[plan9] Josey Wales » https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml Hämtat: 11:07

Därför är klatschiga begreppet ”förpappring” missvisande »»
”Förpappringen” har inget med pennor och pärmar att göra, skriver krönikör Jonas Söderström.

Kommunen mäter invånarnas mående – med en enda fråga »»
”Hur var din vecka?” Den frågan besvarar anställda i Övertorneå varje fredag. Det färska pilotprojektet ska ge kommunen en bättre bild av hur de anställda mår och om politiken gör deras liv bättre. ”Halva grejen är att börja prata om hur man mår”, säger kommundirektören Anna Andersson.

Debattsvepet: ”Unga kan begå grova brott utan risk att låsas in” »»
Inlåsning eller barnpolitiskt råd? Vad som fungerar bäst mot gängvåld debatteras i dag. Hyrpersonal och Norrköpings symfoniorkester engagerar också.

”Det krävs en statlig satsning på primärvården” »»
Trots att regeringen utlovat en omfattande utbyggnad av primärvården går utvecklingen snarare i motsatt riktning, skriver debattörer från Läkarförbundet och Riksförbundet Hjärt Lung.

M vill förändra vetot för vindkraft »»
Moderaternas partiledning vill att det kommunala vetot för vindkraft görs om. Nuvarande process fördröjer utbyggnaden. Förslaget kan vålla debatt på partiets stämma i oktober.

Kommunens miss – delade ut felaktiga p-böter »»
Har du parkerat fel i Gnosjö de senaste åren? Då kan du ha rätt att få pengarna tillbaka. Orsaken är att kommunen inte haft laglig grund att utfärda böterna, rapporterar P4 Jönköping.

M-topp: Krävs något liknande undantagstillstånd »»
Regeringen bör genast införa en tillfällig lagstiftning som gör det möjligt att låsa in dem som skjuter runt om i Sverige, anser Sven Gustafsson (M), kso i Haninge. ”De här killarna är ju välkända av polisen, så det här är ingen rocket science”.

Friad i domstol – fångad av Södertäljes bakgrundskontroll »»
Runt 60 personer har hittills fastnat i Södertäljes omstridda bakgrundskontroller av samtliga anställda. De har fångats upp i en systematisk jakt på åtal och domar för grövre brott. Även en friande dom har lett till avslutad anställning. ”Det räckte för oss”, säger hr-direktör Johan Lefverström.

Lista: Kommunerna där gymnasiebehörigheten sjunker »»
Andelen gymnasiebehöriga sjunker i 129 kommuner. I en handfull av dessa blev var tredje grundskoleelev i våras inte behörig att söka ett nationellt gymnasieprogram. DS har hela listan över andelen behöriga i varje kommun.

Hård kritik mot slopade stadsmiljöavtal: ”Helt fel prioritering” »»
Tidöpartierna stryper stödet till kommuner och regioners satsningar på hållbara stadsmiljöer. ”Beklagligt”, tycker Nybros toppolitiker. ”En katastrof”, säger Stockholms trafikborgarråd. 
Klimatkommunernas ordförande varnar för stora risker med att halka efter näringslivets omställning.

Debattsvepet: ”De riktade statsbidragen är dysfunktionella” »»
Gör om systemet för statsbidrag, skriver moderater. På debattsidorna också kritik mot regeringens budget från byggföretag, regionpolitiker i Kalmar och Innovationsföretagen. Föräldrapolitik är ett annat ämne i flera debattartiklar.

Toppkommunernas tips: Så jobbar vi med Agenda 2030 »»
Har ni svårt att lyckas med Agenda 2030-arbetet? Här ger tre kommuner som toppar DS rankning sina bästa tips.

”Skolan måste ses som en del av samhället” »»
Kommunala ekonomiprognoser har drag av postapokalyps och vi ser hur förslagen om att lägga ned skolor mångfaldigas, skriver debattörer från Hela Sverige ska leva.

MTR svänger – stämmer inte lokförare »»
Lokförarna stämdes för att ha brutit mot kollektivavtalets fredsplikt när de gick ut i vild strejk i våras. Nu dras majoriteten av stämningarna tillbaka.

Regionen går mot strömmen – minskat hyrnotan med 188 miljoner »»
Kostnaden för inhyrd vårdpersonal stiger i princip i alla regioner. Nu vill SKR se krafttag för att vände den negativa trenden. Två regioner vidtog i början av året omfattande åtgärder för att bryta beroendet – med olika resultat.
• Lista: Så mycket ökade kostnaderna för hyrpersonal

Åtta frågor om dygnsvila och undantag – detta gäller »»
Kan arbetsgivare göra undantag från de nya reglerna om dygnsvila? Och vad gäller då? DS reder ut.

Kommuner redo för nya dygnsvilan – men Nyköping gör undantag »»
Den 1 oktober börjar de nya reglerna för dygnsvilan gälla. Dagens Samhälle har frågat tio kommuner om planerna på att förhandla fram ett undantag.
“Nej, nej, nej!“, säger en hr-chef.

Utredare: Ge kommunerna mer makt över kulturpengarna  »»
Kommunerna ska få mer att säga till om när det gäller de statliga pengarna till kulturverksamhet, föreslår utredaren Mats Svegfors. ”Vi ser möjligheterna till ett nytt vägval i kulturpolitiken”, säger han.

Dödsfall, förstörda hus och vägar – tio skred som drabbat Sverige »»
Ras, skred och slamströmmar är snabba massrörelser i jord eller berg. I Sverige har sådana händelser orsakat dödsfall och omfattande förstörelse på byggnader och infrastruktur. Klimatförändringarna ökar riskerna. Här är 10 dramatiska jordrörelser från de senaste 75 åren.

Regionen blöder pengar – varslar 700 medarbetare »»
Region Sörmlands ekonomi läcker kraftigt. Nu varslas 700 medarbetare och anställningsstopp införs. Målet är att spara en halv miljard kronor. Men det räcker inte.

Många kommuntoppar har varit scouter – ”Bra utbildning i ledarskap” »»
Var tredje kommunstyrelseordförande har varit med i Scouterna, enligt en ny undersökning.

Minstingarnas Agenda 2030-kritik: ”Mycket urbana perspektiv” »»
Geografi och demografi väger tungt i Agenda 2030-arbetet. De små kommunerna i botten av DS rankning kämpar i motvind – med brist på pengar och personal.

Debattsvepet: ”Farsen om Slussenbygget måste få ett slut” »»
Slussenbygget, svenska reningsverk och minskade bidrag studieförbunden är något av det som diskuteras i dagens debattsvep.

”Skärpta EU-krav kan straffa svenska reningsverk” »»
Risken finns att svenska kommuner inte kan bygga ut sina vattenreningssystem, något som kan hota kommunens möjlighet att växa, skriver Jessica Polfjärd (M) och Elisabeth Unell (M).

Kommunanställd betalade ut miljoner fel »»
En anställd i Uddevalla kommun är misstänkt för att medvetet ha betalat ut miljontals kronor i felaktiga försörjningsstöd, rapporterar lokala medier.

Han AI-granskar alla kommunala fakturor »»
Entreprenören Jens Nylander samlar just nu in alla fakturor från samtliga kommuner i landet. Tanken är att granska dem med hjälp av AI.

Vårdpersonal i Gävleborg kan få kroppskameror »»
Politikerna i Region Gävleborg vill ge vårdpersonal möjlighet att använda kroppskameror, i syfte att öka deras trygghet. 

SGI om skredrisken: ”Väldigt viktigt att kommunerna är medvetna” »»
Längs Göta älv-dalen är risken för skred så stor att staten betalar hela kostnaden för förebyggande åtgärder. Stormen Hans visade dock att skred inte kommer att inträffa bara i riskområden – och det saknas kunskap i många kommuner. ”Behövs mer kompetens och utbildning", säger Per Bolin på SGI.

Färre mål blev nyckeln till framgång – ”Det här är bara början” »»
För fyra år sedan började Mölndal städa bort alltför detaljerade och kolliderande mål. Nu toppar kommunen DS Agenda 2030-rankning – och funderar på att vända upp och ner på hela budgetprocessen. ”En spännande tanke som Kommunsverige kanske inte är mogen för”, säger kommunalrådet Merjem Maslo (M).

Sjukvården håller liv i faxen – här finns flest »»
Den ihärdiga tron på faxens definitiva hädangång har inte full täckning – än. Många myndigheter har tagit farväl men sjukvården håller den vid liv.

Debattsvepet: ”Mindre statliga bidrag till vården är bra” »»
Statligt stöd till regionerna, bilförbud i städer och musik i skolan är några av de ämnen som debatteras på tisdagen.

Hela listan: De är bäst på Agenda 2030-arbetet »»
En hel del kommuner halkar efter och har rejäl uppförsbacke kvar till målet Agenda 2030. Men i toppen händer grejer – där har skett rockader, visar Dagen Samhälle årliga rankning av Kommunsveriges hållbarhetsarbete.
• Lista: Så ligger din kommun till för att nå de globala målen.

Han kliver av som språkrörskandidat »»
Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo kandiderar inte längre till språkrör i Miljöpartiet. Därmed återstår tolv kandidater varav två kommunalråd.

Luleå slipper betala bedragare halv miljon – bank satte stopp »»
Luleå slipper betala över en halv miljon kronor till bedragare som skickat både bluffaktura och ett fejkmejl som såg ut att komma från kommunstyrelsens ordförande, Carina Sammeli (S).

Så avslöjades bluffande lärare – ”Viktigt att hjälpas åt” »»
Flera kommuner har polisanmält en man som satt i system att ta anställning som lärare för att sedan försöka bli utköpt på grund av påhittade sexrykten. I Kungälv lyckades han, men på andra håll blev han avslöjad.

Länsstyrelsen varnade kommunen för skredrisk »»
Länsstyrelsen varnade Stenungsunds kommun om riskerna för att bygga i det skreddrabbade området redan för tre år sedan, rapporterar P4 Väst.

Satsning på presentkort ska ge babyboom »»
Ett presentkort att handla för i stadens butiker. Det vill kommunledningen i Borgholm belöna barnafödande med under 2024. Men oppositionen häpnar. 

Lista: Bristerna på sajten som kan ge dryga böter »»
Offentliga webbplatser och appar bryter ofta mot lagen, visar myndigheten Diggs tillsyn. Det kan ge dryga böter för kommunen, men drabbar ytterst medborgarna.
• Upphandla smart – så gör du.
• De sex vanligaste tillgänglighetsbristerna.
• Därför kan en tillgänglig sajt spara skattepengar.

SBB:s skolfastigheter nu under utländsk kontroll »»
Samhällsbyggnadsbolaget släpper sitt majoritetsägande i Educo, där SBB:s alla skolfastigheter finns. Educo kommer inte längre vara ett dotterbolag till SBB, utan stå under kanadensiska Brookfields kontroll.

Rapport: Strateger hinner inte jobba strategiskt »»
De kommunala strategerna blir allt fler. Ofta saknar de dock tid att vara strategiska och har inte alltid tydliga mål, visar en forskningsrapport. ”De ges stort ansvar, men inte så bra förutsättningar”, säger professor Sara Brorström.

Kollapsen på E6: ”En pulsåder har gått av” »»
Effekterna av det enorma jordskredet i Stenungsund och den avklippta E6:an kan bli stora. För kommunen, näringslivet och Västsverige.

Debattsvepet: ”Höj ambitionerna så att färre barn dras in i våldet” »»
Åtgärder för att förhindra att barn dras in i det dödliga våldet prioriteras bort, skriver liberal. Andra debattämnen: kostnader för hyrläkare och klimatet.

Bolagen som vann hyrupphandlingen – hela listan »»
Dedicare, Läkarjouren i Norrland, Svensk Vårdsupport samt Transmedica är några av de 32 bolag som kommer att få teckna avtal med regionerna om att leverera hyrläkare och hyrsjuksköterskor. DS har hela listan.

Lagkrav på bemannade skolbibliotek 2025 »»
Från och med 2025 kommer det att vara lag på att alla skolor ska ha bemannade skolbibliotek. ”Sverige befinner sig i en läskris”, säger skolminister Lotta Edholm (L).

L-toppar om första året med SD: ”De är människor som alla andra” »»
De tidigare ärkefienderna L och SD styr numera tillsammans i 13 kommuner. Hittills håller det överallt – men inte utan diskussioner. ”SD är fantastiskt bra”, säger en ledande L-politiker.• Känsliga frågorna • Då är man överens • Kaffebryggarens roll

Snäppet värre att symfonikerna spelar med Tomas Ledin »»
Vi borde prata mer om den styrning av kulturen som sker helt öppet i kommuner och regioner, skriver Po Tidholm.

Bara var tredje offentlig sajt tillgänglig: ”Går alldeles för sakta” »»
Fem år efter DOS-lagen klarar de flesta offentliga webbplatser fortfarande inte kraven på tillgänglighet. Särskilt de offentligt ägda bolagen ligger dåligt till. ”En del vet inte ens om att de har lagkrav på sig”, säger tillgänglighetsexperten Johan Kling.
• Så många kommuner och regioner klarar tillgänglighetstestet.

Staten hotar ta över – då gör Kirunas skolor en omstart »»
Nya Raketskolan i Kiruna hotas om en vecka av statligt övertagande på grund av misskötsel. I det läget kallar skolchefen i Kiruna till Framtidskonferens. ”Vi ville slänga upp alla galna idéer i luften”, säger Viktoria Björklund. Nu har hon skrivbordet fullt med post-it-lappar om hur lärarkrisen ska kunna lösas.

Debattsvepet: ”Skolan orsak till adhd-krisen i psykiatrin” »»
Vi måste reformera skolan i grunden, menar psykiatriker Johan Söderlund. Svepet handlar också bland annat om budgeten, bostadsbyggande och biståndsbeslut

”Slopat stöd till föreningar ökar inte integrationen” »»
Tror regeringen och Johan Pehrson (L) verkligen att människor blir mer svenska av mindre föreningsliv, undrar Amani Loubani (S) och Sara Kukka-Salam (S).

Beslut: Klart vilka företag som får hyra ut vårdpersonal »»
Nu är det klart vilka företag som får leverera hyrpersonal till regionerna – om kammarrätten ger grönt ljus till att teckna avtal.

Uppgörelse klar om direktörsbråket: ”Hisnande summa pengar” »»
Kommundirektörstvisten i Ekerö är löst. SKR och Vision har nu gjort upp på central nivå. Men det blir dyrt för kommunen. ”Det känns bedrövligt när så mycket skattepengar går åt”, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S).

Han blir ny stadsdirektör i Södertälje »»
Magnus Gyllestad föreslås som ny stadsdirektör i Södertälje kommun. Han har nu den positionen i Haninge.

Experten på tillit: Därför ska chefer berätta om sina fel »»
Om ledaren själv vågar erkänna misstag och brister lockas nyttiga kritiska röster fram: anställda blir modigare och arbetsplatsen effektivare. Det påstår forskaren Louise Bringselius som slår ett slag för ”psykologisk trygghet” – motsatsen till tystnadskultur.
Men chefen måste kunna skilja på enkla och intelligenta fel.

Agenda 2030-samordnaren anar ljus i mörkret: ”De har tagit sig an utmaningen” »»
Det är halvtid i Agenda 2030 och Sveriges nationella samordnare Gabriel Wikström är missnöjd. Omställningen går långsamt, krisinsikten är för dålig och ambitionsnivån för låg. Ändå tycker han att det finns ljusglimtar – i kommunerna.

Ivo: Boende på LSS inlåsta och övervakade »»
Boende som hålls inlåsta, som övervakas och avlyssnas dygnet runt – det finns omfattande problem på landets LSS-boenden, konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Hos 80 av 90 granskade gruppbostäder upptäcktes brister.
– I viss mån är det institutionsliknande verksamheter vi kommer ut till, säger Lars Rahm, enhetschef på Ivo.

Göteborg säger nej till anmälningsplikt »»
Göteborg blir landets första kommun att klubba igenom att anställda inte kommer att riskera jobbet om de inte anmäler papperslösa, rapporterar Göteborgs-Posten.

Debattsvepet: "S försvårar för nya gruvor i Sverige" »»
S ger samerna vetorätt mot gruvor, tycker KD. Också i dagens debatt: SBABs chefsekonom om hur Riksbanken felbedömer inflationen och professorer om budgetens dråpslag mot glesbygdskultur.

”Redovisa inköp som öppna data för att få fler anbud” »»
Alla regioner och kommuner bör sätta ett tydligt mål i sina verksamhetsplaner för 2024 om att publicera öppen leverantörsreskontra, anser Fredrik Eriksson, Nationell dataverkstad.

”Utveckla offentliga upphandlingar av tjänster” »»
Många företag, inte minst inom tjänstesektorn, upplever offentliga upphandlingar som såpass krångliga att de väljer att avstå, skriver debattörer från flera branschorgansationer.

”Även cykeln är en del av regionens beredskap” »»
Vi är illa förberedda på att springa med packning och kånka bårar. Om fler cyklar stärker det folkhälsan – och därmed vår beredskap, skriver Gustav Hemming (C), i en replik.

ANALYS. Tuta och kör – nu blundar finansministern för reglerna »»
På en slide i budgetpresentationen uppmanar finansministern kommuner och regioner att bryta mot kommunallagens intentioner. Budgetera underskott. Det är en lätt väg att välja – men farlig.

Social dumpning i över hundra kommuner »»
Var tredje kommun uppger att andra kommuner har dumpat bostadslösa invånare hos dem. Det visar en enkät som Boverket gjort åt en nu nedlagd statlig utredning.

Ministern om segregationen: ”Värre än vi anade” »»
Utanförskapet leder till att människor tappar hoppet om framtiden, säger Johan Pehrson i en kommentar till Dagens Samhälles granskning av segregationen.

”För lite pengar och felprioriteringar” – lokala toppar tycker till »»
Beröm för inflationsbekämpning och pengar till välfärden. Kritik för neddragningar, migrationspolitik och uteblivna satsningar på bostadsbyggande. Dagens Samhälle har talat med lokala toppolitiker om regeringens budget.

M-topp: Kommunerna får för mycket »»
Region Skåne planerar att lägga en minusbudget för nästa år. Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, är kritisk till att den största delen av regeringens utökade statsbidrag går till kommunerna. 

Rykten om sexbok i förskolan: ”Desinformation” »»
Det sprids rykten på sociala medier om att förskolor bedriver sexualundervisning, rapporterar flera medier.

Snabbguide till budgeten – viktigaste bitarna »»
Sveriges ekonomi är under press och den budget som i dag presenterats i sin helhet är återhållsam, enligt finansminister Elisabeth Svantessons egen beskrivning. Här samlar Dagens Samhälle de viktigaste nyheterna som påverkar kommuner och regioner.

Debattsvepet: Högern slaktar oss mot sina egna väljares vilja »»
Tidöpartierna anklagas från flera håll för kulturslakt – men anser själva att de gör ett bra jobb med ekonomin. Samtidigt har Centerpartiet en plan för att nå en bred energiöverenskommelse. Det är några ämnen i dagens debattsvep.

Ministern om krigshotet: ”Vi vet inte hur lång tid vi har på oss” »»
Det är hög tid att svenska kommunpolitiker prioriterar beredskapen inför krig, anser ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M). Själv har han mat för flera månader i sin jordkällare. ”Men vid ett väpnat angrepp kommer jag inte att häcka hemma utan vara på försvarsdepartementet.”• Så mycket höjs statsbidraget för att stärka civila försvaret.

”Regeringens satsning på civilförsvaret räcker inte” »»
Tillskottet till kommunal räddningstjänst och upprustade skyddsrum är inte i närheten av vad som behövs, skriver Clara Lindblom (V), ordförande i Storstockholms brandförsvar.

Regeringen: Dubbelt så dyrt bryta upphandlingsregel »»
Snart blir det hårdare tag mot dem som gör otillåtna direktupphandlingar. Regeringen vill att sådana fel ska kunna leda till 20 miljoner i böter, dubbelt så mycket som tidigare.

Kommun hyr byggnad av kommunalrådets man – krav på granskning  »»
Karlskrona kommun hyr sedan i somras en tom fastighet som ägs av ett bolag som kommunstyrelsens ordförande har intressen i. Planen är att på sikt köpa den. Nu kräver oppositionen en extern och oberoende utredning.

Lista: ”För lätt att låna” – så många söker skuldsanering i din kommun »»
Rekordmånga och allt fler unga är i ekonomisk knipa. Trycket på Kronofogdens skuldsanering är högre än någonsin. Även kommunernas rådgivare har fullt upp.

Forskaren om klyftorna: Börja i andra änden! »»
Det är svårt att bygga bort segregationen. Börja hellre med att satsa på mer blandade skolor, uppmanar forskaren Martin Grander.

Ökad segregation när flyktingar hamnade i usla bostäder »»
Flyktingkrisen gjorde Avesta till en segregerad kommun. En viktig förklaring finns i ett område med hyreshus som länge var i väldigt dåligt skick. ”Man blev mörkrädd när man såg hur trappuppgångarna såg ut.”

Debattsvepet: ”Så hindrar vi dömda unga från att återfalla i brott” »»
Bra utslussning är central om dömda ungdomar ska sluta begå brott, skriver professor i kriminologi. Klimat, energi och folkhögskolor är andra debattämnen i dag.

”Kommunerna saknar stöd från staten i klimatarbetet” »»
Klimatkommunernas styrelse vill se tydliga satsningar på kommunerna i regeringens budget, skriver Evelina Fahlesson (S) och Jacob Högfeldt (M).

Bråk om omställningsstöd till domstol »»
Omställningsstödet för den tidigare kommunstyrelseordföranden i Uppvidinge blir nu en fråga för förvaltningsrätten.

”Upphandlingar och trafikavtal måste ständigt omprövas” »»
Det stämmer att de regionala kollektivtrafikmyndigheternas upphandlingar och trafikavtal påverkar kompetensförsörjningen, skriver debattörer från Svensk Kollektivtrafik i en replik.

Kommun polisanmäler efter bjudresa till Danmark »»
Tranemo kommun har lämnat in en polisanmälan efter en bjudresa med mat och alkohol i Köpenhamn, rapporterar Borås Tidning.

Lockbetet som ska få fler att skaffa yrkesbevis »»
Karlstad satsar drygt 200 000 kronor på att få fler undersköterskor att ansöka om yrkesbevis.

Uppsala folkomröstar om byggande – unik situation efter rörigt val »»
En folkomröstning om en reviderad detaljplan och en begäran att regeringen ska godta en helt ny princip för när fyrspårsavtalet ska anses uppfyllt. Det rör på sig i Uppsalas kommunalpolitik.

Lista: Sverige dras isär – växande klyfta i 197 kommuner »»
Sedan 2015 har 197 av landets kommuner blivit mer segregerade. I 74 är fenomenet nu betydande. ”Det är bisarrt att det fick bli så här”, säger den ledande politikern i Sveriges mest segregerade kommun.
• Lista: Så ser det ut i din kommun.

Uppgifter om ungdom läckte från socialtjänsten »»
Skyddade uppgifter om en ung person i behov av vårdinsats läckte från socialtjänsten i Nordmalings kommun, rapporterar Västerbottens-Kuriren

Utmaningen: Hitta tusentals som vill rätta prov »»
Central rättning av skolans nationella prov går att tidigarelägga ett år. Men det hänger på att Skolverket kan hitta några tusen lärare som åtar sig extrajobbet att rätta alla proven. Skolverket vill därför ta hjälp av bemanningsföretag.

Socialchefer larmar om personalbrist: ”Då blir uppdraget omöjligt” »»
Rekordmånga socialchefer tycker att det är svårt att rekrytera och behålla personal, visar en ny rapport. ”Politikerna förväntar sig mycket, mycket mer av socialtjänsten än vad man är beredd att betala för”, säger Visions ordförande Veronica Magnusson.

Debattsvepet: ”Regeringen måste ta ansvar för sin finansiering av vården” »»
Regeringens budgetbesked om välfärden om väcker debatt. Anna Maria Corazza Bildt meddelar att hon lämnar (M). Klimatpolitik är en annan fråga på dagens och den gångna helgens debattsidor.

Wallenskog förbryllad av regeringens besked: ”Märkligt” »»
Höjda statsbidrag med 10 miljarder är en hyfsad nivå, fast mer borde gått till regionerna, tycker SKRs chefsekonom Annika Wallenskog. Regeringens råd till utsatta kommuner och regioner att budgetera underskott är hon kritisk till.

”Röd symbolpolitik har gett röda siffror i Järfälla” »»
Vänsterstyret i Järfälla måste lägga fokus på att stoppa slöseriet, inte kräva mer pengar av andra, skriver Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) i en replik till Eva Ullberg (S).

Kartläggning: Så ska regionerna spara sig ur krisen – ”Vänder på varje sten” »»
På fredagen kom beskedet om ytterligare 10 miljarder kronor i generella statsbidrag till kommuner och regioner. I regionerna pågår redan arbetet med att pressa kostnaderna, visar DS enkät till ekonomidirektörerna i landets regioner. ”Klart att invånarna kommer märka av besparingarna” säger Angelica Katsanidou (S).• Kartläggning: Så ska regionerna spara.

Tio extra miljarder till välfärden »»
De generella statsbidragen till kommuner och regioner stärks med 10 miljarder kronor i årets budget. ”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.

”Alla varningsklockor ringer” – kommun i borgen för lyxhotell »»
Statliga Norrlandsfonden och Almi har hoppat av. Affärsidén bygger på hemliga finansiärer och ett avtal som få har sett. Nu krävs kommunal borgen för att rädda lyxhotellsatsningen. Politiska majoriteten ser en unik möjlighet – oppositionen ser naiva drömmar.

MP vill behålla två språkrör »»
Det var jämnt, men Miljöpartiets rådgivande omröstning om språkrörsmodellen slutade med att ombuden vill behålla två språkrör.

Tillgängliga feeds
https://www.svt.se/rss.xml ([plan9] Freguz)
http://feeds.ign.com/ign/pc-reviews?format=xml ([plan9] Tobababy)
https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml ([plan9] Josey Wales)
https://www.theguardian.com/world/rss ([plan9] hardtofindname)