[plan9] Josey Wales » https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml Hämtat: 06:43

Domstol: Fel av kommun att kampanja mot en gruva »»
Östersunds kommun gjorde fel när man gick in med pengar för att stötta Bergs kommuns kampanj mot en gruva. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom, med motiveringen att gruvdrift inte är en kommunal angelägenhet. 

Läkarförbundet: ”Nu börjar superförhandlingsåret” »»
Kompetensförsörjningen är regionernas ödesfråga. Det hoppas Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale att arbetsgivarparten SKR håller färskt i minnet när avtalsrörelsen nu drar i gång.

Listan: Här är Vårdförbundets krav inför avtalsrörelsen  »»
Arbetstiden är viktigast för Vårdförbundets medlemmar. Det konstaterar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i samband med att förbundet under fredagen lämnar över sina yrkanden inför kommande avtalsrörelse.

Minskad arbetsbelastning viktigast för lärarfacket »»
Reglerad undervisningstid är Sveriges Lärares viktigaste krav i den avtalsrörelse som nu sparkas igång. 
– Vi vill få ner arbetsbelastningen, säger ordföranden Anna Olskog.

SKR vill rensa bland lokala avtal – ”En enorm mängd” »»
Nu har arbetsgivare och fackliga organisationer i kommuner och regioner växlat yrkanden inför nästa års avtalsrörelse. SKR och de kommunala företagens organisation Sobona vill rensa upp bland lokala avtal, se över OB-ersättningar och gärna få till en lång avtalsperiod.

Ny överenskommelse – SKR ska stötta socialtjänstens omställning »»
Regeringen och SKR har ingått en överenskommelse om att stötta kommunerna när den nya socialtjänstlagen införs. Arbetet finansieras nästa år med 20 miljoner kronor.

ISP-krav kan stoppa mångmiljardfabrik i Västernorrland »»
Kinesiska PTL kan ”omöjligt” uppfylla de myndighetskrav som ställs på mångmiljardinvesteringen i Timrå. Vad det rör sig om är hemligt för alla utom företaget. Nu kan frågan hamna hos regeringen.
– Jag är självklart besviken, säger kommunstyrelseordförande Stefan Dalin (S).

Åtta på nytt chefsjobb – här är veckans hetaste rekryteringar »»
Nya ledare tar över. Här är veckans chefstillsättningar i kommun- och regionsektorn.

Regeringen öppnar för slopat veto mot uranbrytning »»
Tidigare i år tillsatte regeringen en snabbutredning för att göra uranbrytning tillåtet i Sverige. Nu går man vidare med planerna att slopa förbudet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ny enkät belyser Karolinskas tystnadskultur »»
Årets medarbetarundersökning stärker bilden av en tystnadskultur på Karolinska universitetssjukhuset. 64 procent svarade att de det senaste halvåret varit tysta inför en problematisk situation, ofta beror tystnaden på rädsla för konsekvenser.

Anna Tenje: ”Reformen mer populär än vi trodde den skulle bli” »»
Årets succé tycker äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje att hon själv bidragit till. Hon lyfter också fram en forskare som på sina fem fingrar har en mirakelkur mot demens. 

Debattsvepet: ”Den europeiska elmarknaden gynnar oss alla” »»
Tysklands ambassadör argumenterar för sammankopplad elmarknad. Regeringens utredare vill ge svaga elever extra undervisning. Det är två ämnen i dagens debattsvep.

Akademiker vill korta arbetstiden med flexibla konton »»
En satsning på arbetstidskonton och karriärtjänster samt löneökningar på 4,2 procent – det vill Akademikerförbundet SSR ha i nästa års avtalsrörelse. I dag lämnas yrkandena till arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner samt Sobona.

Länsstyrelser gör tummen ner för skrotat strandskydd »»
Regeringen vill skrota strandskyddet för mindre sjöar och vattendrag. Förslaget får allehanda kritik av länsstyrelserna – flera vill ha kvar en fredad zon.
SKR tillstyrker ”principen” men anser att konsekvenserna är otydliga.

”Kommunerna behöver kroka arm med Arbetsförmedlingen” »»
Vi vill inspirera fler att hitta lösningar tillsammans för att lösa kompetensförsörjningen, skriver debattörer från Arbetsförmedlingen Syd och Trelleborgs kommun.

Skåne skjuter upp start för Millennium »»
Region Skåne skjuter upp införandet av sitt Millennium, kallat SDV. Det meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Dom: Lista på ”kriminella” hvb-hem hemlig »»
Stockholms stad får inte ut rapporten över 18 hvb-hem som enligt polisen drivs av personer med kopplingar till gängkriminalitet, enligt en dom i kammarrätten.

Boverket: Färre bostäder behövs – men här måste det byggas mycket »»
Boverket skruvar ner sin prognos över antalet hus och lägenheter som måste byggas kommande tio år. Men behovet av bostäder är mycket ojämnt fördelat över landet: Från 0 till 237 320.
• De tio arbetsmarknadsregionerna med störst byggbehov

IMY: SKR:s nationella databas med väntetider olaglig  »»
Sveriges Kommuner och Regioners nationella databas över väntetider i vården saknar stöd i dataskyddsförordningen. Men Integritetsskyddsmyndigheten ger SKR en frist på två år för att vidta åtgärder. 

Wallenskog petas från programberedning: ”Jag har varit naiv” »»
Efter beskedet att SKR:s chefsekonom ska ta uppdrag för pr-byrån Gullers grupp efter pensionen blir hon av med uppdraget att leda en av SKR:s programberedningar nästa år. 
– Det är helt rätt, säger Annika Wallenskog.

Björn Eriksson: Därför är statsbidrag bättre än SKR »»
Regeringen skrotar två avtal med SKR, nu blir det Socialstyrelsen roll att omvandla dem till riktade statsbidrag. Generaldirektör Björn Eriksson ser en möjlighet att ”stimulera” regionernas arbete.

SKR-chef om brutna överenskommelserna: ”Inga stora förändringar” »»
Att bryta överenskommelserna med SKR ”renodlar, förenklar och förbättrar” styrningen av vården, enligt sjukvårdsministern. Enligt Läkarförbundet är det ett paradigmskifte. Enligt SKR:s avdelningschef Johan Kaarme förändras mycket lite: samma parter fortsätter med samma dialog.

Anja Clausin: Fler anbud är årets överraskning »»
2025 upptäcker fler den kraft som finns i de offentliga inköpen. Det hoppas Anja Clausin på Upphandlingsmyndigheten. Bäst 2024 var en workshop om kategoristyrning.

Debattsvepet: ”Socialdemokraterna kör storstäderna i botten” »»
Sveriges storstäder behöver mer moderat politik, menar moderater. Svepet handlar också bland annat om levnadsvanor, pappersindustrin och företagande i skolan.

Regionerna dåligt förberedda för terror och krig – ”Så klart inte bra” »»
Bara tre regioner kan i dag öka sin vårdkapacitet så mycket att de i krig eller vid en terrorattack skulle kunna ta emot ett stort antal skadade. Det visar en enkät som Socialstyrelsen nyligen gjort.
– Att erbjuda kompetensutveckling är en lågt hängande frukt, säger myndighetens beredskapschef Taha Alexandersson.

”Brist på praktikplatser hotar kompetensförsörjningen” »»
Jag hade kö till flera av skolans yrkesprogram men tvingades säga nej till elever på grund av bristen på APL-platser, skriver Peter Varma, rektor på Praktiska gymnasiet Norrköping.

Gävleborg går mot strömmen: Ser möjligheter när SKR-avtal avslutas »»
Regeringens beslut att lämna två tunga överenskommelser med SKR tas emot olika av regionerna. Bra, enligt Gävleborgs Jennie Forsblom (KD). Helt fel, enligt de flesta andra.

Nya styrets första åtgärd: Säger upp kommundirektör »»
I måndags tog Kvartetten makten i Norrköping. I går blev kommundirektören Anna Selander uppsagd. En rad ytterligare förändringar är att vänta, enligt kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Tung L-profil lämnar: ”Jag är öppen inför nya utmaningar” »»
Lundapolitikern Philip Sandberg avgår nästa år som oppositionsråd. Liberalerna tappar därmed en av sina största profiler inom kommunpolitiken. 
”Jag ska inte bli kvar i samma roll för tid och evighet”, skriver han på Facebook.

Hållbarhetschef: Fossilfritt Sveriges samordnare är årets person »»
Årets succé är återbruk och den bjussiga stämningen i det snåriga CSRD-arbetet. Det tycker Lisa Järner, chef för Mölndals stads enhet Samordning för hållbarhet.

Regeringen: Ivo måste skärpa arbetet mot välfärdskriminalitet »»
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) får ett tydligare uppdrag när det gäller att motverka oseriösa aktörer i välfärden. Äldreminister Anna Tenje (M) pekar särskilt ut äldreomsorgen som ett område med problem.

Efter petningen: Hon blir ny hr-direktör på Karolinska »»
Efter drygt 1,5 år och tre tillförordnade direktörer har Karolinska åter hittat en ordinarie hr-direktör i Kriminalvårdens Lena Hadad.

Förslag: Enklare ge information om barn i riskzon »»
För att stärka säkerheten i skolan ska polis och socialtjänst få dela information om elever som är kriminella eller riskerar att bli det, enligt en ny utredning.

SKR: Nu ska effekterna av kortare arbetstid utredas  »»
Kraven på arbetstidsförkortning ökar inom offentlig sektor. Men det saknas en ordentlig analys av effekterna. Det anser SKR som nu ska tillsätta en utredning som på djupet ska analysera hur kommuner och regioner skulle påverkas.
Men organisationen är redan på förhand skeptisk till kapade jobbveckor.

Kommunal vill bort från individuell lönesättning »»
Kommunal kräver 4,2 procent i löneökningar eller minst 1 200 kronor mer i månaden. Facket vill nu röra sig bort från den individuella lönesättningen.
– Det har lett till en skev maktbalans, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.
Nämnden som beslutar om dispensen från dygnsvilan vill Kommunal avskaffa.

Skolinspektionen har inte fått in viten på fem år »»
Under de senaste fem åren har Skolinspektionen inte fått in några pengar i vite från skolor som de anser ha misskött sig, rapporterar Ekot.

Debattsvepet: ”Vi saknar beredskap för alla de hälsorisker som kommer med AI:s intåg” »»
Artificiell intelligens har många fantastiska tillämpningar på folkhälsoområdet – men riskerna talas det för lite om, anser psykolog. Skola, tandvård och julgranar är andra debattämnen.

Hur mycket förändring är lagom? »»
Kraven på förändring duggar tätt över kommuner och regioner. Organisationsforskaren Johan Alvehus vid Lunds universitet reder ut vilken sorts organisationsförändring som egentligen ger något – och vilken man lika gärna kan låta bli. Lyssna hos Spotify eller Podcaster.

”L vill flytta fokus från nedskärningar i skolan” »»
Skolan behöver färre riskkapitalister, fler lärare och bättre stöd till dem som har det svårast. Det är socialdemokratisk skolpolitik, skriver Åsa Westlund (S) i en replik.

Läkarna: ”Väldigt glada” över skrotade avtal mellan stat och SKR »»
Uppdaterad. Beskedet att regeringen slopar två stora överenskommelser mellan stat och SKR välkomnas varmt av Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin (Sfam).

Var femte sjuksköterska överger regionerna inom tre år »»
Omkring 20 procent av sjuksköterskorna byter från regional till kommunal eller privat arbetsgivare under sina första tre år i tjänst, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Kso ska betala tillbaka arvode – fortsatt hot om extraval »»
Årjängs kommunstyrelseordförande Jonas Ås (KD) ska betala tillbaka arvoden han fått på felaktiga grunder. Samtidigt kräver flera partier hans avgång och står fast vid hotet om extraval om han inte avgår. 

Henriksson inte orolig: ”SKR fortsätter träffa överenskommelser med regeringen” »»
Regeringen bryter två stora överenskommelser och pekar på SKR:s olämplighet som partner. Men ordförande Anders Henriksson (S) tror inte alls att regeringen är på väg att göra slut med SKR och skrota överenskommelser som styrmetod.

Jarl bortröstad – nytt styre i Norrköping »»
Norrköping har fått nytt styre och budget. Kvartetten S-L-KD-C tog på måndagens fullmäktige åter makten. Sophia Jarl (M) tvingas till sist bort som kommunstyrelsens ordförande. 

Maktskifte i Klippan skjuts upp ännu en gång »»
På måndagen gjorde oppositionen i Klippan ett andra försök att avsätta styret. Inte heller denna gång lyckades det. Styret begärde minoritetsåterremiss. Nu ser frågan ut att avgöras på ett extra fullmäktige i januari. 

Jonas Trolle: ”Vi måste bryta den olyckliga våldsutvecklingen” »»
Att man även i andra länder fått upp ögonen för att det går att förebygga extremism och terror, det är årets succé, enligt chefen för Brottsförebyggande rådet. Hans besvikelse är mer personlig, liksom årets överraskning.

Ingen HD-prövning av femårings död »»
Den femårige pojken lyckades ta sig ut från hvb-hemmet i Hagfors och hittades senare död i en närbelägen å. Nu fastställs den friande domen mot två anställda på hemmet.

Debattsvepet: ”Könsskillnader i utbildning påverkar ideologi och familj” »»
Könsskillnader i utbildning ritar om den politiska kartan, skriver forskare. Andra debattämnen: våld mot socialsekreterare och makten över skolan.

”Tio saker jag lovar att inte göra när M tar över” »»
När jag läser igenom Socialdemokraternas budget slås jag av att det är dags att banta Stockholm, skriver Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Kommunakuten: En tredjedel av kriskommunernas miljoner fryser inne »»
Kommuner och regioner går miste om 231 av 750 tillgängliga stödmiljoner från regeringens kommunakut. Åtgärder som inte blivit genomförda är en delförklaring, men största orsaken: för få bra ansökningar om riktigt stora belopp.
v Lista: 28 kommuner och regioner – så mycket får de

Stockholms journalsystem: CGM överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen »»
Företaget Compu Group Medical ger inte upp om Stockholms nya journalsystem. Nu går företaget vidare till högsta instans för att ändå få sitt mål prövat i Kammarrätten i Stockholm. 

Patrik Sundström: AI-kommissionen stod för årets överraskning »»
Ineras vd Patrik Sundström utser en kommundirektör till årets person. Och tycker att det digitala handslaget är årets succé.

Regeringen fimpar överenskommelser med SKR »»
Regeringen har lyssnat till kritiken mot SKR: två av de stora överenskommelserna mellan staten och SKR inom hälso- och sjukvården slopas nästa år. I stället vill regeringen styra direkt med statsbidrag.

Alla skattesatser klara – 13 kommuner sänker »»
Det blir till slut 4 skattehöjningar och 13 skattesänkningar bland kommunerna. Ändå stiger den genomsnittliga kommunala skattesatsen med 4 öre, meddelar SCB. Orsaken är främst att Stockholms kommun finns bland höjarna.

Hon ska sköta SKR:s kommunikation »»
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) plockar sin nya kommunikationsdirektör från Region Stockholm. ”Det finaste jobb man kan ha”, säger hon om nya tjänsten.

Fack tar strid för avskedade chefer i Botkyrka »»
Vision kräver att Botkyrka kommun tar tillbaka avskedandena av tre chefer som fick gå efter att den felaktiga hanteringen av statsbidrag avslöjats.

Övertidsarbetet i vården sjunker tydligt »»
Övertidsarbetet i vården har sjunkit ordentligt. Färre inhyrda och fler fast anställda, anger SKR som några förklaringar. Men i vissa regioner ökar övertiden fortfarande.

Hur kan chefen förbereda sig själv och kommunen för krig? »»
Upplands-Bro har kommit långt i arbetet med att bygga upp det civila försvaret. Kommundirektören Ida Texell är redo att leda kommunen från sin källare och berättar i podden Hur från Dagens Samhälle vilken utrustning hon har packat ner.

Debattsvepet: ”Regeringen står inte över grundlagen” »»
Journalsystem, gängkriminalitet och grundlagen diskuteras i detta extra långa helgdebattsvep.

”Kompensera kommunerna för ökade placeringskostnader” »»
Menar regeringen allvar med att bekämpa gängkriminaliteten så måste den agera för att stoppa nyrekryteringen och öka tryggheten, skriver fem socialdemokrater.

Guide till kommunala avtalsrörelsen – detta är den glödheta frågan »»
Denna vecka rullar den största avtalsrörelsen på länge i gång på den svenska arbetsmarknaden. Dagens Samhälle har tagit pulsen på de fackliga organisationerna inför växlingen av avtalsyrkanden inom den kommunala sektorn.
– Den frågan är på allas läppar, säger en förhandlingschef.
v Kraven
v Knäckfrågorna
v De viktiga datumen

Utredare: Staten pekar var vindkraft ska byggas »»
Ny vindkraft till havs ska byggas genom att staten pekar ut var, föreslår en utredning som nu överlämnas till regeringen. Men utan statsstöd kommer i stort sett inga vindparker att byggas, konstaterar regeringens utredare som också vill se en förändring av kommunalt veto.

Kritiserade ”rektor Hamid” får jobb i Trollhättan »»
Hamid Zafar, även känd som ”rektor Hamid”, fick lämna alla sina uppdrag på grund av hatiska kommentarer mot bland annat judar. Nu har han fått ett nytt jobb i Trollhättan, rapporterar Dagens Nyheter.

Svalövs plan: Bli självförsörjande på el med mikrokärnkraft »»
Ett antal kommuner får pengar för att utreda möjligheterna att bygga kärnkraft. Svalöv vill bygga mikroreaktorer och visa att det går att bli självförsörjande på el. Men det finns flera försvårande faktorer.
v Här är kommunerna med pilotprojekt

Chefer stängdes av – nu lämnar toppolitiker uppdrag »»
Kindas vice kso Conny Forsberg (S) avsäger sig flera politiska uppdrag – men behåller platsen i fullmäktige. Orsaken är hans roll i den felaktiga avstängningen av tre kommunala chefer.

Klart vilka som ska effektivisera vården »»
Regeringen har nu tillsatt ledamöterna i den delegation som ska effektivisera hälso- och sjukvården. Den förfogar över ett årligt statsbidrag på 250 miljoner kronor som ska användas till omstrukturering och andra åtgärder i verksamheten och administrationen.

Hela kommunstyrelsen avsatt i Nynäshamn – oppositionen överklagar »»
Kommunfullmäktige i Nynäshamn avsatte på torsdagen hela kommunstyrelsen. Anledningen är att styret och SD vill bli av med en politisk vilde.

De får nya chefsposter – åtta rekryteringar »»
Det fortsätter att röra på sig i chefsleden. Här är veckans rekryteringar till nyckelpositioner i kommuner och regioner.

Trots garanti om stöd presterar elever sämre »»
Trots att de yngsta eleverna sedan några år garanteras tidigt stöd i svenska och matematik har andelen elever som får stöd inte ökat. Dessutom har resultaten i de nationella proven sjunkit, enligt Skolinspektionen.

Kommunal hamn hyr ut till Tesla – facklig ilska »»
Trelleborgs hamn har i november utvidgat sitt hyresavtal med elbilsjätten Tesla, trots hamnblockaden. Det väcker fackets ilska.

Debattsvepet: ”Göteborgarna måste sluta slösa bort Stockholms pengar” »»
Regionernas existens, primärvårdens villkor och techkulturens faror diskuteras i debattsvepet i dag.

”Tydligare styrning krävs för god och nära vård” »»
De medel som staten avsätter för att stärka primärvården måste villkoras. Ställ krav på att regionerna ska ta fram handlingsplaner, föreslår Sofia Rydgren Stale, Läkarförbundet.

Utredningen om statlig samverkan – myndigheter på kollisionskurs med kommunsektorn »»
De statliga instanserna hamnar på kollisionskurs med kommuner och regioner i synen på utredningen om statens samverkan med kommunsektorn. Där länsstyrelserna ser möjlighet till effektivare samverkan ser kommunsidan mer byråkrati och undergrävd självstyrelse.
? Tydlig oenighet om SKR:s roll

Domen: Förskola tvingas ange papperslöst barn »»
Förskoleförvaltningen i Göteborg vägrade att ange var ett papperslöst barn befann sig, trots begäran från polisen. Nu ger kammarrätten polisen rätt, rapporterar Dagens Nyheter.

SD-topparnas elkrav på regeringen: ”Detta funkar inte längre” »»
Elpriserna rusar i södra Sverige – det måste få ett stopp. Det anser flera höga sverigedemokrater i Skåne. I ett öppet brev till regeringen kräver de lösningar, ledarskap och handlingskraft.
– Det är kris på kris för medborgarna här nere, säger Mathias Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Mutbrott: Mörkertalet i kommuner stort enligt polisen »»
Kommuner och regioner anmäler väsentligt färre mutbrott än myndigheter. Det kan bero på att det inte finns krav på kommuner att arbeta förebyggande, skriver Polisen i en ny rapport. Den pekar också ut bisysslor bland chefer inom hälso- och sjukvård som ett riskområde.
– Den typen av överlappningar öppnar upp för korruptionsrisker, säger polisens anti-korruptionsexpert.

Här är Annika Wallenskogs nya jobb »»
SKR:s chefsekonom gör ett överraskande karriärbyte. När hon går i pension från SKR 1 februari börjar hon jobba: för kommunikationsbyrån Gullers Grupp.

Växjö fryser bidrag till islamisk skola »»
Utbildningsnämnden i Växjö planerar att frysa utbetalningar av barn- och elevpeng till stiftelsen Växjö islamiska skola. Enligt Aftonbladet har Alvesta kommun redan krävt tillbaka en halv miljon kronor för barn som inte deltagit i verksamheten.

Hon föreslås som ny kso i Vimmerby »»
Efter en stökig tid ser nu Vimmerby ut att få en ny kommunstyrelseordförande – socialdemokraten Eva Kindstrand Ströberg.

Intern kritik mot Ivos arbetssätt kring HVB-hem »»
Åtgärder mot oseriösa HVB-hem hade kunnat komma tidigare, men försenas på grund av omständliga interna processer.
Det uppger Ivo-medarbetare för Ekot.

Bara sex kvar – vem ska få Skellefteås unika jobb? »»
Tillsättningen av det gränslösa jobbet i Skellefteå kommun börjar närma sig. Sex personer återstår av 500 sökande.

Debattsvepet: ”Försvåra inte för arbetsgivare att göra bakgrundskontroller” »»
Säkerhetsföretagen varnar för ökad arbetslivskriminalitet. Andra debattämnen i dag är elevhälsan, koldioxidutsläpp och dödshjälp.

Ny studie: Därför styr S och M allt oftare ihop »»
Antalet styren med S och M är rekordmånga. Nu har statsvetaren Johan Wänström kartlagt partiernas samarbeten och varför de funnit varandra. 
? Största fördelarna med samarbetet
? Rädslan för väljarnas dom
? Partierna som kan gynnas

”Sluta experimentera med elevhälsan” »»
Skolkorridoren ska vara en plats för lärande och trygghet, inte ett väntrum för vården, skriver debattörer från Sveriges Skolledare, Akademikerförbundet SSR och Psykologförbundet.

”Samarbeta med EU om upphandlingsdata” »»
Sverige bör följa sina grannländer och inleda ett aktivt samarbete med PPDS, EU-kommissionens initiativ för publika upphandlingsdata, anser debattörer från SKR, Svenskt Näringsliv och Almega.

Mellerud åtalsanmäls efter knivattack på socialsekreterare »»
Arbetsmiljöverket har beslutat att åtalsanmäla socialtjänsten i Mellerud för misstänkt arbetsmiljöbrott. Bakgrunden är att en socialsekreterare attackerades av en klient som tidigare varit hotfull.

Millennium – detta har hänt »»
Införandet av det nya journalsystemet Millennium har pausats i Västra Götalandsregionen efter omfattande problem. I Region Skåne är det tänkt att införas i vår. Här är det viktigaste som hänt kring Millennium fram till i dag.

Brist på hvb-platser: Regeringen stöttar kommuner »»
Under året har 17 hvb-hem stängts, vilket leder till en ökad brist på platser. Regeringen vill nu ta ett större nationellt ansvar för att stödja kommunerna i jakten på platser för de barn som står i kö.

Hon gick ur M i oktober – ska uteslutas retroaktivt »»
Karin Bångman lämnade Moderaterna i Krokom och blev politisk vilde. Partiet ska nu utesluta henne i efterhand. Konflikten är sårig. Båda sidor anklagar varandra för regelbrott.

Vakanser i allmännyttan ökar snabbt: ”Arbetar mer med uthyrningen” »»
På bara ett halvår har antalet vakanta bostäder i allmännyttan ökat från knappt 7 000 till drygt 9 500. I de minsta orterna är vakansgraden nu över åtta procent – den högsta på 20 år.
– Demografin syns fort i siffrorna”, säger Sofia Hansdotter vid Sveriges Allmännytta.

Skånska läkare kräver stopp för Millennium i brev »»
Ett 20-tal medicinskt ansvariga läkare dömer i ett brev till Region Skånes ledning ut journalsystemet Millennium, rapporterar Läkartidningen och vill att Skåne skippar sitt införande.

Orenat bajsvatten forsade ut – kommun polisanmäls »»
I början av november forsade 2,3 miljoner liter orenat avloppsvatten rakt ut i sjön Tiken i Småland. Nu har Tingsryds kommun polisanmälts, rapporterar P4 Kronoberg.

Forskare om Agenda 2030: Kommunerna har gått i bräschen  »»
Att mäta effekten av Agenda 2030 är svårt och har inte blivit lättare av att den nationella samordningen avvecklats, menar Sara Gustafsson, forskare vid Linköpings universitet.
– Nu är det ingen som har den nationella överblicken längre, säger hon.

Debattsvepet: ”Remisser för miljarder – till alldeles för liten nytta” »»
Statlig styrning debatteras friskt denna onsdag: experter dömer ut statens remissförfarande vid lagstiftning och sydliga regioner dömer ut förslaget om regionala kommunråd ledda av länsstyrelserna.

Vinnarna i arbetet med Agenda 2030 – ”Egentligen är det inga konstigheter” »»
136 kilometer nya cykelvägar bidrar till att Falun hamnar högst på en av prispallarna i Dagens Samhälles ranking av årets bästa Agenda 2030-kommuner.
– Hos oss är agendamålen nära kopplade till verksamheten, säger kommunstyrelsens ordförande Liza Lundberg (S).
? Hela listan: Så långt har kommunerna i hållbarhetsarbetet

Podd: Hur förbereder chefen sig själv och kommunen för krig? »»
Upplands Bros kommundirektör Ida Texell har packat väskan med allt hon behöver för att kunna leda kommunen från sin källare. I veckans avsnitt av podden Hur från Dagens Samhälle berättar hon om hur alla medarbetare kan förberedas för att klara det värsta och varför Upplands Bro satsar på signalskydd.

”Förslaget om regionala kommunråd är problematiskt” »»
Utredningsförslaget om att inrätta regionala kommunråd ledda av länsstyrelserna riskerar att underminera regionernas legitimitet, skriver debattörer från Regionsamverkan Sydsverige.

Svar om Millennium-haveri dröjer »»
Svaren varför införandet av journalsystemet Millennium havererade dröjer. På tisdagen gav den externa granskaren en lägesrapport – men inga besked.

Botkyrka krävs på miljoner och polisanmäler korruption »»
Botkyrka kommun kan krävas på drygt 10 miljoner kronor för ett felaktigt använt statsbidrag. Kommunen tänker samtidigt polisanmäla misstänkt jäv och korruption.

Gustav Hemming kan få förmånlig pension: ”Inte entydigt fall” »»
C-toppen Gustav Hemming har ansökt om att få pension från Region Stockholm. Beviljas han det får han de förmånligare villkor som gällde före 2014.

Tillgängliga feeds
https://www.svt.se/rss.xml ([plan9] Freguz)
http://feeds.ign.com/ign/pc-reviews?format=xml ([plan9] Tobababy)
https://www.dagenssamhalle.se/rss.xml ([plan9] Josey Wales)
https://www.theguardian.com/world/rss ([plan9] hardtofindname)