de ska få ner utsläppen av skadliga växthusgaser i linje med de nationella klimatmålen. ”Då blir det svårt att nå de utsläppsminskningar som behövs”, säger Maria Ivansson på föreningen Klimatkommunerna.

Maktskifte i regionen när S dumpas: ”Inte roligt vinna valet men förlora makten” »»
Socialdemokraterna förlorar makten i Region Sörmland. Centerpartiet och Vård för pengarna överger S och bildar i stället ett minoritetsstyre med M och KD. ”Det finns redan en vi-känsla” säger regionrådet Mattias Claesson (C).

Så undviker toppchefer konflikter med nya styret: ”Mycket ansvar på ledande tjänstepersoner” »»
Det åvilar oss chefer att inleda en dialog med den nya politiska ledningen efter ett maktskifte. Det menar Ulrika Strandroth Frid, ordförande i Kommundirektörsföreningen.

Debattsvepet: ”S bör överge sin princip och rösta på Norlén” »»
Andreas Norlén är en så bra talman att S-ledamöterna i riksdagen borde stödja honom för 4 år till, tycker professor Olof Ruin idag. På annat håll debatteras bland annat S-utnämningarna av generaldirektörer, brott och straff i valtider och så får svensk media kritik för slapp källkritik kring lobbyister.

Forskare: ”Tilliten har inte tagit över – vi går mot NPM 2.0” »»
Att mäta är nödvändigt – men vi måste veta vad vi ska ha siffrorna till. Tom S Karlsson, ekonom på Förvaltningshögskolan i Göteborg, hävdar att offentlig sektor är på väg in i New Public Management 2.0. ”Att jaga minuter i hemtjänsten är en avart”, säger han.

”Stoppa användningen av tobak under skoltid” »»
Politiken, skolan och vården behöver ta krafttag mot tobaksbolagens påverkan på folkhälsan, anser Torsten Kjellgren, Lena Sjöberg, Ann Post och Göran Boëthius från Tobaksfakta.

Byvägar bakom Centerpartiets katastrofval – toppnamn lämnar politiken »»
Centerpartiet gjorde ett uselt val i Leksand – tidigare ett av partiets starkaste fästen. Infekterade och kritiserade beslut om skolor och vägar i byarna har gynnat Bygdepartiet. Nu lämnar C:s toppnamn Tomas Bergsten politiken.

KD petar gruppledare som vägrade SD-samarbete: ”Väldigt överraskande” »»
Kristdemokraterna i Södertälje ökade i valet. Nu petas gruppledaren och kommunalrådet David Winerdal som tagit ställning mot samverkan med Sverigedemokraterna. ”Det var faktiskt väldigt överraskande”, säger han om beskedet.

Akut lärarbrist stänger skola på obestämd tid – ”Vi lever inte upp till lagens krav” »»
Lärarbrist och ohållbar arbetsmiljö på Nya Raketskolan i Kiruna gör att över 200 elever får stanna hemma efter huvudskyddsombudets skyddsstopp. Förvaltningschefen stöder fackets agerande: ”Människor ska inte bli sjuka av jobbet.”

Dubbelt nej till vindkraft i Söderhamn »»
Söderhamnborna säger nej till ny vindkraft i kommunen.

Guide: Lokala valen i siffror – tio viktigaste resultaten »»
Vem blev störst var, vilket parti ökade mest, var fick nya högerblocket majoritet? Dagens Samhälle sammanställer de viktiga valresultaten i kommuner och regioner och gör unika listor och kartor. Här får du överblick över de viktigaste preliminära siffrorna.

Ny kommunikationschef på SIS »»
Mychele Östman är ny kommunikationschef på Svenska institutet för standarder (SIS). Hon kommer från motsvarande position på Transportföretagen och har tidigare (2004–2013) jobbat för dåvarande alliansregeringen, främst som pressekreterare på social- och näringsdepartementen.

En god designer ställer ingen utanför »»
Slät och grå, utan knappar, reglage eller andra ledtrådar – dosan hade kunnat vara till för nästan vad som helst. Men för att digitala prylar ska ha ett värde måste det vara tydligt hur de ska användas, skriver Jonas Söderström..

Kommunchefen i SD:s skyltfönster: ”Mina politiska preferenser är inte relevanta” »»
De klev in på vingliga ben – nu står SD-styret stadigt. Efter valet 2018 fick kommunchefen Lars Ericsson uppgiften att lotsa in oerfarna politiker till makten i Sölvesborg. Så ser han på grälen i kommunen, sin tjänstemannaroll och JO-anmälan han fick efter att ha rutit till på skarpen. ”De hade gått för långt.”

Debattsvepet 16 september: ”Omvärlden satte krokben för Lööf” »»
Externa faktorer satte krokben för flera partiers valstrategi, skriver en statsvetare. Valet dominerar på fredagens debattsidor. Men även skol- och sjukvårdsfrågor debatteras.

”Kan vi lita på löftena om bättre rehabilitering?” »»
Tre regioner får beröm av Cancerrehabfondens generalsekreterare Pia Watkinson för sitt arbete med cancerrehabilitering. Men hon uppmanar även politikerna att ta ett större ansvar.

Lokala C-toppar hyllar Lööf: ”Hon har alltid stått rakryggad” »»
Annie Lööf lovordas av lokala centerpartister som nu vill se en öppen process när hennes efterträdare ska väljas. Ingen vill nämna några namn men flera ser gärna en man som partiledare.

M-ledaren i Solna avgår: ”Känner viss lättnad” »»
Moderaterna backade i kommunvalet i Solna och ser ut att förlora makten. Nu avgår Pehr Granfalk som kommunstyrelsens ordförande.

KD-toppar vägrar SD-samarbete: ”Alldeles för långt borta från våra värderingar” »»
I flera kommuner säger KD nej till samstyre eller samverkan med SD. ”SD är ett parti vi absolut inte vill samverka med. Jag är en av dem som står fast vid det Ebba Busch sa i valrörelsen 2018”, säger KD:s starke man i Södertälje.

Annie Lööf avgår som partiledare »»
Centerns partiledare Annie Lööf avgår, meddelar hon på en pressträff.

Dramatisk vändning i Göteborg – nu riktas blickarna mot C »»
Det blir det ingen rödgrön majoritet i Göteborg och C ser ut att bli vågmästare. Nu lägger alla partier locket på och hänvisar till pågående förhandlingar.

Fyra lokala röstmagneter med drömresultat – så lyckades de »»
Succé lokalt men ratade i riksdagsvalet – i Sorsele fick V 37 procent och i Lycksele ryckte KD fram. Så har fyra lokala röstmagneter gjort för att nå valresultat som deras partiledare bara kan drömma om. ”Vi måste förhålla oss till fördomarna om oss.”

Tf kommundirektör i Kumla »»
Johan Hultgren, ekonomichef i Kumla kommun, kliver den 1 oktober in som tillförordnad kommundirektör i väntan på att tjänsten tillsätts.

Tf biträdande kommundirektör i Kumla »»
Caroline Olofsson, förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Kumla, intar den 1 oktober rollen som biträdande kommundirektör.

Debattsvepet 15 september: ”Sverige behöver en vattenplan” »»
God tillgång på vatten av god kvalitet kan inte tas för givet, skriver en rad experter. Politiker lyssnade inte på varningar kring gängkriminalitet, anser tidigare S-politikern Nalin Pekgul. Övriga debattämnen i dag: bostäder, väljare i glesbygd och medicinsk forskning.

Kraftigt minskat valdeltagande – här är distrikten med störst tapp »»
Valdeltagandet ser ut att minska för första gången på 20 år. Samtidigt ökar klyftorna mellan olika områden – de distrikt med lägst valdeltagande halkar efter. • Lista: Distrikten som tappar mest

”Ingen vill ha dem som blivit över i sin budget” »»
Se det gemensamma ekonomiska ansvaret. Utgiften minskar inte när myndigheter eller kommuner försöker lämna över ansvaret till varandra, skriver ledningen för EU-projektet MIA.

”Fler kommunala bostadsbolag behöver sänka sina inkomstkrav” »»
Sedan 2012 har åtta kommunala bolag sänkt sina inkomstkrav. Men vi skulle vilja att de blev fler, skriver Susanne Sjöblom, Hyresgästföreningen, och Curre Hansson, PRO i Stockholm.

Anna König Jerlmyr (M) avgår »»
Finansborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr lämnar politiken. Och tror att samarbetet med SD i rikspolitiken har missgynnat partiet lokalt.

Akademiska klarar inte krav på 612 vårdplatser – riskerar mångmiljonböter »»
Senast i morgon torsdag ska Akademiska sjukhuset ha säkerställt 612 vårdplatser. Annars hotar Ivo med ett vite på 20 miljoner kronor. ”Helt orimligt. Det går inte att styra sjukvården på det sättet”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Knape bryter tystnaden: ”Känt ett väldigt stort stöd” »»
SKR:s förre ordförande Anders Knape friades från misstankarna om sexköp, men har undvikit att tala med medier om sin fortsatta politiska karriär. Tills nu. I Dagens Samhälle berättar han varför han valde att kandidera i valet.

Kravet från lokala C-partitoppar: ”Något måste absolut göras” »»
Trots Centerpartiets tapp i många kommuner har partiledaren Annie Lööf fortfarande stöd av många lokala centerpartister, visar DS rundringning. Men en ordentlig eftervalsanalys behövs: ”Vi måste våga fundera över vad nedgången handlar om”, säger Stina Munters, C i Vansbro.

13 kommuner där styret är nära – och fem där tuffa förhandlingar väntar »»
Intensiva förhandlingar mellan partierna pågår i kommunerna efter valet. På många håll väntas de gå i mål den närmsta veckan. DS listar kommuner där ett styre snart kan vara klart – och några där läget är mer komplicerat.

Region Sörmland kritiseras av JO: ”Högst olämpligt” »»
Region Sörmland publicerade förra året ett Facebookinlägg med syftet att få fler unga män att vaccinera sig mot covid-19. Nu får regionen bakläxa av Justitieombudsmannen, något SVT Nyheter var först att rapportera om.

Så stort är Centerns ras i Kommunsverige – ”Faller från en hög nivå” »»
Tunga centerfästen rämnar när partiet backar i 264 kommuner. Kollektiv bakläxa väntar. ”Vi måste tydligare sätta bilden att vi är ett parti som driver landsbygdsfrågor”, säger Hans Johansson (C), kommunalråd i Säter. • Lista: Så mycket backade C i kommunerna • Missnöjet med Centerns rikspolitik • Annie Lööfs misstag

Debattsvepet 14 september: ”Valsystemet är absurt - nu måste det ändras” »»
Valsamordnare kräver att valsystemet ändras. Andra debattämnen: statlig skola, fattigdomen i Sverige och elpriserna.

”Vinstjakten måste fasas ut ur skolans värld” »»
Vi vill se att den nya regeringen tar täten för en kursomläggning där staten tar över huvudansvaret för skolans finansiering och övergripande styrning, skriver fyra förbund.

72 år lång epok över – S inte störst i Oxelösund: ”Det känns tungt” »»
Socialdemokraterna är inte längre störst i Oxelösund. Efter 72 år som nummer ett pekar allt mot att Moderaterna petar ner dem från tronen. S-kommunalrådet förbereder sig nu för en ovan position i opposition.

Så gick valet i tio största kommunerna – maktskiften möjliga »»
Det kan bli maktskifte i Stockholm och i Linköping kan ett nytt parti bli vågmästare. • Så gick valet i de tio största kommunerna – hela listan. • Kommunen där krångliga förhandlingar väntar • Katrin Stjernfeldt Jammeh: ”Malmöborna vill inte ha borgerligt+SD-styre”

MP åker ur 33 fullmäktige – saknas nu i 122 kommuner »»
Miljöpartiet åker ut ur 33 kommunfullmäktige och saknar numera mandat i 122 kommuner. Liberalerna ligger näst sist och saknar plats i 82 kommuner. • Lista: Här är kommunerna där MP saknar mandat. • Två kommuner där MP växte.

Jätteuppgång för S i Boden – ”Jag syns, är positiv och driver utvecklingen framåt” »»
Socialdemokraterna i Boden gör ett kanonval och får det bästa valresultatet på 28 år med nästan hälften av rösterna. ”Jag får mycket beröm av bodensarna”, säger kommunalrådet Claes Nordmark (S).

Ny rektor på Nacka gymnasium »»
Johan Lundström är ny rektor på Nacka gymnasium, där han för drygt 20 år var lärare i samhällskunskap, historia och kulturhistoria och även varit biträdande rektor. Närmast kommer han från en rektorstjänst i Huddinge kommun.

S och M i dragkamp om styret i Region Stockholm »»
Valvinnaren Aida Hadzialic (S) vill bilda en koalition som styr Region Stockholm. Men S behöver stöd av minst ett av de nu styrande partierna. Samtidigt utropar regionrådet Irene Svenonius att M ”håller ställningarna” och vill fortsätta styra trots alliansens bakslag.

S enda partiet med egen majoritet – nu i tre kommuner »»
I tre kommuner fick ett parti egen majoritet i valet. Samtliga är S-styrda. Samtidigt tappar M sin egen majoritet i Vellinge. ”Vi blev förvånade”, säger kommunstyrelsens ordförande.

Så gick det för Nyans – partiet kan komma in i fem kommuner »»
Partiet Nyans tar sig inte in i fullmäktige i de flesta kommuner de ställde upp i. Men i fem kommuner finns fortfarande en chans. I Malmö tycker Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) att partiets kampanj skadat förtroendet för samhället. • Dagens Samhälle listar resultatet i alla kommuner som Nyans ställde upp i.

M-toppens kritik: ”Partiet skapade inte sin egen problembild” »»
Moderaterna backade i riksdagsvalet. Men gick framåt i kommunerna. Lommas M-topp Robert Wenglén har en teori om vad det beror på. • Lista: M framåt i 200 kommuner – trots tappet på riksnivå • Kommunen där M går upp 18 procentenheter • ”Han är ju landets mest erfarna partiledare”

Hon blir teknisk chef i Åtvidaberg »»
Kristina Cleber tar vid årsskiftet över rollen som chef över den nya tekniska förvaltningen i kommunen. I dag arbetar hon som konsult och är inhyrd som fastighetsansvarig inom samhällsbyggnadsförvaltningen.

Tusentals ogiltiga röster kan bli giltiga »»
Över 90 000 röster ogiltigförklarades i söndagens rösträkning i landets vallokaler. Men vid länsstyrelsernas slutgiltiga räkning kan tusentals av de rösterna godkännas och tillsammans med onsdagsrösterna påverka valet.

Dörren öppen för SD? Här är kommunerna där nya högerblocket kan tar över »»
”Vi kräver att få vara med i styret.” Så säger en lokal SD-topp efter att partiet gått om Moderaterna i kommunvalet. DS genomgång visar att nya högerblocket kan bilda majoritet i 106 kommuner. • Lista: Här är högerblocket störst.

Osäkert i Göteborg – kan splittrad vänster enas? »»
S, V och MP ser ut att kunna få majoritet i fullmäktige i Göteborg. Men S vill inte ge besked om samarbetspartier. Den senaste mandatperioden har vänstersidan varit splittrad och V uppmanar nu S att komma till förhandlingsbordet.

Debattsvepet 13 september: Så förbereder du dig för en vinter utan el »»
I dagens debattsvep får Socialdemokraterna kritik för en ”usel” valstrategi, debatten om kulturskolan fortsätter och Sverige får kritik för att svika sina nationella minoriteter.

Tillgängliga feeds
https://www.svt.se/rss.xml ([plan9] Freguz)
http://feeds.ign.com/ign/pc-reviews?format=xml ([plan9] Tobababy)
https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml ([plan9] Josey Wales)
https://www.theguardian.com/world/rss ([plan9] hardtofindname)