[plan9] Josey Wales » https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml Hämtat: 17:43

Klart med nytt styre i Sölvesborg – men flyktingförslag stoppades »»
Efter några turbulenta veckor har socialdemokraten Birgit Birgersson Brorsson nu valts till kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Samtidigt backar M om förslag om flyktingmottagande som de själva varit med att ta fram under det tidigare styret med SD.

Fler äldreboenden i egen regi efter maktskiftet i Stockholm »»
Stockholms stad har sedan valet beslutat om att ta tillbaka fyra äldreboenden från privata aktörer för att i stället driva dem i egen regi. Nya äldreborgarrådet Torun Boucher (V) vill ha fler kommunalt drivna äldreboenden och anser att upphandlade boenden har nått bäst före-datum.

Tur för oss att få en kollega som Shirin, men vilken förlust för Iran »»
Vilken kraft det är i den revolution som nu sker i Iran, och vilket mod de kvinnor och män som kämpar inne i landet visar. Ändå är Iran dränerat på så många begåvade människor som flytt till västvärlden de senaste decennierna.

Lista: De styr regionerna – redo strida med regeringen i extremt tufft läge »»
Socialdemokraterna dominerar stort på topposterna i landets regioner. Men S styr oftast med borgerliga partier och lär tvingas kompromissa i ett antal hjärtefrågor. Det ser ut att bli en hård kamp mellan regionerna och regeringen om finansieringen av sjukvården när lågkonjunkturen slår till. • Lista: De blir regionstyrelsens ordförande

Debattsvepet 29 november: ”Den nya regeringen behöver en ny energipolitik” »»
Industrins utmaningar för att klara sin omställning adresseras över huvud taget inte av regeringens föreslagna energipolitik, skriver ordföranden för 100% förnybart. Elprisområden, korttidsstöd och kungafjäsk är andra ämnen i dagens breda debattflora.

SD-topp: Rimligt straffa dem som vägrar ange papperslösa »»
Anmälningsplikten kan leda till politisk konflikt i Kristianstad. Ian Fernheden (SD) välkomnar förslaget, men vill inte att det blir ”tandlöst”. Ulrika Tollgren (S) har rakt motsatt åsikt: ”Det strider mot lärares yrkesetik att vara informatör åt polisen.”

”Vi föreslår allmänt fritidshem för barn upp till 9 år” »»
Retoriken om lärarbrist hindrar lösningar för kompetensförsörjningen i fritidshem, anser debattörer från utredningen Utökad rätt till fritidshem, som vill att fler ska få gå på fritids.

Ny rapport: Lärare rädda för konflikter – här är kontroversiella ämnena som väljs bort »»
Elever tränas för lite i att diskutera kontroversiella frågor, visar ny rapport från Skolinspektionen. Lärare kan vilja undvika konflikter i klassrummet.

Nödhjälp och återuppbyggnad – så bistår Gotland svenskbyn i Ukraina »»
De är befriade från ockupation och tortyr. Men granaterna viner då och då ännu över deras huvuden. Nu växlar Region Gotland över vänortssamarbetet med Gammalsvenskby i Ukraina till nödhjälp och återuppbyggnad. ”Det går inte att driva demokratiprojekt mitt under brinnande krig”, säger projektsamordnaren Sofia Hoas.

Extremistkampanj mot socialtjänsten tillbaka –”Kommer inte försvinna” »»
Sverige beskrivs som ett fascistland som kidnappar muslimska barn. En av de största påverkanskampanjer som Sverige någonsin utsatts för har blossat upp på nytt – och liknande kampanjer lär återkomma i framtiden, enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). ”Det är inget som kommer att försvinna”, säger Mikael Östlund på MPF.

Tvärstopp i hyresförhandlingar: Parterna oeniga om vem som ska ta smällen för inflationen »»
Vem ska ta kostnaden för inflation och räntehöjning – bostadsbolagen eller hyresgästerna? I slutet av förra veckan konstaterade parterna i hyresförhandlingen som gäller 77 000 lägenheter i Stockholm att de står för långt ifrån varandra för att kunna nå en lösning.

Uppror mot regeringens anmälningsplikt – ”Vi kan inte ange personer” »»
Personal i kommuner och regioner ska rapportera papperslösa till polisen, står det i Tidöavtalet. Förslaget får häftig kritik från anställda och fackförbund. Det strider också mot en lag som redan finns, enligt kommunala chefer DS har pratat med. ”Förslaget är inte hållbart i ett demokratiskt samhälle”, säger Umeås bibliotekschef.

Debattsvepet 28 november: ”Vilken välfärd vill regeringen inte längre ha?” »»
Om vallöftena ska kunna uppfyllas behöver välfärden mer än 6 miljarder, skriver Facken i välfärden. Dags att utreda slöjförbud i skolan, tycker moderata riksdagsledamöter. Arbetsförmedlingen, äldrevård och förlossningsvård är andra debattämnen från måndagsmorgonen och helgen som gått.

Nya uppgifter – nu stängs Rebecca Ädel av från jobbet »»
Nynäshamns kommun har nu formellt stängt av läraren Rebecca Ädel från sin tjänst och utreder om hon agerat olämpligt i sitt arbete, uppger SVT. Den före detta SD-politikern har tidigare spridit nazistpropaganda.

Kommunen köpte fotbollsbiljetter för 2 miljoner – riskerar böter »»
När Östersunds FK var i akut ekonomisk knipa köpte kommunen evenemangsbiljetter av klubben för 2 miljoner kronor. Ett klart brott mot LOU, enligt expert.

Regiontopp prisas för satsningar på forskning – ”Redskap för att attrahera duktiga medarbetare” »»
Mikaela Waltersson (M) belönas för sitt engagemang för att lyfta forskningen i vården. Hon ser det som extra viktigt i en tuff ekonomisk tid: ”Vi står inför enorma utmaningar, då måste man orka satsa på forskningen.”

Måns Wikstrand om ekonomiskolan: ”Invånarna ger kommunerna vitt skilda förutsättningar” »»
Fem frågor till DS ekonomireporter Måns Wikstrand som håller på att skriva en artikelserie, en ekonomiskola, för politiker i kommuner och regioner. Tidigare har DS gett ut ”Politikernas ekonomibok” som varit mycket läst och uppskattad, men denna gång får prenumeranterna ta del av kunskaperna via en artikelserie.

Hela listan: Allt färre förskolebarn – ”Dramatisk inbromsning” »»
Förskolebarnen blir färre och färre. Efter att ha planerat expansion tvingas tillväxtkommuner nu brottas med det ovana problemet att avveckla avdelningar i förskolan. • Hela listan: Så många färre är förskolebarnen i din kommun

Debattsvepet 25 november: ”Besluta om tydligare hållbarhetskrav i upphandlingar” »»
Manligt våld, upphandling med hållbarhet, våndan med Black Friday – och Skogsmulles betydelse. Det är något av det som diskuteras på fredagsmorgonen.

Ny skolplattform tas fram – så ska miljardfiasko undvikas »»
Ett av Kommunsveriges mest utskällda it-projekt – Stockholms stads skolplattform – upphandlas på nytt. Nu väljer kommunen ett helt nytt angreppssätt. • Lärdomarna från tidigare misstag. • Största förändringarna. • Därför slopas konsulterna.

Utan sunda finanser – ingen välfärd »»
God ekonomi är ett medel att förverkliga de politiska visionerna. Att förstå den kommunala ekonomin är följaktligen A och O för beslutsfattare i kommuner och regioner. Det är därför du ska läsa vår artikelserie Politikernas ekonomiskola.

Ny AIL-professor på Högskolan Väst »»
Kristina Areskoug Josefsson är ny professor inom arbetsintegrerat lärande, AIL, på Högskolan Väst. Hon har en bakgrund som fysioterapeut och har bland annat forskat om kommunikation kring sexuell hälsa. Hon har även en magister i European Perspectives on Social Inclusion och arbetar som adjungerad professor i folkhälsa och rehabilitering på Oslo Metropolitan University samt på Hälsohögskolan i Jönköping som docent i kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd.

Unikt siffermaterial: Så avgör befolkningen din kommuns ekonomi »»
Jättelika skillnader, spretighet och djup disharmoni. Kommunernas förutsättningar för att skapa en god välfärd skiljer sig åt enormt. I vissa kostar grundskolan 18 000 kronor per invånare, i andra 7 000. En skillnad på 125 procent. Och de 80-plustätaste kommunerna kommer inte undan en mycket högre prislapp för äldreomsorgen än andra. Dagens Samhälles ekonomiskola i sex delar hjälper dig som beslutsfattare att förstå den kommunala ekonomins grunder. Och vi börjar med demografin – befolkningen styr ju de ekonomiska förutsättningarna. I del 1 får du demografisiffrorna som du bör ha koll på, sök efter din kommun i olika tabeller. • Kostnader för äldreomsorg och grundskola i din kommun – jämför • Från bebis till hundraåring – så dyra är kommuninvånarna • Miljoninkomsterna – här bor de som tjänar mest • Stora skillnader i skattekraft

Nytt styre igen: ”Har påverkat” – Godner om varför hon tvärvände »»
Turerna kring styret i Södertälje fortsätter. I onsdags kväll meddelade Boel Godner (S) att hon ska styra med Moderaterna och dumpar polisanmälde kristdemokraten David Winerdal.

Ny våg av desinformation – nu polisanmäler Göteborg »»
Desinformationskampanjen mot socialtjänsten i Göteborg har på nytt fått stor spridning och nu har socialförvaltningarna gjort en polisanmälan.

Regeringen säger fortsatt nej till SFI för ukrainare »»
Nya regeringen säger fortsatt nej till SFI för ukrainska flyktingar.

Debattsvepet 24 november: ”Nu måste regeringen lyssna på regionerna” »»
Välfärden överlever inte utan mer statligt stöd, varnar nya styret i Region Stockholm. Staten bör även säkra kulturskolans framtid, anser Kulturskolerådets ordförande. Dagens debatt handlar också om klimatet, kriminaliteten och kärnkraften.

Generaldirektör: ”Katastrofalt släppa taget om 16-åringar” »»
”I den tid vi lever i måste alla få en utbildning”, anser Fredrik Malmberg, chef för Specialpedagogiska skolmyndigheten. Därför vill han att vuxenvärlden gör allt för att varenda 16-åring ska fullfölja en utbildning efter grundskolan. När han nu snart ska sluta ger han sin syn på hur gymnasieskolan bör förändras och vad som har sopats under mattan.

”Statens bidrag till kulturskolan bör permanentas” »»
I ett läge där kommunernas ekonomi är ansträngd finns det en risk att icke lagstadgad verksamhet, som kulturskoleverksamhet, prioriteras bort, anser Jalle Lorensson, Kulturskolerådet.

”Regeringens klimatpolitik är ett hån mot landsbygden” »»
Regeringen, med stöd av Sverigedemokraterna, ökar medvetet växthusgasutsläppen i ett läge där de tvärtom måste minska kraftigt, skriver miljöpartister från kommuner och regioner.

Så ska Sörmland bli kvitt hyrsjuksköterskor »»
Höjda ersättningar och rekryteringsbonus till den som lyckas värva en kollega. Det är två nya satsningar som ska göra Region Sörmland oberoende av hyrpersonal inom vården.

Helsingborg hämtar bibliotekschef från Malmö »»
Karin Ahlstedt, i dagsläget enhetschef på biblioteken i Malmö, blir ny bibliotekschef i Helsingborg, en tjänst hon tillträder den 1 april. Hon har jobbat i olika enhetschefsroller på biblioteken i Malmö fem år och har också en gedigen bakgrund inom skolbiblioteksfrågor och utveckling på nationell nivå.

Arbetsmiljöverket: Vanligaste bristerna bakom våldet på vårdboenden »»
Den unga kvinna som misstänks ha mördats på ett LSS-boende i Enköping saknade såväl adekvat utbildning som kollegor på plats. Arbetsmiljöverket som utreder händelsen konstaterar att vissa brister återkommer i branschen. Och att chefers slarv ofta ligger bakom.

Kommunen med största förskolegrupperna: ”Man ska inte stirra sig blind på det måttet” »»
Järfälla har landets största barngrupper i förskolan. Men ansvariga politiker ifrågasätter gruppstorlekens betydelse. ”Det är ett väldigt trubbigt mått på kvalitet”, säger Jonathan Björniden (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Människor fifflar – låt ett ”angiverisystem” stärka tilliten »»
En motion i kommunfullmäktige om en e-tjänst för att anmäla misstänkt välfärdsbrottslighet får Matilda Molander, politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning, att fundera på tillit.

Enkät: Få skattehöjningar väntar i kommunerna »»
Nästan ingen kommun eller region höjer skatten nästa år, visar TT:s enkät. Det trots sämre ekonomiska tider och att SKR pekat på behovet av tiotals miljarder i extra statliga bidrag redan nästa år.

Debattsvepet 23 november: ”Välfärden måste skyddas mot den höga inflationen” »»
Inflationens påverkan på kommuner och regioner, lokalt närvarande poliser och klimatlagen är några av de ämnen som debatteras på onsdagen.

Hela listan: Nytt index rankar hemtjänsten – ”En unik helhetsbild” »»
SPF Seniorerna och Svenskt Kvalitetsindex lanserar nu en rankning av hemtjänsten i varje kommun. Över 70 nyckeltal ingår och den kommun som placerar sig i toppen har nått dit med hjälp av jämn kvalitet.

”Sluta vara så fruktansvärt inskränkta” »»
Det är skamligt att Sverigedemokraterna i Kalmar utmålar sagostunden Drag Queen Story Hour som farlig för barn, anser Jonathan Lilja och Gabriella Toftered, Liberala ungdomsförbundet.

SD får ordförandepost i region »»
En sverigedemokrat tar över ordförandeskapet i regionfullmäktige i Gävleborg.

Klart: Karlstads nya kulturchef »»
Anna Åberg Bucht har rekryterats som ny chef för Karlstads kommuns kultur- och fritidsförvaltning. Hon har arbetat som kulturchef på interimsuppdrag sedan i somras. Tidigare har hon bland annat varit konstchef på Västfastigheter i Göteborg och konst- och teknikstödschef på Landstinget Värmland.

Så fick Göteborg kontroll på snöröjningen – efter fjolårets larm »»
Förra vintern flaggades för att färre entreprenörer ville röja snö åt kommunerna. En som var orolig över att inte få in anbud var Håkan Johansson på trafikkontoret i Göteborgs stad. Men inför årets säsong känner han sig mer förberedd än någonsin. ”Vi har byggt upp andra rutiner om hur vi ska verka gemensamt, stad och entreprenör”, säger han.

Hon blir Skövdes nya servicechef »»
Caroline Olofsson börjar den 13 mars som ny sektorchef på sektor service i Skövde kommun. Hon arbetar i dag i Kumla kommun som förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen och biträdande kommundirektör.

Forskare: Då väljer unga i riskzon bort en kriminell bana »»
Vilka sociala insatser är mest effektiva för att förebygga kriminalitet? ”Här finns en potential för Sverige att göra mer”, säger amerikanska forskaren Randi Hjalmarsson som studerat satsningar i USA som fått brottsligheten att minska med 40 procent.

Röster om lobbyismen i skolvärlden: ”Saknas regler och rutiner i Sverige” »»
Friskolebolagen har knutit många ex-politiker, pr-konsulter och opinionsbildare till sig genom uppdrag i styrelser och bolag. Kritikern Marcus Larsson, tankesmedjan Balans och förespråkaren Håkan Tenelius efterfrågar båda större transparens i hur lobbyismen fungerar.

SKR: Pengarna till skyddat boende räcker inte »»
Ny lagstiftning ska förbättra situationen för kvinnor och barn som bor i skyddat boende. Men regeringens finansiering är långtifrån tillräcklig, enligt SKR.

Kartläggning: Friskolejättarnas kopplingar till politik och näringsliv – 37 namn »»
Friskolevärlden kryllar av inflytelserika personer med nära kopplingar till politiken och näringslivet. Ex-politikerna är flera, pr-konsulterna likaså, visar Dagens Samhälles kartläggning. • Bolaget som startades av friskolereformens arkitekter. • Här sitter tidigare SKR-vd:n i styrelsen. • Landstingsrådet som startade skola.

Från Socialstyrelsen till Svenska Läkaresällskapet »»
Anders Bengtsson blir den 6 mars ny kanslichef på Svenska Läkaresällskapet (SLS). Han kommer närmast från Socialstyrelsen där han är enhetschef på analysavdelningen. Med en bakgrund som statsvetare har han tidigare arbetat på bland annat Sveriges läkarförbund som utredare, avdelningschef och utvecklingsdirektör.

Debattsvepet 22 november: Sluta dela ut allmosor! »»
Jimmie Åkesson (SD) anklagas för att bluffa om välfärden. Gröna kvinnor vill styra om prissättningssystemet för energi. C sänker bränslepriset på landsbygden i sitt budgetförslag. Det är några av ämnena i dagens debattsvep.

”Sluta ducka statligt huvudansvar för skolan” »»
En skolpengsnorm kan väl inte vara det enda en liberal skolminister tänker göra för att öka statens ansvarstagande för skolsystemet, undrar företrädare för lärar- och skolledarfacken.

Karlskogas kommundirektör till Hvilan Utbildning »»
Johan Harryson tillträder den 9 januari som ny vd/rektor för Hvilan Utbildning AB. Han har tidigare bland annat arbetat som rektor i Gnosjö, förvaltningschef i Mariestad och Växjö, bildningsdirektör i Danderyd och vd/rektor för Stiftelsen Lundsbergs skola. Närmast kommer han från en tjänst som kommundirektör i Karlskoga.

Region Västernorrlands nya styre klart – satsar på högre vårdlöner »»
Under parollen ”Nystart” blir Region Västernorrland den sista regionen att få ett politiskt styre på plats efter höstens val. Nu har M, S och C nått samsyn och presenterar ett majoritetsstyre med förslag om att höja vårdpersonalens löner och en ny utredning av Sollefteå sjukhus.

Livsmedelsverket: Så kan bättre sjukhusmat korta vårdtiderna »»
Det går en rät linje mellan undernäring och ökad risk för trycksår hos äldre som vårdas sjukhus. Trots detta slarvas det med måltidskvaliteten i vården, skriver Livsmedelsverket i en rapport. Tidsbrist, dåligt samarbete och bristande kunskap pekas ut som bovar i dramat.

Hela listan: Så stora är förskolegrupperna – krav för statsbidrag slopas »»
Regeringen slopar kravet på att kommuner ska försöka minska barngrupperna i förskolan för att få statsbidrag. ”Bort i tok”, rasar Kommunal och kräver lagstiftning. Men Linköping, som har landets minsta barngrupper, tänker inte ge upp sin satsning. • 7,4 eller 20 barn – så stora är skillnaderna • Hela listan: Barngrupperna i 290 kommuner • Utvecklingen i din kommun över tid

Låglönesatsning oroar 600 kommunala bolag: ”Svårare än någonsin” »»
Industrifackens krav på en låglönesatsning bekymrar den kommunala arbetsgivarorganisationen Sobona. ”Det kan bli dyrt”, säger förhandlingschefen John Nilsson.

Civilministern om social dumpning: ”Vi har inte kommunarrest i Sverige” »»
Flyktingars flyttlass går från Stockholmsområdet till fattiga kommuner med hög arbetslöshet, slår ny rapport fast. ”Det är okej så länge syftet är altruistiskt”, säger nya civilministern Erik Slottner (KD) om omtvistade begreppet social dumpning. ”Cyniskt och förskräckligt”, rasar kommuntopp.

Debattsvepet: ”Regeringen blundar för miljökriserna” »»
Den starka svenska globala rösten för en hållbar utveckling tystnar med den nya regeringens politik, skriver 11 forskare idag. Också Centerpartiets väg framåt och pensionssystemet debatteras denna måndag.

”Luckra inte upp säkerhetsprövningen av ordningsvakter” »»
Ordningsvakter arbetar ofta för kommuner och i kollektivtrafik. Med ökade säkerhetskrav i samhället borde vi inte ta bort kravet på medborgerlig pålitlighet, anser Säkerhetsföretagen.

270 lösenordsbyten – på 252 arbetsdagar »»
Som skolsekreterare jobbar Eva i tjugoen olika digitala tjänster. Hur hon löser det? Ett block intill datorn med alla lösenord i klartext, förstås.

Lista med 40 namn: Sverigedemokraterna som styr i Kommunsverige »»
SD rycker fram i lokalpolitiken efter ett rekordstarkt val. Partiet har nu hittills nio kso-poster och sitter med i styret i 34 kommuner och en region. Här är sverigedemokraterna att ha koll på. • En har träffat påven • Så många är kvinnor • Hon driver biodling

Går det så går det-politik håller inte »»
”Den levande generationen bör ej förstöra vad de tidigare generationerna hopbragt till de efterlevandes gagn.” Särskilt tydligt är det kanske inte, men nog är det en elegant formulering från 1953 års kommunallag om målet för den ekonomiska hushållningen.

Ny topp för Nordiska ministerrådet »»
Karen Ellemann, tidigare nordisk samarbetsminister, miljöminister och social- och inrikesminister för Venstre i Danmark, får uppdraget som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet. Hon börjar på sin nya post efter nyår.

Anställd hittad död på LSS-boende – man misstänks för mord »»
Den man som misstänks ha mördat en anställd på ett privat LSS-boende i Enköping erkänner brott, rapporterar Expressen. Det pågår nu flera utredningar – specialiståklagare inom arbetsmiljö riktar in sig på arbetsgivarens roll.

Ny VA-chef på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö »»
Karin Ols blir ny affärsområdeschef för VA på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö (ESEM). Hon kommer senast från en roll som VA-chef i Enköping och tillträder sin nya tjänst den 24 januari.

Här bestämmer självstyrande team – chefen nöjd: ”Jag ville få mindre inflytande” »»
Helsingborg gör verklighet av tillitsbaserad styrning. Försöken med ”självstyrande team” innebar att rektor Johanna Kriström på Komvux kunde ge medarbetarna mer ansvar. ”Själv ville jag få mindre inflytande över detaljer. Och det fick jag.”

Klart: Karlskronas nya besöksnäringschef »»
Pär Israelsson blir med start den 9 februari ny chef för Karlskrona kommuns besöksnäringsenhet. I dag är han chef för evenemang och möten på Destination Kalmar.

Fler strateger för säkerhet i skolan efter våldsdåden »»
Flera kommuner inrättar nya tjänster för säkerhetsstrateger inom skolan. ”Dåden som skett i skolor har såklart påverkat”, säger förvaltningschefen Karin Flodin i Östersund.

Debattsvepet 18 november:”Fler insatser mot undernäring behövs i ny lag” »»
Politikers arvoden, köer till akuten och undernäring inom äldreomsorgen. Det är något av det som diskuteras i debattsvepet på fredagsmorgonen.

Polischefen tar över Gårdstensbostäder »»
Ulf Merlander tillträder den 6 februari 2023 som ny vd för Gårdstensbostäder i Göteborg. Han kommer senast från jobbet som lokalpolisområdeschef för Storgöteborg nordost.

Rebecca Ädel: ”Hur många år ska gå innan man blir förlåten?” »»
Av säkerhetsskäl är Rebecca Ädel fortfarande tagen ur tjänst som lärare i Nynäshamn efter avslöjandet om hennes nazistbakgrund. Själv tycker hon att frågan fått orimlig uppmärksamhet eftersom hon sedan länge tagit avstånd från detta.

Expert: Omöjliga krav har skapat ”death valley” för it-upphandlingar »»
Avståndet mellan kommuners och regioners krav i it-upphandlingar och vad företagen kan leverera till en rimlig kostnad är så stort att företrädare för it-branschen kallar det för en dödsdal. ”Då får svensk välfärd inte de bästa it-lösningarna”, säger Peter Kjäll, TechSverige.

Duo misstänks för hackerattacken där 47 000 elevers uppgifter stals »»
Två personer är skäligen misstänkta för hackningen av lärplattformen Vklass i augusti, då tiotusentals elevers personuppgifter stals, rapporterar Göteborgs-Posten.

Regeringens utredare: Mer kan göras för att förhindra våldsdåd i skolor »»
”När man låser, larmar och inrymmer är det redan för sent”, säger Jonas Trolle, som utreder hur säkerheten i skolan ska förbättras. Han vill att skolpersonal ska få lära sig mer om hur de i tid kan upptäcka vilka elever som skulle kunna begå våldsdåd.

Myndighet ger grönt ljus för kritiserat elstöd »»
Energimarknadsinspektionen ger grönt ljus för det elstödsförslag som regeringen lagt fram, men med ett tak för storförbrukare, uppger inspektionen för TT. Beskedet innebär att utbetalningarna kommer att försenas, uppger Svenska Kraftnät.

Debattsvepet 17 november: ”Du missar grunden till problemet, Edholm” »»
Skolministern missar grundproblemet, tycker Tankesmedjan Balans. Därutöver diskuteras förskolans barngrupper, klimatpolitik och pensioner i dagens debattsvep.

”Diskussionen om en statlig skola är obegriplig” »»
Närproducerad välfärd ska också beslutas nära, anser Carina Erlandsson (M) och Linnéa Sundman (M) som vill att kommunerna får möjlighet att ställa kvalitetskrav på skolan.

Allt fler övar inför skolattacker – ”Föräldrar kräver det” »»
Vid en skolattack handlar det om minuter. Därför övar skolor allt oftare hur personal och elever ska undkomma dödligt våld. ”Det finns ingen tid för genomtänkta beslut”, säger Kim Norman, säkerhetsstrateg i Stockholm.

”Backa från förslagen som försvagar skyddsombudens roll” »»
Arbetsmiljöverkets förslag leder till ett minskat fackligt inflytande, anser Magnus Nordström, förbundsordförande i SRAT, som organiserar bland annat barnmorskor och tandhygienister.

”Vi gör det tillsammans” – så ska samhället fortsätta med Wieselgrens arbete »»
Alla kan göra något och alla ska med. Det är ledorden när SKR kraftsamlar för att fortsätta arbetet för psykisk hälsa i Ing-Marie Wieselgrens anda. ”Det här berör hela samhället, inte bara vård och socialtjänst”, sa ordföranden Peter Danielsson (M) vid en stor manifestation på tisdagen.

Moderaterna återuppstod och fällde eviga S-fästet »»
I Älvsbyn förlorade Socialdemokraterna makten efter drygt 100 år. Förklaringen är en sensationell comeback av Moderaterna. Partiet fanns inte i kommunen under 20 år – nu tar det över styret.

Orosanmälningar ökar – var tionde barn berörs »»
Var tionde barn i Sverige berördes förra året av orosanmälningar till landets socialtjänster, visar nya siffror. Antalet ärenden har ökat rejält de senaste åren och allt fler av dem gäller yngre barn som riskerar att hamna i kriminalitet.

Förslaget: Matcha flyktingars kompetens mot kommuners behov »»
Migrationsverket tar inte hänsyn till kompetens eller arbetskraftsbehov när flyktingar anvisas till olika orter. Något som nu regeringen ska se över, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Elva eviga fästen har fallit – ”Vi kan nog bli en ganska vass opposition” »»
Socialdemokraterna har tappat makten i åtta av de kommuner där partiet alltid styrt. Centerpartiet förlorade nästan alla sina ”eviga fästen”. Här är listan på de 30 kommuner där samma parti alltid haft posten som kommunstyrelsens ordförande.

Debattsvepet 16 november: Kulturen dör när elever tvingas lämna kulturskolan »»
Kaos inom järnvägsbranschen, kulturskolans finansiering och behovet av en statlig e-legitimation. Det är tre av ämnena i dagens debattsvep.

”Lyssna till barnen i hemlösa familjer” »»
Med ökad fattigdom finns det risk för att hemlösheten ökar. Situationen håller på att försvåras för de mest utsatta barnfamiljerna, skriver professorerna Hans Swärd och Per Eriksson.

Utredning föreslår statliga asylboenden »»
Alla asylsökande ska bo på statliga boenden och vara skyldiga att delta i samhällsintroduktion. Det föreslår en statlig utredning.

Riksrevisionen vill att Skolverket omprövar Salsa-modellen »»
Skolverkets statistiska underlag till Salsa-värdena håller inte längre tillräckligt bra kvalitet. Något ”mer ändamålsenligt” bör därför tas fram, skriver Riksrevisionen i en kritisk rapport.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för 33-åringen »»
Trots en allvarlig psykisk störning bör den terroråtalade 33-åringen få fängelse, anser åklagaren i rättegången om mordet på Ing-Marie Wieselgren i Almedalen. Försvarssidan vill i stället att mannen får rättspsykiatrisk vård. – Det är uppenbart att det föreligger ett vårdbehov, säger advokat Staffan Fredriksson under sitt slutanförande.

Regeringens elstöd – svekdebatt och miljonklipp »»
M-kommuner i Skåne är inte nöjda med regeringens bakåtriktade stöd för höga elpriser utan kräver ett högkostnadsskydd för kommande vinter. Men för andra kommuner innebär kompensationen miljonklipp.

Rutinerna frångås – Börje Salming får egen väg i Kiruna »»
Börje Salming får en gata uppkallad efter sig i Kiruna, bestämde kommunfullmäktige i går, måndag. ”Jag föreslår att vi frångår alla rutiner”, sa kommunalrådet Gunnar Selberg (C), rapporterar NSD.

Tre kommunförsök hejas på av staten »»
I sitt delbetänkande lyfter den statliga kommunförsöksutredningen fram tre pågående projekt i Ljungby, Sundsvall/Ånge och kommunerna i Jönköpings län som särskilt innovativa och värda att följa noggrant.

Debattsvepet 15 november: ”Förklara hur väljarna kan undvika att falla för trick” »»
Myter om valet, möjligheten att söka vård i hela landet och bostadsbristen är tre av de ämnen som debatteras på tisdagen.

Vittne i rätten i Visby: ”Hotet har hamnat på en annan nivå” »»
Kan den dödliga attacken på Ing-Marie Wieselgren och planerna på att mörda Annie Lööf i Almedalen ses som ett terroristbrott? Den frågan var temat under fjärde rättegångsdagen mot den misstänkte 33-åringen.

Trots ny dom – SKR ser öppningar för kommuner som jobbmatchare åt AF »»
SKR tonar ner betydelsen av en ny dom som slår fast att det var olagligt för en kommun att ansöka om att få bli jobbmatchare åt Arbetsförmedlingen. ”Domen kan inte användas som prejudicerande utfall som ska tillämpas brett över hela landet”, säger förbundsjurist Helena Linde på SKR.

Drygt 260 styren klara – här är kommunerna där det går trögt »»
I en kommun vill det största partiet inte ta ledningen. I en annan ser Sverigedemokraterna ut att för första gången sedan 2006 förlora sitt inflytande. Just förhållandet till SD bromsar på flera håll en lösning för hur kommunen ska styras.

Låst kommunhus och stabsläge efter flera hot »»
Sävsjö kommun tvingades i fredags låsa kommunhuset, socialkontoret och en högstadieskola efter hot mot personal. Hotbilden kvarstår på måndagen – nu sätts väktare in och skolan förstärks med fler vuxna.

Tillgängliga feeds
https://www.svt.se/rss.xml ([plan9] Freguz)
http://feeds.ign.com/ign/pc-reviews?format=xml ([plan9] Tobababy)
https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml ([plan9] Josey Wales)
https://www.theguardian.com/world/rss ([plan9] hardtofindname)