[plan9] Freguz » https://www.svt.se/rss.xml Hämtat: 05:55

Tobias Engqvist från Umeå har stridit i Ukraina – oroas över Rysslands framgångar »»
Tobias Engqvist från Umeå har i flera perioder deltagit längst fram i frontlinjen vid kriget i Ukraina. Flera av hans kamrater har dödas i de hårda striderna och nu oroas han över Rysslands framgångar. – Det går inte en enda dag utan att jag tänker på det jag upplevt och varit med om. Jag kan dessvärre inte trycka undan de tankarna, säger han.

Olga från Ukraina jobbar som lärare i Timrå: ”Sverige är mitt andra hem” »»
Sverige är hennes andra hem – det säger Olga Tonkonoha som flydde från Ukraina efter Rysslands invasion den 24 februari 2022. Nu jobbar hon på en skola i Timrå och har sitt liv i Sverige – något hon inte trodde när hon kom hit för två år sedan.

Språkkrav inom vården slopas i Västmanland – Maya hjälper sina kollegor »»
De styrande partierna i Region Västmanland gick till val på språktester inom vården. Några sådana blir det inte. I stället ska språkombud utbildas på några vårdavdelningar. – Det är mest latinska ord inom vården som mina kollegor behöver hjälp med, säger undersköterskan Maya Laurila som är språkombud.

Paasikivi: ”Finns en risk att 2024 blir ett uppbyggnadsår” »»
På lördag den 24 februari är det två år sedan Vladimir Putin inledde sin invasion mot Ukraina. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi konstaterar både att läget är sämre än för ett år sedan, och att en tredje årsdag förmodligen är att vänta. – Det finns en risk att 2024 blir ett uppbyggnadsår, säger han.

Kriminologen: En rimlig bild – men får inte övertolkas »»
62 000 personer i Sverige ingår i eller har en koppling till kriminella nätverk, konstaterar polisen i en ny rapport. Kriminologer som SVT talat med ser siffran som trovärdig, men varnar samtidigt för att dra för stora slutsatser. – Bilden som anges är ganska rimlig, men man kan inte övertolka den på det sättet att det skulle finnas 62 000 grovt kriminella i Sverige, säger professorn Jerzy Sarnecki.

Villa Lidköping till semifinal efter 17-åringens första mål »»
Glädjen hos Villa Lidköping var stor då Alfred Malm, 17, gjorde sitt första mål i a-laget framför hemmapubliken. Det innebar 6-1 i 8-2-segern som tog grundserieettan till semifinal. – Vi är jättenöjda, säger Villa-tränaren Johan Sixtensson till Bandypuls.

Luleå bröt Södertäljes obesegrade svit »»
Södertäljes basketdamer hade inte förlorat en enda match på hela säsongen. Men i dagens toppmöte borta mot Luleå blev det förlust med 84-74.

Petronella Andersson skrällvann i tidshoppningen på Göteborg Horse Show »»
Petronella Andersson och hästen Odina van Klepscheut vann 1,50-tidshoppningen på Göteborg Horse Show. Hon var näst sist ut och då hon tog över ledningen var kommentatorerna chockade. – Petronella är en fantastisk ryttare, jag fick gåshud, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

Dagen efter-piller mot könssjukdomar oroar läkare »»
Ett slags dagen efter-piller kan minska spridningen av könssjukdomar om det tas inom 72 timmar efter oskyddat sex. Men läkemedlet kan också öka antibiotikaresistensen i samhället och därför vill svenska läkare inte skriva ut det trots ökad efterfrågan.

Man åtalas för mordbrand efter kraftiga branden på Haga »»
En kraftig brand utbröt i en lägenhet på Haga i Umeå förra året. En man i 30-årsåldern misstänks ha startat branden och åtalas nu för mordbrand. Åklagaren menar att branden innebar fara för grannarnas liv.

Hanna Marklund lyfter fram Rosa Kafaji efter krossen: ”Hon stack ut” »»
Sverige städade av Bosnien med 5–0. SVT Sports expert Hanna Marklund lyfter fram startdebutanten Rosa Kafaji, 20, efter matchen. – Hon hade gärna fått spela längre, säger hon.

Amerikanska bombplan landade i Luleå – ska samöva »»
Två amerikanska bombplan har för andra gången i historien landat på svensk mark, på flygplatsen i Luleå, för att öva.

Fångar smygsurfade via smart-tv – Kriminalvården: ”Det här är allvarligt” »»
Kriminalvården är i full färd med att byta ut tv-apparater på landets fängelser efter upptäckten att interner kunnat komma ut på nätet via tv:n. – Det här måste vi åtgärda, det är allvarligt, säger Michael Laitinen, säkerhetsansvarig.

Maria von Essen tog världscupseger på Göteborg Horse Show »»
Svenskan Maria von Essen imponerade stort då hon vann fredagens världscupdressyr på Göteborg Horse Show. Med hästen Invoice fick hon procenten 71,261. – Det känns helt galet, säger hon till SVT Sport.

Domaren om mordet i Huvudsta: ”Fel plats vid fel tillfälle” »»
Under fredagen dömdes två män till livstids fängelse för mordet på en 39-årig man vid en restaurang i Huvudsta i januari 2023. Mordet beskrivs som en felskjutning. – Olyckligt nog befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle, säger rådman Evelina Säfwe.

SDHL-slutspelet drar igång – se Linköping-Brynäs i SVT »»
SDHL-slutspelet inleds i kväll. SVT sänder mötet Linköping-Brynäs 18.00 på Play och i spelaren ovan.

Fem anhållna misstänkta för mord i Ullared »»
Polisen har under torsdagen gripit fem personer skäligen misstänkta för ett mord i Ullared på en man i 20-årsåldern.

Hotade spränga Kronofogden – fick ändå nytt tillstånd av Övertorneå kommun »»
Den man som är häktad misstänkt för att ha haft 11 ton sprängmedel utan tillstånd har varit känd av polisen i flera decennier. Trots det fick han i fjol tillstånd att hantera explosiva varor av Övertorneå kommun.

Rosa Kafaji självkritisk efter startdebuten i landslaget: ”Inte min bästa” »»
Rosa Kafaji fick för första gången chans från start i landslaget. Men talangen själv var inte helt nöjd med insatsen. – Det är inte min bästa match, säger hon till SVT Sport.

Gabriella blev vittne till branden i Valencia: ”Kom lågor från alla lägenheter” »»
Gabriella Ångevi blev vittne till torsdagens kraftiga brand i Valencia där tio personer omkom. Hon var på väg till en salsalektion när hon plötsligt hamnade mitt i kaoset. – Det kom lågor ut från alla lägenheter. Det var jättechockerande att se.

Tillgängliga feeds
https://www.svt.se/rss.xml ([plan9] Freguz)
http://feeds.ign.com/ign/pc-reviews?format=xml ([plan9] Tobababy)
https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml ([plan9] Josey Wales)
https://www.theguardian.com/world/rss ([plan9] hardtofindname)